1-iibf mezunuyum. Dersaneye gitmeden kendi başıma alan için uğraşayım diyorum. Sınava 7 ay var, p35 puan türü için yeterli başarıyı sağlamak kolay mıdır?
2-Nokta atışı kitap tavsiyelerine ihtiyacım var. Özellikle tecrübeli arkadaşlardan, şu ders için, şu kitap yeterli şeklinde bilgi çok hoş olur. Bi ders için birden fazla kitap olayına girmeden halledilebiliniyorsa çok iyi olur.
3-kasım 2016'da tecil hakkım bitiyor. Mayıs sonunda geçerli puan aldıgımı varsayarsak, tecil hakkına kadar uzman yardımcılıkları gibi pozisyonlara atanabilme şansım? Daha doğrusu bu kurumların yeterince sınav açma ihtimalleri nedir?
4-alan sınavı için gk-gy'de yapmak gerekiyormuş diye duydum. Orada sıkıntılı ders şu ve şu kitaptan çalış diyeceğiniz bir şey var mı? Aklımda direkt olarak alan derslerine çalışmak var çünkü.
Bunların dışında kişisel deneyimlerinizi de yazarsanız çok iyi olur.Dediğim gibi, konuya çok ama çok uzağım. Şimdiden cok saolun.
1- Tamamen kişiye bağlı bu. Başaracağınıza inanıyorsanız, neden olmasın? Ama kolay mıdır? Hayır. Maddi manevi ağır bir süreç olacağından emin olun.
2- Çözümlü çıkmış sorular kitapları var, bunlar tek kaynaktan çalışmak ve hatmetmek için biçilmiş kaftan. İktisatta zeynel dinler'in çözümlü çıkmış soruları, maliyede 4t, muhasebede ferhat yıldız...
3- Bu soruya kesin bir cevap verebilecek olan yok; genel olarak az ilan geliyor(ki ülkenin durumu kritikleştikçe daha da azalıyor) ve oldukça az kadro açılıyor, bu durumda çok iyi bir puan elde etmeniz gerektiğini unutmayın.
4-Genel yetenek neyse de genel kültür tam bi' kaos. Nerelerden soracakları hiç belli olmuyor, kişisel tavsiyem tarihe filan fazla yüklenmeyip alana yönelmeniz yönünde.
Daha fazlası için memurlar.net'i kurcalayabilirsiniz, aradığınız her sorunun cevabı var.
KPSSP35 puan türü aşağıdaki puanlardan oluşmaktadır:
% 10 Genel Yetenek
% 10 Genel Kültür
% 20 Hukuk
% 20 İktisat
% 20 Maliye
% 20 Muhasebe
p335 puan türünün ağırlık dağılımı böyleymiş.
yani yds puanının bir önemi yok. hesaplamaya katılmıyor.
işletme, kamu yönetimi, uluslararası ilişkler falan hesaba katılmıyor.
öncelikle bu puan türünü tespit etmemiz ve hangi derslere ağırlık vermen gerektiğini bilmemiz lazım.
ama" belli kurumların belli puan türleri var " diye bişey yok.
yani 2 senedir bi puan türünden eleman alan bir kurum bu sene başka bir puan türüyle ilan açabilir. bunu da bilmek lazım.
örneğin yds nin %30 ağırlıkta olduğu bir puan türünde ilan açabilir.
veya senin bölümün mezunları için %40 yds + %40 kamu yönetimi(örneğin) + %20 gk/gy den oluşan bir puan türünde ilan açabilir ve senin hukuk iktisat maliye muhasebe netlerinin bu kapsamda bir değeri kalmayabilir.
kpss nin bence kritik noktası da işte burası.
7-8 tane alanın sınavı + gk/gy + yds istiyor.
ortalama bir insanın bu dalların her birinde başarılı olup her puan türünde yani her halükarda başarılı olabilmesi çok zor.
p120 ye kadar olan puan türlerinde çok dar kapsamlı puanlar da var 10 farklı bileşimin %10 la birleştirilerek oluşturulduğu puanlar da var.
bu şartlar altında en çok tercih edilen 2 yoldan bahsedeyim.
güzel yds puanı olan birisi için ; gk/gy çalışıp biraz da alandan net yapmak. nispeten zahmetsiz bir yol. yds nin dahil edildiği puan türlerinde gk/gy de genellikle yüksek oranda işin içine giriyor çünkü.
benim de içinde bulunduğum kalabalık grubun tercihi ise şu oluyor;
zaten yds den 30 u aşamamışım. gkgy ye abanayım, alanda da hukuk/iktisatı çok güzel çalışıp 20 net üstüne çıkayım. muhasebe/maliyeyi hallederim. bi de nolur nolmaz kendi bölümüme de bakayım.
gk/gy den iyi net çıkartmak yds handikapını dengeliyor. 4 alandan 2 tanesini güzelce öğrenmek de puanı istenilen seviyelere çekiyor.
şimdiye kadar yazdıklarım 4 sorundan net olarak herhangi birisine cevap niteliği taşımıyor olabilir. ama inanıyorum ki birilerinin işine yarayacaktır.
Bildiğim kadarı ile askerde iken de başvuru yapabiliyorsun. Kazanırsan askerde olduğunu belirtip askerlik sonrası göreve başlıyorsun. Tam emin değilim ama böyle bir şey var idi.