- yediğin ekmeği veriyor: yediğim ekmek için günde 8 saat mesai, 5 saat de freelance mesai yapıyorum. bu mesaiyi başka yerde yaparsam da yediğim ekmeği verirler bana. (üstelik paramı devletten de almıyorum)
- koştuğun yolu yapıyor, metroyu yapıyor, tramvayı yapıyor: bunun için de devlete yüklü miktarda ödeme yapıyorum, gelirimin yarısından fazlasını (kdv ler dahil) devlete bunları yapması için ödüyorum?
- senin yatağında rahat uyumanı sağlıyor: bu da yine, devlete ayırdığım bütçe dahilinde aldığım bir hizmet. sitemin güvenliğine de ayrıca bunun için ödeme yapıyorum ama siteme hiç minnettar olmadım. gerekli güvenliği sağlaması için ayda belirli bir meblağ ödüyorum siteme, karşılığında güvenlik sağlıyor. devlete de beni koruması için yeteri miktarda para verdiğimi, ancak buna rağmen beni yeterince koruyamadığını (tinercisi, bombacısı, teröristi, gaspçısı cirit atıyor) düşünüyorum.
eğitim meğitim gibi konularda hizmet inanılmaz kalitesiz zaten. ben anlamadım. ne diye minnet etmem gerekiyor ya arkadaşlar? evimin kirasını da devlet ödemiyor. elektrik su neyse parasını da ben ödüyorum.
eee?? mevzu ne?
Vatan millet Sakarya konuları genelde az gelişmişliğin bir yan ürünü. Yani düşünmek sorgulamak yerine bir kavrama bir ideolojiye körü körüne bağlanıp gerisini oluruna bırakmanın getirdiği rahatlıkla ortaya çıkıyor. Normal ve sağlıklı bir şey değil yani.
"bu mesaiyi başka yerde yaparsam da yediğim ekmeği verirler bana" başka bir yer dediğin yine başka bir devletin sınırları içi, orada da senin yine o devlete bağlılık hissetmeni bekleyecekler.
sitenin güvenliğiyle devlet güvenliği aynı şey diyerek tartışma olasılığını çıkarıyorsun ortadan, devlet sitene roketatarlı saldırı olmasın, site güvenliğin hırsız girmesin diye, kaldı ki hırsız girse site güvenliği güç bile kullanamaz, polis çağırır bunu geceleri evde uyanık olup sen de yapabilirsin. site yönetimine bunu belirterek aitdat ödemek isteme mesela, onun bile saçmalığını yüzüne vururlar.
hizmetin kalitesi ya da güvenlik risklerine karşı yeterlilik tartışılabilir de, bütün devletlere karşı olmak, bence saçma. sadece bir ülkeye karşıysan, göç imkanlarını araştırabilirsin.
cevabım genel, kişisel alma.
kendinden güçlü bir varlığa boyun eğme isteği eziklikten ve ilkellikten ileri gelen bir dürtü. ayrıca ilkokuldan itibaren devlete tapma gerekliliği, devletin kudreti, "devlet baba" beynimizin her noktasına pompalanıyor. arkadaşların ve senin de belirttiğin gibi, devlet bize hizmet etmesi için bizim tarafımızdan kurulup bizim tarafımızdan finanse edilen bir kuruluşken tutup onu baş tacı edip, ona tapınmak ahmaklığın çok bariz bir göstergesi.
@paranoyak kedi,
hayır site güvenliğiyle aynı şey.
roketatarlı saldırıya karşı koruyorsa, kendi parasıyla korumuyor. benim paramla koruyor. farketmiyor yani koruduğu şey. benden parasını aldığı hizmeti veriyor bana, ben niye minnettar olayım?
mesela ne bileyim, über zengin biri gelip bana 1 milyar tl para verse hiçbir şey karşılığında, o adama minnettar olabilirim. ama parasını verdiğim bir hizmet karşılığında niçin minnet duyayım?
sorun devlet mi yoksa hükümetler mi? ikisi birbirinden çok bağımsız şeyler.
