tesekkurler

www.judypat.com
bu sitede güzel bir açıklama var. kısaca anlatmak gerekirse efsanelerde krişnanın ineklerine davrandığı gibi davranmaya çalışıyorlarmış. krişna bir dağı kaldırıp ineklerini korumuşmuş zamanında. ayrıca ineğin yavrusuyla ilgilenişini seviyorlarmış, iyi bir anne olduğunu düşünüyorlar. ayrıca ineğin tanrıların insana bir hediyesi olduğunu düşünüyorlar. sonuç olarak kocaman bir bedeni olmasına rağmen çok sakin ve nazik olan bu hayvanları seviyorlar ve onlara saygı duyuyorlar.
keşke biz de bir hayvana saygı duyabilsek.


Teranelere inanma. Adamlar fakir, ağızda diş yok, herkes de et yiyemeyeceğine göre böyle oyalanmışlar.
Benzer kutsallık Arap topraklarında atlar için geçerlidir. Onlarda da binecek at yok mesela, ama deveyi çatır çatır yerler.


inek tapınımı çok öncelere dayanıyor. musa kanununda da musa 10 emri almak için dağa çıktığında israiloğulları'nın bir buza heykeli yaptığı yazıyor kitaplarında. ondan önce de romalılarda da var dionysos'un boğa kılığına girmesi ya da ineğin tanrıça hera'nın kutsal hayvanı sayılması. bir şekilde bereketi simgeliyor inek, hem etinden hem sütünden yararlanılıyor.
çok fakirlik ve kıtlık çekmiş olan hintliler bir şekilde sütün ya da ineğin kurtarıcı rolü üstlendiği zamanlardan geçmiş olmalılar.


Sheldon ise Hint tanrılarının ineğe benzediğini söylemişti bu sebepten dolayıdır kutsallığı.
