[q]
(3) 

Endüstri Müh.

makarnavodka #1018629
...branşında kendimi daha fazla nasıl geliştirebilirim? Yeterince geliştirmeye çalışıyorum ama bir de çok değerli duyurumuza danışayım dedim.

İzle diyeceğiniz belgesel veya youtube kanalları, oku diyeceğiniz kitaplar, makaleler nelerdir?

Ya da takip et diyeceğiniz yerli/yabancı mühendisler, iş adamları kimlerdir?

Kısacası beni diğerlerinden ayıracak olan ipuçları tadında bir şeyler önerebilir misiniz dostlar?

 

hbx.hbs.edu

like it or not

Yaşına, mezun olduğun okula ve yapmak istediklerine göre değişiklik gösterir. Endüstri mühendisliğinin güzel ve kötü tarafı hemen her alanda iyi bir iş yapma imkanın bulunuyor ama yaptığın işin katkısı ilk başta anlaşılamayabiliyor. Benim görüşüme göre iyi bir eğitim almışsan aşağıdaki ana alanlardan birine geçerek rahatlıkla ilerleyebilirsin.

Üretim (savunma sanayi dahil): Zaten Türkiye'de endüstri mühendisliğinin temel uygulama alanı budur ama genellikle verimli fabrikalar yabancılara ait olduğu için çoğu giriş işi de operasyonel olduğundan tam anlamıyla üst düzey endüstri mühendisliği işleri yapamayacaksın. Ama üretim planlama, envanter yönetimi, satınalma süreç yönetimi, lojistik, tedarik zinciri yönetimi ve kalite gibi pek çok alanda eğitiminin faydasını görürsün. Hedefin burasıysa özellikle Toyota'nın yaptıklarına bakmanı öneririm veya Tim Cook'un Apple'da CEO olmadan önce yaptıklarına(kendisi de endüstri mühendisi). Ancak dediğim gibi bu alanlar o kadar uzun süredir inceleniyor ki gerçek bir iyileştirme yapman biraz zor. Yavaş yavaş karbon salınımı ve sürdürülebilirlik üzerine literatür ve uygulamalar genişliyor. Belki o taraflara bakabilirsin.

Bankacılık/Finans: Hem perakende bankacılığı alanında hem de finansal piyasalar anlamında aldığın eğitimin üzerine hafif bir ekonomi/finans genel kültürü giydirebildiğin takdirde başarılı olamaman için hiçbir sebep yok. Bankacılıkta satışın hemen arkasında bir şey varsa o da süreç. Süreçleri ne kadar iyileştirebilirsen, karlılığı koruyarak müşteri deneyimini ne kadar arttırabilirsen o kadar başarılı olursun. Hemen her şey bir proje yönetimi.

Bilişim: Bu alan iki anlamda da endüstri mühendisleri için inanılmaz iyi. Birincisi işin teknik (kod yazım) kısmını bir kenara bıraktığında yapılan sofitike işi müşteriye anlatabilecek, uyarlayabilecek ve gerekli spesifikasyonları çıkarabilecek bir ekibe ihtiyaç var. Tekrar proje yönetiminden bahsediyorum tabi ki de. Kesinlikle muhteşem işler yapılabiliyor bu alanda ve teknik ekibe çok değerli katkılarda da bulunabiliyorsunuz.

İkincisi ise endüstri mühendislerinin özellikle yüksek lisans ve doktorada öğrendikleri istatistiksel yöntemler ve optimizasyon teknikleri aslında veri madenciliğinin en temelinde olan algoritmaların kullandıkları yöntemler. Endüstri mühedisleri aynı zamanda eğitimleri dolayısıyla algoritmaların ne iş yaptıklarını daha iyi takip edebiliyorlar. Excel'deki HLOOKUP ve VLOOKUP komutlarında zorluk çekmiyorsanız bu alanda da ilerleyebilirsiniz :) Ki veri madenciliği bulunduğumuz çağın parlayan iş kolu.

Dünyanın gittiği trend aslında şu. Yapılabilecek hemen her türlü prosedürel iş insanlardan makinelere geçmeye başlıyor. Yani belli kuralları olan, tekrarlanabilir ve insan girdisine ihtiyacı minimal bir işiniz varsa ne kadar sofistike olursanız olun büyük ihtimalle yakın gelecekte o işi bir makineye kaptıracaksınız. Misal diyelim bankada bir raporlama birimindesiniz. Yeterince iyi ayarlanmış bir algoritma sizden çok daha hızlı bir şekilde o raporları çıkarmaya başlayacak. Eğer iyi bir bankacıysanız işinizi koruyacaksınız. Eğer iyi ve yeni teknolojiyle çalışabilen bir bankacıysanız yükseleceksiniz. İnsanlarla etkileşimde olan bir iş yapıyorsanız da büyük ihtimalle işinizi koruyacaksınız. Ortalama bir bankacıysanız ve insanlarla uğraşmayan nispeten operasyonel bir birimde çalışıyorsanız öyle bir iş alanı 5-10 seneye kalmayacak.

jesters cap

Endustrimuhendisligim.com hemnkitap tavsiyeleri var hem de yol gosteriri

Endustri muhendisiyim IT de calisiyorum. Bu ise baslarken bir endustrinmuhendisi abim bosver IT yi al eline cantayi satisa gec demisti. Simdi aklim olsa dinlerdim. Zor olurdu basta ama

seyyar satıcı
1

mobil görünümden çık