şimdi ben yarın gidip iki adet capon balığı alma niyetindeydim, e haliyle de koca akvaryum değil, fanus almayı düşünüyordum. ancak sözlükteki şu entry'ler beni caydırmak üzere:

- içinde balıkların öldüğü şey.
- baliklar icin tabut. bende var. mezarlik mudurune dondum bir senede.
- 5 metrekarelik alanda hayatını sürdüren ve hiç dışarı çıkamayan bir insan ne kadar mutlu ise bu camın içinde beslenen balıkta o kadar mutludur. katil olmayalım, olanları uyaralım.


bu kadar acımasızca mı yahu, canım sıkıldı. yalnızlığımı alacağım 2 balıkla (isimleri de baros ve kewell olacaktı) gidermeyi düşünüyordum.

 

Hangi akvaryun sever bir insana sorarsanız sorun fanuslara karşı çıkar. Şekil ve boyut olarak bir balığın yaşamasına elverişli değildir. İçinde bir ekolojik sistem oluşturmak pek mümkün değildir. Balıklara eziyet etmiş olursunuz.

Onun yerine 50 litrelik bir hazır akvaryum alın. Bir adet iç filtre -şelale filtre de olabilir- ve iyisinden bir yem. Hem sizin için hemde balıklar için en rahatı bu olacaktır.

gyroscope

Hakikaten "al yaew ne olacak" diye cevap verilmesine deli oluyorum. Kardeşim akvaryum ve balık, kaplumbağa, karides, semender vs. gibi canlıların bakımı "koy suyu içine ama damacadan olsun, yemini ver, suyunu değiştir yete" denilecek kadar basit değildir. Her balık türünün istediği belli bir sertlik oranı, su sıcaklığı, taban malzemesi gibi çok farklı koşullar vardır. Denizdeki kadar rahat edemeseler de, asıl yaşadıkları ortamı taklit ederek en azından düzgün ve kaliteli bir hayat sunabilirsin. Yoksa aldığın balığın iki ay sonra gözleri siyahlaştığında, şiştiğinde, rengi kaybolduğunda azıcık vicdanın varsa üzülürsün ve ölümünü seyretmekten başka şansın kalmaz.

Japon balıkları gayet dayanıklı balıklardır, fanusa atsan işkence çekerek de olsa yaşar, ancak sadece yaşar. seni kendi odanda yemeğini ve suyunu vererek de yaşatmak mümkün örneğin, ancak ne kadar mutlu olabilirsin bir düşün.

Ufak, 40 litrelik akvaryumlar var, fiyatları da gayet uygun. Ucuzundan bir iç filtre, kum ve ısıtıcı alırsın (japonlar için gerek yok pek ısıtıcıya) 50 liraya fanustan çok daha iyi bir koşul sunarsın hayvanlara, hem de keyif alırsın. paran oldukça iç filtreyi şelale filtreyle değiştirisin (ben 16 liraya internetten devasa bir tane aldım 3-4 ay önce), yerin ve imkanın varsa akvaryumu büyütürsün, yeni ve japonlarla uyumlu balıklar alırsın. ama fanusta bakarak hayvanın yaşam koşullarını zorlama. hiçbir şey olmazsa fanusta havasızlık büyük sıkıntıdır ve dibe çöken yemler ve dışkısı o küçücük fanusta nitrat patlaması yaratır hayvanı zehirden götürürsün.

sen kulak asma "at yaew ne olacak" diyenlere. zaten biraz vicdan sahibisin ki buraya yazmışsın, o yüzden de kulak asmayacağına eminim. bende 3 tane bildiğin tatlısu midyesi var ve o hayvanlar kum kalın, kendilerini gömemiyorlar diye bugün gittim ince silis kum aldım. Hayvanlar anında rahat biçimde doğalarında olduğu gibi gömüldüler. küçük de olsa mutluluk verir insana başka canlıları mutlu etmek.

tekosin

Büyükçe bir fanusun içinde 2-3 yaşattığım bir japon balığım oldu. Daha da yaşardı belki ama komşunun ufak çocuğu "sevecem" diye eline alıp mıncıklamasaydı...

Akvaryumun daha sağlıklı olacağına katılıyorum. Sizin için de daha az yorucu olacaktır çünkü fanusun içinde suyu temizleyecek hiçbir alet bulunduramayacağınız için çok dikkatli ve titiz bakmak zorundasınız. Suyu sık sık yenilemeniz, su ısısını korumak için de suyu gün içinde yavaş yavaş değiştirmeniz gerekecek. Yani sadist bir kişi değilseniz balığın tırtmaması için suyun ufak bir miktarını boşaltıp taze su eklemeniz gerekiyor. Bunu fanus'un içindeki su temizlenene kadar yavaş yavaş yapmanız gerekiyor.

Anlayacağınız yaşatmak mümkündür. Balıklar için yaşadıkları mekanın büyüklüğünden çok doğal yaşam şartlarının ne ölçüde sağlandığı önemlidir. Çoğu insanın fanusta balık bakamamasının sebebi aynı suyun içinde balığı bir hafta tutup, haftada bir kez balığı çıkartıp fanusun içindeki suyu tamamen döktükten sonra yeni doldurdukları suyun içine hayvancağızı atıyorlar. Bir defa hayvan sürekli ortam değiştirdiğini zannediyor(ısı farkından dolayı) ve strese giriyor, ikincisi o su bırak bir haftayı 2 günde bir değiştirmezsen leş gibi olur. Gözleri kocaman ve kıpkırmızı bir balıkla karşılaşırsın.

Fanusta balık beslenir ama gördüğün gibi senin için çok zahmetli olacak. En temizi orta ölçekte bir akvaryum al temiz temiz bak balıklarına:)

anten

Fanus gerçekten balıklar için çok kötü bir şeydir. Oval duruşlarından dolayı balıkların gözlerini de çok ciddi bir şekilde etkiler. Fiyat farkı çok olmayan 30-40 cm lik bir akvaryum alın, hele bir de filtre motoru da alırsanız, sık sık su değiştirmeyeceğinizden, çok neşeli ve hoş balıklarınız olur.

muharrir
1

mobil görünümden çık