varsa belirtir misiniz?
tedavi ama. teşhis, tahlil vs değil...
Vardir muhtemelen de henuz kulagimiza gelmemistir. İlac sektoru ile alakali serdar kuzuloglunun bir yazisi vardi. Bi ilacin piyasaya cikmasi 10larca yil suruyor vs gibi.
en önemlisi aids var. bir sürü kanser çeşidi var. içinde olmadan bilmek zor.
tedavisinde büyük ilerleme dediğiniz için kesin tedavi anlamına gelmediğini belirtmeme gerek kalmadı (:
kanserlerin geneli. "şu evrede 5 yllık sağkalım şu oran"ların çoğu 10-15 yıl önceki veriler. çok daha iyi sonuçlar var
romatolojik hastalıkların geneli (ağır ilaçlar ama ilerleme var)
bunun yanı sıra basit enfeksiyon tedavilerinde geriledik. diabette olduğumuz yerde sayıyoruz. ilk aklıma gelenler bunlar
dışardan biri olarak; ben kameralı ameliyatları, gözlemleri söyleyebilirim. kesilip biçilmeden ameliyat olabiliyoruz, bakı yapılabiliyor. bence bu büyük bi ilerleme.
endoskopi, ercp, sistoskopi. en son olarak kolonoskopi yerine ilaç gibi kapsülle kamerayı alıyormuşsun, görüntüleme yapılıyormuş mesela. hasta için ne büyük kolaylık.
@hayat ilaçla kolonoskopi hasta için güzel gelse de kolonoskopinin bir de tedavi edici yönü vardır. mesela polipler kolonoskopi sırasında alınabilir. kanama durdurulabilir. o kapsül alındığında ve sorun çıktığında yine kolonoskopi yapmak gerekir. zaten kapsülü almak için de kolonoskopideki prosedürleri izler hasta (kolon boş olacak, sadece sıvı tüketecek, ilaçtan önce her şeyi çıkaracak vs vs).
durup durup haberlerde çıkıyor bu kapsül muhabbeti ama ben fazla uzmanın kullanacağını düşünmüyorum.
ha ama da vinci cerrahi robot falan baya heyecan verici
la noix, haklısın. ercp yapıldığında tek narkozla bi seferde hem bakıldı hem safra tıkanıklığı açıldı. hem ekonomik açıdan hem hastanın rahatlığı, iş gücü kaybı vs hem de doktor, sağlık çalışanları açısından tek seferde olup bitmesi çok iyi tabii.
benim kolonoskopiyle ilgili endişelerimi biliyorsunuz. bağırsakların esnek olması nedeniyle sonuna kadar bakılmayıp bakıldı zannedilebiliyor, yerleşiminin bozulması riski var. sonrası için sıkıntı yaratma riski diğerlerine göre daha fazla gibi. tabii hasta olarak konuşuyorum, işin iç yüzünü tam olarak bilmeme olanak yok. onu sizler daha iyi biliyorsunuz. biz duyduklarımız ve okuduklarımız kadarını bilebiliyoruz.
mesela benim gibi sıkıntısı olmayıp sadece risk taşıdığı için bakılacak olanlara ya da ne bileyim ameliyat sonrası nüks kontrollerinde ilaç kullanmak daha iyi gibi geliyor bana. hem domalmak zorunda da kalmıyorsun :P
hoş, ben ikisini de yaptıramıyorum çünkü o kadar uzun süre aç kalamam. tansiyonum düşer adım bile atamam. her bir işlem zaten travma etkisi yaratıyor, aç bilaç hiç olacak gibi görünmüyor bana. şunu aşamadım bi. 1.5 sene kadar önce bi cesaret ettim, ilaçları filan aldım. olmadı, iptal ettim sonra.
ya ben lan neyse, şimdi aklıma geldi. mesane tümöründe bcg uygulaması da yeni bir yöntem sanıyorum. klasik radyoterapi kemoterapi yapılmıyor, bcg ile immün sistem harekete geçirilmeye çalışılıyor.
tıptaki en güzel gelişmelerden biri eskiden olduğu gibi hastalıklarla tek tek mücadele etmek yerine hastayı bir bütün olarak inceleyip tedavi etme yönüne gidilmesi olacak bence. bizde henüz bu yönde bir kıpırtı yok ama batı yönünü bütüne çevirmeye başladı sanıyorum.