[]

özel sektörde 2. yabancı dilin anlamı

ithalat-ihracat vb. özel sektör alanlarına yabancıyım o yüzden bu alanda tecrübeli arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.

ingilizce dışında diğer yabancı dillerin pek işlevi yokmuş gibi geliyor bana. mesela bosna hersek'e mal ihraç eden bir fabrika o bölgenin yerel dilinde eleman istihdam etmeye neden ihtiyaç duysun ki? sonuçta orada da ingilizce bilenlerle kontakt kuruyor. orada mal sattığı kurumun/şirketin illa ki ingilizce bilen elemanı var. afrikanın ücra bir ülkesinde de var. sadece mal satmasa o bölge pazarına girse bile sadece ingilizce bilen elemanlarla bölgedeki elemanlar diyalogunu kurar. bu yüzden ilanlarda hep 2.dil tercih sebebi olarak değerlendiriliyor. illa ki bir artı getirisi olur dilin ama olmazsa olmaz bir şey değil herhalde.

ben bu şekilde düşünüyorum. hatalı olabilirim. özellikle fikir yürütmek yerine bizzat bu durumun nasıl yürüdüğünü bilen arkadaşların cevaplandırmasını isterim.

 
O ülkeye gidince sırf sorumlu ile değil yöneticisi vesaire herkesle birebir ilişki kurabilsin diye. Fuarlarda ülkenin ana dilini bilip prim yapsın yakınlık kursun diye. İş harici oluşabilecek her çeşit sıkıntıyı, havaalanından adliyeye gümrüğe ıvıra zıvıra çözebilsin diye... Yani yüzde bir ihtimal bile olsa bunların getçekleşmesi, yarı yolda kalmamak için.


  • mistreated  (16.09.15 20:05:28) 
is yaptigin ulke ile ingilizce iletisim kurmak farkli, kendi dilleriyle iletisim farkli. kendi dillerini konustugunda bir kere herhangi bir sekilde kaziklanma, katakulliye getirilme sansin %50 azaliyor, milletin dusunce yapisini, hal, tavirlarini v.s. birebir anlayabiliyorsun, duygularini v.s. daha iyi degerlendiriyorsun.

bir dili konusmak yalnizca konusturmakla kalmaz, o kulturun dusunce yapisini da anlayabilir oluyorsun. cok muhim bir olay.

ben italya'dayim, cok kereler aracilik, fabrika gezileri vs. yaptim. kendi dillerini konusuyor olman seni direk 100km one koyuyor.
  • no christ requires  (16.09.15 21:20:30) 
karşı firma personeli ile bara gidebilsin diye. işin özeti bu. o kadar dil bil yeter. biri barda muhabbeti kurup fiyatı %5 aşağı çekerken diğer mal mal bakarsa, elbette o küçük fark o kadar büyüyor ki, anlatamam.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (17.09.15 10:16:15) 
Eğer firmanın yurtdışı bağlantısı varsa 2. dil illa ki avantaj oluyor. Avrupa haricinde ingilizceyi rahat konuşabilen insan sayısı az. Şimdiki aklım olsa biraz arapça ya da biraz çince öğrenirdim.


  • SiyamkedisiZorro  (17.09.15 10:35:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.