ya bir kaç defadır görüyorum.. ya bunun rüzgar yükü nasıl hesaplanmış..? makineciyim ben hiç anlamam inşaat işlerinden ama mekanik olarak en-boy oranı çok garip geldi bana.. sonlu eleman analizi çalıştım baya bir o yüzden malzemelerin dayanımlarını vs az çok biliyorum ama binalar konusundaki bilgim sıfır tabi..

sorum kuvvetli bir rüzgarda bu binanın etkilenmemesi için nasıl bir önlem alıyorlar? en-boy oranı yakın olsa anlarım,cephesi piramit üçgen olsa yine anlarımda direk dikdörtgen çephe yapmışlar.. arkaya destek sütunu mu dökmüşler? nasıl yapmışlar bunu?


 

ilk resimde binanın ince olduğu cephedeki sol taraftaki perdeyi o sebeple koymuşlar, (tabi ki de sadece o sebeple değil) ama perde'nin en solundaki ve en sağındaki donatıların arasındaki moment kolunu göz önüne alırsan biraz daha için rahatlar.

okumayi sevmeyen okur

eğer perdeyi o sebeple koymuşlar ise en az bi bu bina kadar da yerin altında var demektir.. temeli sağlam kazmışlar demekki o zmn..

edit : orijinali de şöyle sanırım
www.ciftcitowers.com.tr

bana hala garip geliyor açıkcası..

dedim dedim de kime dedim

aynı şeyi dün akşam oradan geçerken düşündüm :) eni çok dar geldi. sıkıntı çıkmaz umarım. yorumum bu kadar.

sckxyss

baku dunya'da en ruzgarli olan yerlerden birisi. gecen belgesel vardi bununla ilgili adamlar ruzgara gore calisiyorlardi. baku flame towers diye aratirsan youtube'da veya herhangi gokdelen projesini, illa ruzgara karsi nasil detaylandirildigini anlarsin.

evimin paspasi

alıntıdır. "bina temellerinin (+85.00) yol kotundan (+124.00) yaklaşık 40m aşağıda yapılması projelendirildiği için kazı çalışmalarının 1 yıl gibi süreceği öngörülmektedir. "

okumayi sevmeyen okur

bak bu baku flame towers'ı anlarım..burada rüzgar akışı var uygun geometri var..ama burada geometri farklı artı beşiktaş'tan çıkan rüzgar buraya vuruyor direk..

dedim dedim de kime dedim

adam onları ayarlarmış da koymuş :)

titiraprap

hocam rüzgar için pulsasyon hesapları yapılır, bu tip abuk subuk binalar için rüzgar tüneline ölçekli maketi koyulur test edilir, yüzeylere gelen gerilmeler değerlendirilir. bilgisayarda modellenir, pulsasyon yükleri verilir vs vs..

tek bir perde üzerinde değerlendirme yapmak doğru değil, alengilli işler bunlar. bu tip bir yapıda eminim gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. birde istanbulda zaten deprem daha kritik, pulsasyon etkisinin daha kiritik olacağını düşünmüyorum.

morcivert

birde türk yönetmeliklerinde pulsasyon denmiyormuş. bu yüke dinamik rüzgar etkisi deniliyor. ilgilenenlere.

morcivert

temeli derin. yer altında 10 katı varmış bu binaların. yer üstünde 45. toplam 180m.

sckxyss
1

mobil görünümden çık