soru derken ne ayaksın lan sen? veya ıssız ajun kaldi mu? değil tabi.. mesela bir nesne yeni bir şey gördüklerinde bu nedir? diye akıllarından bir soru geçiyor mudur? yoksa buna dokunayım.. sıcakmış kaçayım.. bunu yiyeyim acıymış kaçayım.. şeklinde mi çalışıyor kafaları.. özellikle kedi ve köpeklerin..




 

Evet.

ergenpezeveng

konuşabilirler bile.

www.youtube.com

loser blueser

ben bu konuda bir araştırma okumuştum. işaret dili öğretilen goriller baya düzgün şekilde sorulara cevap verip, isteklerini iletebilseler de asla soru sormamışlar insanlara.

bugunku antremanda goz dolduran futbolcu

iki hayvan karşı karşıya geldiğinde hemen kaçışmaz ya da hemen saldırmazlar.ne olacaksa bir süre sonra olur. bu arada geçen sürede düşündüklerini zannediyorum.

AWD

9gag.com

der meister

işte bunların hepsi kafaya etki-tepki şeklinde mi gidiyor.. yoksa insanlarda ki gibi bir soru kalıbı-olgusu-düşüncesi var mı onu merak ettim..

bana kalırsa bir canlı soru sorabiliyorsa(böyle bir algı ile hareket edebiliyorsa) gelişir, evrimleşir zaten.. hayvanlarda daha çok refleks var gibi sanki..

dedim dedim de kime dedim

Papagan Alex var varolussal soru soran bilinen ilk ve tek hayvan. Aynaya bakarak ben hangi rengim diye sormus. Bu onun kendi varliginin farkinda olacak kadar ozfarkindaliga erismis oldugunu gosteriyor. En egitimli sempanzeler bile bu tarz bir soru sorabilmis degil. en.wikipedia.org

sckxyss

Herhalde lan.

grgn

merak yetenegimiz, atalarimizin sirt ustu uyumayi becerdikten sonra, yildizlara, aya baka baka, ne ki bunlar diye dusunmesinden baslamis olabilir. hayvanlarda merak duygusu, kesfetme duygusu da benzer bence ama belki ayrildigi bir nokta vardir.

sirt ustu yatma teorisi benim degil, unlu astrofizikci tyson'un.

bir varmis bir yokmus

(bkz: ayna nöronları)

kalemdefter
1

mobil görünümden çık