Genc yasta baslamak mantikli mi sizce buna? Mesela universitede okurken bireysel emeklilik adi altinda her ay 100-200 tl yatirip birikim yapmaya calisanlar var, biraz gereksiz geldi bana. Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda?
devlet desteği var yüzde yirmi beş, emekli olmak yerine para biriktiriyomuşsun gibi düşünebilirsin. diyelim 30 yaşında ev almak istiyosun veya ev peşinatı, şimdiden devlet desteğiyle biriktirirsen ve onlar bi fonda değerlenirse ve x sene sonra, devletin verdiği yüzde yirmi beşin en az kesileceği şekilde çıkarsan, karlı oluyor diye duymuştum.
geçim sıkıntısı çekmiyorsanız faydalı bence, köşeye para koymuş oluyorsunuz. bir süre sonra devlet %25 ekliyor. önümüzdeki yıllarda şu anki faiz oranları (%10-12) devam ederse bankada biriktirmekten daha karlı. 2 sene sonra faiz %60'a çıkar da devlet %25 eklemeye devam ederse sıkıntı büyük tabii.
adının emeklilik olması insanları cezbediyor ancak bu aslında bir tasarruf sistemi, emeklilik değil.
bence 30 yaşında ev alınacaksa pek mantıklı değil
erken çıkınca kesintisi oluyor, devletin katkısı alınamıyor vs.
benim babam üye mesela onun için mantıklı olabilir çünkü zaten 58 yaşında adam (56dan sonra çıkabiliyorsun) 10 senesi doldu, bu durumdaki insanlar için mantıklı.
kardeşim de yaptırdı (25 yaşındaydı sanırım girdiğinde) evi arabası yok. ama yaptırdı, az az ödüyor. onun içinse şöyle bir durum var; bu kız tüketim canavarı ve başka türlü birikim yapamıyor. bunu yaptırdı otomatik ödeme verdi ve unuttu 30 sene daha sonraya güzel bir birikim olacak, tabi bu memlekette 30 sene sonra devlet onu ne yapar bu riski almak gerekiyor :/
paramı başka kimseye emanet etmek gereksiz geliyor bana. üstelik 30 sene sonrasına ve acil bir durumda çıktığınızda da elinizde bir şey kalmıyor. ama yatırım araçları vs hakkında bilgisi olmayan biri için mantıklı olabilir.
8 sene ödedim sonra çıktım. uzak dur.
su anki sartlarda kazanan banka. zaten banka reklamlarindaki isrardan anlasiliyor. 1 yil once bankaci bana da teklif etti, oraya yatiracagim parayi kendim degerlendiririm dedim (altin, doviz, borsa, faiz, vb). Ve sonunda hakli ciktim ben kendim daha cok kazandim. cunku belirli bir yildan once sistemden cikarsan %25 devlet destegini hak edemiyorsun, verdigin parayi alip cikiyorsun ki bu arada enflasyondu zartti zurttu derken senin paranin satin alma gucu dusmus oluyor zaten.
almanyada olmazsa olmaz gibi bişi bu çünkü genç nüfus cok az oldugu için biz emekli olunca bizim maaşımızı karşılayacak yeterince çalışan olmayacak. emekli maası çok düşük olacak. türkiyede de şartlar araştırılıp öyle karar verilmeli.