atanmış kişiler; yaptıkları tüm işlemler nedeniyle hakkını kötüye kullanıyorsa devlete minnet etmem,
ama seçilmiş kişiler hakkını kötüye kullanıyorsa burada devlete minnet edip etmemeyi düşünmem, sorun seçilmiş olan hükümettir.
abi ne kadar vergi veriyor olabilirsin? ciddiyim,
eğitim, barınma, sağlık, ulaşım, güvenlik vs hizmetlerinin kendi kısmının tamamını karşılayabilecek kadar vergi ödediğini mi düşünüyorsun?
tek sen değil, 10 kişi bir araya gelseniz, toplam ödediğiniz vergi kadar bir miktarla bir doktor, bir mühendis, bir kaç işçi, metro falan kiralayabilri ya da satın alabilir misiniz?
devlet bunları organize eder, etkili ve iyi kullanıma ve herkesin yararlanabilir olmasını sağlar karşılığında da bunun halktan aldığı vergiler vardır sadece.
sen evinin olduğu yerde oturabil diye, hatta sen doğabil diye geçmişte birileri canını vermiş/veriyor ve gelecekte de verecek. bunu ödediğin vergilerle karşılayabilir misin mesela? vermeselerdi deme, vermeseler muhtemelen doğmazdık bile ya da şimdi vermeseler başta pkk olmak üzere milyon tane örgüt gelir ve senin site güvenliğinden baslarlar ilk olarak kesmeye. burda tabii ki bireysel olara k senin için değil, senin sınırları içnde doğup büyüyüp yaşadığın devlet için oluyor butun bunlar.
yani devlet güvenliği ile site güvenliği aynı şey değildir.
hükümetler değil fakat devlet kavramı bence aidiyet ve minnet gerektiren bir kavramdır.
want2die, askerlik yapıp, nöbet tuttuğun anlar için sana da minnettar olunmalı zaten ama birey birey herkesi minnet içinde bırakamayacağımza göre, bunu devlet olarak ifade ediyoruz.
@paranoyak kedi
benim verdiğim vergi pek önemli değil. toplam 70 milyon insanın ve milyonlarca işyerinin verdiği toplam vergi var. bu da yanılmıyorsam çeyrek başına (veya 4 ay başınaydı hatırlamıyorum şimdi) 150-160 milyar tl olmuş oluyor.
hizmetlerin çoğunun da, hatta tamamına yakının da özel olduğunu düşünürsek;
örneğin elektrik, su, doğalgaz hepsi özel.
örneğin şuan yapılmakta olan izmir-istanbul otobanı yine özel.
bakıldığım hastanelerin tamamına yakını özel.
kullandığım araba, oturduğum ev de özel.
yani devlet altımdaki yolu, köşede ilgilenmediğim camiyi, güvenliğimi sağlayan polisi istihdam etmek için yeterli bütçeye sahip. yemeğimi, evimi veriyor olsak o zaman "ne vergi veriyorsun ki" denebilirdi ama şuan böyle bi durum yok pek.
işte diyorsun ya 70 milyon kişi.
bir çoğunun arabası yok, özel hastaneye gidemiyorlar vs. özel hastaneye giden sen beniz abi, fakir adam gidemez.
kaldı ki niye kendin üzerinden düşünüyorsun, aş evlerinden, yetiştirme yurtlarından, devletin bu tür sosyal imkanlarından faydalanan, yeşil kartla hastaneye giden, öğrenci iken burs alan, yetim aylığı alan vsvs ve bu ülkenin büyük bir böümünü oluşturan insanlar var.
150 milyon tlyi bir araya toplasak, özel sektöre para ödemeyenlere hizmet ver diyemeyiz, özel sektörün mevcudiyetine aykırı.
devlet de kar amacı güden büyük bir şirket işte. sınırları içinde olduğun müddetçe attığın adımdan, soluduğun havaya kadar her şeyden ücret istiyor buna da vergi diyorlar.
devlet sınırları içinde ulaşım, barınma, seyahat, gıda, tarım, yatırım, işçi-işveren.... ne yaparsan karşılığını ödemek zorundasın. sağlık ve eğitim de dahil.
