Özetle, ben Nisan ayında evlenip, evlendikten sonraki ilk Pazartesi günü bu sebeple istifamı vereceğim. Bu durumu da bu hafta içinde işverenime açacağım. Önümüzde daha 3 ay var, bilgileri olsun, arkadan iş çevirmek gibi olmasın diyerek. Ancak bu konuşmayı yaparken bu seneki 2 haftalık tatilimi de ara ara ihtiyaç duydukça bu 3 ay içinde kullanma isteğimi dile getirmek istiyorum.
Bu hukuki bir hakkım mıdır; değil midir yoksa işverenin insiyatifinde midir? Bu işin aslı astarı nedir?
yıl bazlı olarak hesaplamayın yıllık izninizi, işe giriş tarihinize göre hesaplamanız gerekecek.
eğer ki işe giriş tarihinize göre yıllık izin hakkınız mevcut ise yıllık izninizi kullandırmak zorunda elbette. aksi durumda izin süreniz karşılığı ücret ödemesi gerekir.
Yalniz bazi sirketlerde yillik izni bolerek kullanamiyosun
Bizde kullanabiliyorsun normalde. Zaten parça pinçik etmeyeceğim. 1'er haftadan 2 kez kullansam yeter fazla fazla. İsterlerse tek seferde 2 hafta da kullanabilirim. Benim için farketmez. Bu hakkım mı değil mi onu merak ediyorum sadece.
kural olarak; personel, en az bir ay önceden izin talebini yazılı olarak işverene bildirmesi gerekir. işveren izin kullanma tarihi ile bağlı değildir, işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak izin dönemi belirlenir.
bu nedenle farazi olarak, izin istediğiniz dönem çalıştığınız işyerinin en yoğun dönemi ise ve bu tarihte kimse izin kullanmıyor ise, ya da sizin işlerinize bakacak kişi o dönem için izin istemişse işveren sizin talebinizi tarih uygunsuzluğu sebebiyle reddedebilir. yani işverenin tarih konusunda belirleme hakkı mevcuttur.
o nedenle "kesinlikle kabul etmek zorunda" denemez, ama kabul etmemesi için makul bir gerekçesi yok ise, o tarihlerde izin kullanmanıza izin vermesi gerekir.
Eğer yıllık izni hak ettiysen kullanabilirsin. İşten ayrılacak olman bunu engellemez. Evlilik sebebiyle istifanı, evlilik tarihinden sonra 1 yıl içerisinde yapabilirsin. Bu da sorun teşkil etmez.
Ancak yıllık izin talebini işverenin iş yoğunluğu vs. gibi sebeplerle reddetme hakkı her zaman vardır.
@arma aski, çok teşekkür ederim çok doyurucu bir bilgilendirme olmuş. Peki son olarak "iş yoğunluğu" vb bir gerekçe ile bana iznimi kullandıramadığı vakit, 2 haftalık ek bir ücret ödemesi mi yapması gerekir diyoruz?
normal şartlarda, uygun bir dönemde izin kullandırması gerekir. fakat uygun dönem gelene kadar siz işten ayrılırsanız, fesih nedeniyle izin hakkınızın karşılığını maddi olarak size ödemesi gerekir.
rica ederim ayrıca.
aslında 2016 içinde kullanacağım diye bir izin kavramı yok :) işe 2015 kısmda girersen izin hakkın 2016 kasımda başlıyor ve kullanmazsan yıllar boyunca devrediyor.
2016 ocak ayı itibariyle hak edilmiş (ya da en kötü nisana kadar hak edilecek) 2 hafta iznin varsa işveren sana kullandırmalı- kullandırmazsa da çıkışta parasını ödemeli. bu para dödemenin zaman aşımı 5 sene.
Bu işe 2013 senesinde girdim. Sonra 2014'te 2 hafta kullandım, 2015'te de 2 hafta kullandım (bu 2014'teki çalışmam içindi değil mi?). Öyleyse şu durumda 2016 senesi için 2015'teki çalışmamdan kazandığım 2 haftam daha var diye düşünüyorum, doğru mudur? Muhasebeciden öğrenebilirim bunu zaten sanırım değil mi?
Eğer işe Nisan ayından önce girdiysen, istifana kadar 1 yıl daha tamamlamış olacağın için 2 hafta daha izne hak kazanmış olacaksın. Eğer işe nisan ayından (istifa edeceğin tarihten) sonra girdiysen o zaman 1 yıl daha tamamlanmış olmayacağı için izin hakkın olmayacak.
Evlilik nedeniyle istifada kıdem tazminatına hak kazandığını bildiğini düşünüyorum ama yine de hatırlatmak isterim. Hayırlı uğurlu olsun şimiden.
2 Mayıs 2013 işe giriş tarihim.
Şimdi anladım, Nisan'da istifa edersem bu sene için hak kazanmamış sayılıyorum sanırım :(