Bu durum sizde de var mı? Biz bunun sadece kadınlar için geçerli olduğunu düşündük erkekler daha "düz" bakıyor gibi geldi.
Not: Brad pitt örneğinden gitmemizin sebebi bir çeşit "evrensel" yakışıklılık örneği olması. Siz de mesela ne bileyim scarlett johansson bağlamında filan düşünebilirsiniz.
herkesin hayatına kimse garışamaz
güzellik görecelidir sadece popüler olmasından bile insanlar çekici gelebilir( yolda görse yüzüne bakmaz ama)
kısaca olabilir normaldir.
Bu konuda "duz bakiyor olmak" nedir, o kismi pek anlamadim. Erkeklerde de guzellik algisinda gorelilik var ama fazla degil. Erkeklerin guzellik algisi birbirine yakindir istisnalar olsa da.
Mesela onemli maclarda kameralar tribunlere yoneldigi sirada seyircililerin arasindan guzel bir kiza kitlenir ya kamera, birkac saniye o kiza zoomlar. Iste o kameramanin zoomladigi guzel kiz, maci izleyen diger tum erkekler icin de guzeldir.
Istisnalar da soyle olabiliyor; bir arkadasim var, onunla bu konuda epey farkliyiz. Bir kadina bu kadin cok guzel diyor, ben ise birak cok guzel demeyi, guzel bile diyemiyorum. Cok guzel, hayran oldum dedigi kadina bakiyorum, sahsen eli yuzu duzgun bir erkek ile birlikte olmayi tercih ederim, o derece. Ama bu adamin guzel dediklerine hemen hemen hic kimse guzel demiyor. Iste bu, iki erkek arasinda ciddi gorelilik yaratan bir "istisna".
Sonuc olarak, bana sorarsan evet, kadinlarda kayda deger derecede goreli ama erkeklerde pek goreli degil. Kadinlarda gercekten yakisiklilik algisinin goreli oldugunu gordum ben nacizane.
populerlik etkisi konusunda da basond'a katiliyorum.
Edit: O halde evet, bence de biraz duz bakiyoruz kadinlara kiyasla. Cok buyuk gorelilik yok.
@stavro Düz bakmak konusunda söylediğine yakın bir şey demeye çalıştım, erkeklerin güzellik algısı kadınlarınki gibi değişken değil sanki.
Erkeklerin daha şekilci olmasından kaynaklanıyor bu. Duygu ikinci planda onlarda.
Mesela arkadaşının o tarz oyuncuları beğenmesinin sebebi, oynadıkları rollerden dolayı olabilir. Kadınlar genelde daha duygusal yaklaştığı için güzellik kıstasları farklılık gösteriyor.
ya bu sarışın sevmemek gibi bir şey aslında sizinkisi.
temel çekicilik unsuru erkeksilik ve kadınsılık olarak düşünürsek kadınsılık daha bariz şekilde meme popo falan diye genellenebiliyor ama erkeklerde çok genelgeçer değil sanırım. kimisi maço serseri tipli sever kimisi kaslı ama babyface sever hangisi daha erkeksi geliyorsa odur sanırım.
@mandalina kokusu yok ya konuştuk onu da, tamamen tipini beğeniyor. Gerçek hayatta da mesela sokakta birini gösterir çok hoşmuş diye dumur olurum, yani ne bileyim bildiğimiz yurdum insanını beğeniyor sanki ya.
@sosyal mühendis ilginç şekilde ben biraz "efemine" denebilecek adamlardan hoşlanıyorum mesela. Erkeksilik bu anlamda benim için güzellik kriteri dahi değil.
@sayns 10 üzerinden 1000. çok net ve samimiyim mezardan gelse tövbe estağfurullah. teşekkürler.
ya şöyle bişey var sanırım kadınlar genel olarak o görüntünün üstüne kişilik, yaşanmışlık falan bindirip hayallerinde yarattıkları "kişi"yi çok beğeniyolar. ama biz erkekler dümdüz olarak tipine bakıyoruz :D
ayrıca cool olma olayı var bir de. çirkin bi erkek de cool olabilir ve ilgi çekebilir ama nedense kadınlarda çirkin ve cool oranı daha az. sanırım çirkin kadınların özgüveni çirkin erkeklere göre daha fazla zarar görüyor.
@ghilleinthemist ya şu var ki mesela ben brad pitt'in oynadığı karakterleri filan çok karizmatik buluyorum ama tipine baktığımda nasıl diyeyim, beni hiç heyecanlandırmıyor. Arkadaşım buna "resim gibi adam sendromu" diyor, yani her şeyi aşırı olması gerektiği gibi olan heykel gibi insanı bir canlı olarak sevememe durumu. nasıl anlatsam bilemedim valla.
@selamun aleykum kitty
ya efemine tiplileri beğeniyor olman bir şeyi değiştirmiyor ki. toplumsal olarak bakma, sana erkeksi gelen efemine tipler demek ki. onu demeye çalışıyorum. bana da sarışınlar kadınsı gelmiyor oyuncak bebek gibi.