NATO sayesinde Turkiye'ye saldirmak pek de akillica olmaz. Bu arada Turk hukumeti de NATO'dan gerektiginde yardim aliyor.
NATO ayrica terorizme karismaz. Israil bir ulke ile savas durumunda degil ama teror gruplarinin surekli saldirisi altinda. Lubnan ve Urdun, Israil'e karsi savasmaz.
NATO ya on yıllar boyunca güvenmek ve zaten teknoloji geliştirecek bir alt yapımızın olmaması, kısa cevap olur.
Adım adım oluyor aslında. Herşeyi bir anda hokus pokus misali beklememek gerek.
kıbrıs harekatından sonra uygulanan ambargolar sayesinde göreve gelen hükümetler milli savunma alt yapısını oluşturmaya karar verdiler.
O zamanki isimleri farklı olsa da aselsan gibi milli savunma üzerine araştırma geliştirme kurumları açıldı. 90'ların sonundan itibaren hükümetlerden bağımsız olarak bu kurumlar export olarak sttıkları telsiz, telefon vs gibi elektronik ürünlerle karını katlayıp büyümeye başladı. Milli görüşten gelen erdoğan hükümetinin iktidarı ile büyük bir kaynak almaya başladılar.
Şu anda kısa ve orta menzil çok başarılı yerel sistemlerimiz var. hatta bir çok ülkeye ihracatı gerçekleşiyor.
Tabi uzun menzil çok ayrı bir konu çünkü içine dünya atmosferinin dışından gelecek (500km den uzun menzilli balistik füzeler atmosferin dış katmanlarından hedefe ses hızından çok daha hızlı dalış yapar) hedefler dahil olur. Uçakları ve diğer ses altı hedefleri önlemek görece çok daha kolayken uzun menzilli balistik füzeleri önlemek imkansız gibi birşey.
Türkiye'nin çinden almayı planladığı iptal olan füzelerin hikayesi de burda başlıyor.
Savunma sanayi müsteşarlığı füze alım ihalesini sırf bu konudan dolayı iptal etti.
Türkiye zaten uçak ve diğer ses altı uçuş yapan tehditlere karşı orta menzil ürettiği savunma sistemini geliştirip uzun menzil olarak üretme kararı aldı (iki hafta önce)
Şu an gelişmiş uzun menzil balistik füzeleri durduracak dünyada hiç bir sistem yok. ABD bu sistemleri 60 yıldır geliştiriyor ve körfez savaşında zamanının en teknolojik patriot füzeleri sadece %10 başarı sağladı.
Bunla birlikte yeni nesil balistik füzeler ses hızının 5-6 katı hızla spiraller çizerek dünyaya atmosferine dalış yaptığından önlemenin hiç bir yolu yok. (diğer çeşit füze ise dalışa geçtiğinde ana gövde içerisinden ayrılan 5-6 ayrı parça nükleer başlık taşıyan balistikler)
Şu an ABD'nin belki halen geliştirme aşamasında olan dünya yörüngesine yerleşik önleme uyduları olduğu söyleniyor ki zaten yeni nesil bir balistik füzeyi önlemenin tek yolu en yavaşladığı yer olan dünya yörüngesinde dalışa geçtiği nokta.
O yüzden biz türkiye olarak ses altı uçan hedeflere odaklanıyoruz.
evet uçaklarla devriye geziyoruz dediğin gibi. ayrıca kara kuvvetlerinde hava savunma sınıfı küçük de olsa var ancak ellerinde pek bir teçhizat yok. bazı ülkelerin doğrudan "hava savunma kuvvetleri komutanlığı" gibi ayrı bir kuvveti olduğunu da belirteyim. bu büyük bir açık. nato seni korur ama bunun sınırları nedir kimse bilemez. ispanya, almanya, patriotları çekiyor işte tehdit azaldı diye. azaldı mı peki cidden tehdit? hem tsk'nın hem de hükümetin önem vermesi gereken bir konu bu.