buna bi mantık aramamak lazım. çünkü mantıklı hiçbir yanı yok. çünkü "ben bunu kabul etmiyorum yeaa" dediğin zaman bir alternatifin yok. vatandaşlıktan çıkma www.nvi.gov.tr şurdan görüleceği üzre kolay bir müessese değil.
ama bu sistemin dışına çıkmak da çok çok zor. dünya üzerinde atıyorum 200 ülke varsa 185 tanesinde sistem benzer işliyordur. ha kimisi daha hafif kimisi daha ağırdır. ancak senin düşlediğin tarzda bir ülke elin parmaklarını geçmez; onlara da vatandaş olmak mars'a gitmekten daha zor.
aklı olan düzgün vergi bile toplayamayan, topladığını da çaldıran, vatandaşını öldürmeye meraklı devletlere minnet duymaz.
benim annem babam yıllarca vergi vermiş, doğuda tehlikenin ortasında yıllarca çalışmış ama benim hiçbir şekilde sempatim yok mesela. birkaç üniversite hariç alabileceğim eğitim bok gibi, devlet desteği zaten yok, işsiz kalsam hemen haraç almaya çalışıyor lan?
dünyada aç kalsan yardım eden, ev bulan, ciddi seviyede burs verebilen, minnet duyulabilecek devletlerde var ama biz onlardan birinde değiliz bu kesin.
@jugador, ben sistemin saçmalıgından bahsetmiyorum aslında ya. niye minnet duyayım? dediğin gibi, devlet bizden aldığı para karşılığında hizmet sunan bir şirketten zerre fazla değil. niye minnet duyayım olay o yani.
alıyo parasını, versin hizmetini.
@paranoyak kedi,
hayır drum böyle değil. öncelikle 150 milyon da değil, 150 milyar.
150 milyarı topladıktan sonra özel sektöre: bu 150 milyar tl ile bu hizmetleri ver, diyebiliriz. ve bu hizmetleri verir. özel sektör cebinden bir şey ödemiyor.
vergi veremeyen fakirlerin parasını devlet ödemiyor, biz ödüyoruz. bizim ödediğimiz parayla yapıyor yani ne yapıyorsa. kendinden bir şey ödediği yok.
en basitinden hayrına lokma dağıtıyorsun ya; adama 300tl para veriyorsun, bu parayla lokma dağıt diyorsun. adam alıyor lokmayı mahalleliye dağıtıyor. lokmacı parayı aldıktan sonra umurunda mı, dağıttığı adamların lokmaya para ödeyip ödememesi?
Devletini sevmek başka minnettar olmak başka. Ben devlete minnettarım çünkü çok iyi bir okulu parasız okuma imkanı verdi bana (o zamanlar Anadolu Lisesi'nde okumak çok iyi bir şeydi). Ama çocuklarıma devletin o kadar emeği geçmemiştir. Özel okul, özel sağlık sigortası vs.
Devlete minnet edilmemeli, seviyorsan seversin, o kadar. Bir de kendi krallığını kurmadığın müddetçe illa ki bir devlet olacak başında. Yöneticilerini de sen seçiyorsun. Minnete gerek yok.
sonuna kadar haklısın. seninle aynı şekilde düşünüyorum. devleti var eden biziz ve minnettar olunması gereken birileri varsa o da halktır. yalnız bunu bahane ederek itlik, serserilik ve teröristlik yapmak olmuyor. sana söylemiyorum bunu; bazı kürt sevici arkadaşlar devlete minnettar olunması gerekmediği için sağı solu molotoflamayı, hendek kazmayı kendine hak görüyor. onlara diyorum.
ben devlete minnettar değilim, aldığım tüm hizmetlerin karşılığını ödediğim gibi 100 veriyorsam 20 alıyorum. bu demek değildir ki ben okul yakabilirim, öğretmen kaçırabilirim, hendek kazabilirim. bunun ayrımını iyi yapmak lazım. ben bu ülkenin vatandaşıyım; kişiliksiz biatçı bir köpek olmayı da, pekekeli it sürüsünün ekmeğine yağ sürmeyi de istemem.
ha deseler ki tayyip'i indiriyoz o zaman devlet mevlet dinlemem belediye binasıdır, okuldur, operadır keyifle basarım. ama onu da ülkemin geleceği için yaparım.