onu da geçtim o kadar gelişmiş görüntüleme yöntemleri var. koca havuzda 1 damla sidiği buluyorlar.
ibm atom boyutunda film yaptı.
hala formül var deniyor. içindeki elementleri görmek çok mu zor?
yok biliniyor içindekiler ama oranı belli değil deniyor.
hiçbir teknolojisi olmasa bile biri deneme-yanılma yla bulur lan aynı tadı. zaten min-max bellidir içindekilerin oranı.
ben inanmıyorum hacı formül olayına.
haksız mıyım? bugünkü teknolojiyle nasıl bulunamaz içinde ne olduğu?
patent olayına bir şey diyemem. o da var mı bilmiyorum.
Biraz şehir efsanesi
Biraz gerçek
Şimdi o kolalarım tadı bile şişeden şişeye değişiyor. 2 lt ile 2,5 a aynı miktardaki özüt kullanıyorlardı. Mesele tat değil diyorum
hepsini geç cam şişe pepsiyi hiç birine değişmem.
teknolojiyle bulunabilir ama olay içinde ne olduğunu bulmaktan çok nasıl o hale geldiğini bulmak. yani atıyorum çeliği ısıtıp yavaşça soğutursan ayrı saniyede 100 derece çat diye soğutursan ayrı. ikisi de çelik aslında. dediğim gibi bilimsel yollarla muhtemelen bu da çıkıyodur ortaya ama neyse :D
iyi diyosunuz güzel diyosunuz da
bir çok taklidi var ama
hiçbirinin tadı da tutmuyor coca cola yı
rengini veren madde kanserojen madde hatta icerigi bazi ulkelerde icerigi degistirildi. formul derken eskiden bu bas agrisi ilaci olarak bulunmasi gereken bir sey oldugu icin haliyle ilac kategorisinde "formul" yazilmasi gerekiyordu.
simdi formulden cok "icerik" kalibini kullaniyoruz.
patent olayi dogrudur. coca cola'nin tarihine bakarsaniz turlu pislikler yaptigini gorebilirsiniz. pepsi pazar icerisinde pay almasin diye yuzlerce dava acildi ve hileler yapildi.
bu arada abd'de pepsi ve pepsi yan urunleri daha cok satilmaktadir. coca cola ayni burger king gibi basarili olani kopyalamaktadir.
birşeyin içindeki bileşenleri bilmek o şeyin nasıl yapıldığını anlatmıyor maalesef. örneğin kağıt paraların içinde ne var ne yok hepsi belli ancak o şekilde basması çok zor belli teknik gerek yada yukarda bir arkadaş çelik örneği vermiş aynı onun gibi. sen kolayı üreitrken diyelimki suyu başta koyarsan farklı tat oluyordur yada sonra koyarsan tat farklı oluyordur ama en son mamul neredeyse aynı olur.
son örnek kola yapımını çok bilmediğim için basit oldu ama genel mantığı anlatabilmişimdir umarım.
sehir efsanesi abi.
şehir efsanesi filan değil, örneğin bakkaldan aldığınız sakızın bile birbirinden farklı binlerce yapım reçetesi var (sıcaklık, zaman, basınç vb.) kolanın veya pepsinin reçetesi farklı bu kadar basit.
allahin adiyla +1
sadece malzemeleri bilmek yetmez diye dusunuyorum.
oyle olsa zartkola zurtkola yerine cocacola tadinda olurdu digerleri de.
içinde ne olduğunu bulmak olay değil. Aynı malzemeyle yapılan 2 yemeğin tadı aynı olmuyorsa aynı maddelerle yapılan içeceğin de tadı aynı olmaz. onun formülünün olayı malzemeleri değil hangi sırayla hangi işlemlerden ne kadar süreyle geçtiği...
bi telif hakkı olayı vardı o noldu acaba?
koka kola nın formülü değil marka değeri önemlidir
üretim tekniği, teknolojisi ve teamüller vardır
çok basit bir örnek vereceğim. bizde birileri yerli otomobil üreteceğiz diye kıvranıyor şimdilerde. (gerçi seçim bitti ya unutulmuştur)
e buyurun porsche 911 turbo burada. alın bi tane. sökün bütün parçalarını, biraz makyaj biraz değişiklik 3 aşağı 5 yukarısı aynısını üretin satın.
olur mu böyle bir şey
hadi çok komplike bir örnek oldu.
istanbul zilleri ya da zildjian zilleri. yahu bakır çinko minko kaç tane element olacak ki. deneyin işte hepsini %5 ondan %9 ondan. tutturun satın
var mı böyle bir şey ?
Yap da içek o zaman ?
eskiden üstünde "coca cola özütü" yazardı. şimdi "aroma vericiler" yazıyor.
ilginç bir detay olarak burada bulunsun.