şimdi ziraat bankası var "savaşta biz yardım ettik, sıtmada biz yardım ettik" falan diye halktan aldığı vergilerle maaşını ödeyerek, halka yaptığı yardımı kafaya kakarcasına bir reklam dizisi yapmışlar. (bu arada reklamın metni cidden güzel, etkileyici. insan duygulanıyor ama 3 saniye düşününce "lan tabi yapacaksın it, sen bunları yap diye bu halk seni yarattı" diyor insan ister istemez)
sonra şu "turkey" isimli reklam var. sağda solda görüyoruz.
benim midemi bulandırması şu sebeple: bu reklamlar kamu spotu gibi zorunlu bir yayın olarak yayınlanmıyor.
yayınlandığı kanala çeşmeyle para akıtıyor. yani, nasıl olabilir ki böyle bir şey? ziraat bankası, bazı kanallara 3 reklamın birisinde kendisini göstertiyor. ee paranın kontrolü kimde peki? neye göre karar veriliyor? o reklam bombardımanıyla paraya boğulan kanal, devletin parasını alıyor, senin benim paramı. peki bu reklamın kararını kim veriyor?
100 yıl önce parasını kurtuluş savaşı için harcayan,
70 yıl önce sıtma ilacı dağıtmak için parasını harcayan banka bugün bazı kanalların götünü tıkamak için mi harcıyor yani bu parasını?
ben mi yanlış düşünüyorum, işin aslı bu değil mi yoksa?
devlet kurumu da olsa rakipleri özel sektör. onlar cayır cayır reklam yaparken ziraatin sırf devlet kurumu diye reklam yapamaması dezavantaj oluşturur.
bi tarafta tavuklu, eşekli reklam yapan bankalar, bi tarafta ilaç dağıttım diyen banka.
bence gayet mantıklı.
"marifet iltifata tabidir
müşterisiz meta zayidir"
Bence reklam vermesi gayet mantıklı.
tam rakamları hatırlamıyorum ama bir ara turkcell'in kardelenler projesi reklamının bütçelendirmesine ucundan kıyısından girmiş bir arkadaşım bahsetmişti. projeye ayrılan paranın yaklaşık 4 katı bir para reklam için ayrıldı diye. o reklamlar insanları etkiledi mi etkilemedi mi bilinmez ama reklamı yapmak zorundasın, hatta yeri gelir yaptığın işten çok daha fazlasını yatırırsın ki gelecek müşteriye ulaşabilesin. bu yüzden devlet kurumlarının da reklam yapması gayet normal.