
Gelir vergisi, SGK kesintisi, damga vergisi gibi kesintiler ilgili mevzuatları uyarınca işverenler tarafından personele ödenen ücretler üzerinden kesilir ve ilgili kurumlara aktarılır. Bu kesintilerin kimden ne oranda yapılacağı yine o mevzuatlarda belirtilmiştir. Örneğin gelir vergisi yıllık 12600TL'ye kadar %15 oranındadır, sigorta kesintisi %14, işsizlik sigortası %1, damga vergisi yaklaşık %1 olarak belirlenmiştir. İşyeriniz brüt maaşınızdan bu kesintileri hesaplar/yapar, sigortayı SGK'ya, vergileri maliyeye aktarır.


kusura bakmayin da arkadaslarinizin is yerini suclamasi baya baya komik:) devlet oranlari belirler, is yeride o oranlara gore 3 ayda bir muhtasar beyanname ile ilgili tutarlari devlete sizin adiniza oder. Ha is yeri odemeyi yapmaya bilir ama bu sizi baglamaz, siz verginizi odemis olursunuz yine de, devlete is yero borclu olur. Is yeri siz ile devlet arasinda aracidir bu durumda. Devlet su oranda kes bana ode der


44 Teşekkür ederim. Yani iş yerinde bitiyor her şey. 'Örneğin gelir vergisi yıllık 12600TL'ye kadar %15 oranındadır' demişsin benim 5 aylık gelirim desem ayıp olmazsa tabi, bir de o parayı ya da daha fazlasını aylık alanlar da var. O zaman onlar 7-8 ayda %100 oranını doldurup eksiye mi gidiyor bedavaya mı çalışmış oluyorlar??? Fazla düz mantık oldu ama. Ve yine mevzuatlar gereğince demişsin bu mevzuatlar kim tarafından belirleniyor. İşverenlerin ortak bir kararı mı? Cidden çok fransızım konuya...
oscar bana da çok komik geldiğinden bi buradan fikir alayım dedim. Yani iş yeri bir şeylere uyarak dayanarak yapıyordur illaki. Anlam veremedim.


12600'den sonra 30000 TL'ye kadar %20 oranında gelir vergisi kesiliyor, onu da geçerse 110.000 TL'ye kadar %27 oranında kesiliyor, onu da geçerse galiba %35'e çıkıyor. YAni eksiye düşme yok. Toplam gelir arttıkça "çalışanın" ödediği oransal vergi ve dolayısıyla nakdi vergi de artıyor.
Olayı daha iyi anlamak için bordro örneğinizi alıp incelemenizi tavsiye ederim.
