[]

Arabada yavaşlarken debriyaj'a basmak ya da basmamak?

Merhaba arkadaşlar,
araba sürmeye yeni başlayan biri olarak siz usta sürücülere birkaç sorum var.

- araba dururken (kırmızı ışıkta vs beklerken) debriyaj + fren basılı ve vites 1'de olmasının bir sakıncası var mı?
- araba dururken vitesi boşa alırsam yine debriyaj + fren mi yapmalıyım yoksa sadece fren mi?

- kasist'lere yaklaşırken debriyaj+fren ile yavaşlıyorum, kasisti geçtikten sonra uygun vitese (duruma göre 1 veya 2) alıp ondan sonra debriyaj'dan ayağımı çekiyorum. bu yanlış bir davranış mı? sadece fren ile yavaşlayıp kasist öncesinde veya sonrasında vitesi değiştirip mi ilerlemek gerek? böyle olunca da araba stop ettiricem diye korkuyorum.

- trafiğin çok yavaş aktığı durumlarda (sürekli dur kalk yapmamız gerektiği zaman) yarım debriyaj ile ilerliyorum. vitesi 1'e atacak kadar bile hızlanamadığım oluyor, bu da mı yanlış :(

- bi de araba 1.3 dizel, klimayı açınca yokuşta falan kalkarken zorlanıyorum (stop ettirdiğim de oluyor. ama klima açık değilse gayet güzel kalkıyorum). psikolojik mi yoksa klimanın gerçekten çekiş gücünü düşürdüğü bi gerçek mi, gerçekse bu kadar etkiler mi :D

son olarak lanet olsun debriyaj'a.

 
1- sakincasi yok ama ayagin yorulur

2- sadece fren

3- debriyaja basmak zorunda degilsin devir cok dusmedikce. stop etmez oyle kolay kolay, yavasladikca vites dusurup arabayi devrinde tutarsan. misal kasisin dibine besinci vitesle gelip yavaslamak yerine kademeli olarak 4-3-2 yapip 2 ile gecersen bir problem olmaz.

4- balatayi bitirir

5- klimanin performansi dusurdugu bir gercek.

edit: balata yalnizca basmakla basmamak arasindayken surtunur. yalnizca bu esnada eskiyip asinir. yarim debriyaj gibi.
debriyaja basmak motordan gelen hareketi vites kutusuna surtunerek ileten yuzeyleri ayirmak demek. yani eskimesi gibi bir durum soz konusu degil.
  • bohr atom modeli  (07.09.15 11:45:34 ~ 11:49:50) 
Dururken Devriyaja basma bastıkça baskı balata eskir
Giderken yavaşlamak için bir noktadan sonra debriyaja bas motor durma yerine gitme eğilimi gösterir vitesde
Mobilim bunları yazarken bile yoruldum
  • basond  (07.09.15 11:46:31) 
1- yok ayağın ağrır sadece
2- hayır. debriyaj demek vites boşta demek.
3- kasislere yaklaşırken yarım debriyaj ya da vitesi boşa at ayağını çek, frene basarak geç, kasisi geçince vitese geçip devam edersin
4- başka yapacak bir şey yok
5- yokuşta kalkacağın vakit klimayı kapat, araba zorlanınca stop ediyor.
araba hareket ederken debriyaja basmak iyi değildir, yani sürekli yarım debriyaj gitme ama gerektiği yerde de yarım debriyaj yapacaksın mecbur.
  • cekilmis gayfe  (07.09.15 11:47:46) 
teknik olarak degil pratik olarak yanitlayayim.

1,2. kirmizida vs dururken debriyajdan cekmek ayagi kisa sure de olsa dinlendirmeyi sagliyor. bosa aldiktan sonra debriyajdan cekebilirsiniz. fren dursun:)

3. debriyaj+fren ile yavaslamak iyidir. ben her turlu oyle yavasliyorum.

4. yarim debriyaj dogru. baska turlu gidecek yerin olmadiginda.

5. klima evet yavaslatir. (ama ben onu benzinde saniyordum:)

hepsini dogru bence.
  • goldentitan  (07.09.15 11:49:47 ~ 11:51:39) 
kasist'e yaklaşırken vitesi boşa alıp o şekilde frene basmak ve sonrasında uygun vitese alıp ilerlemek mantıklı geldi. böylelikle stop ettirme derdim de olmaz. teşekkürler :)


  • mesene  (07.09.15 11:49:55) 
bildiğim kadarıyla cevaplayayım:
- araba dururken arabayı boşa alın. viteste beklemek debriyaj balatasını yıpratır, gerek yok. boşa alın, ayak frende bekleyin, hem daha rahat.
- vites boşta iken debriyaja basmanın bir anlamı yok, zararı da yok. ayak yorulur boş yere :)
- kasisin büyüklüğü ve ne kadar yavaşlamak gerektiği ile ilgili. çok yüksek bir kasis ise debriyaj fren ile iyice yavaşlayıp yumuşak bir şekilde geçmek lazım. küçük bir kasis ise hafif fren yapın, üzerinden geçerken frenden ayağınızı çekin. bu önemli, frenleyerek geçerseniz tekerleklere uygulanan basıncı arttırmış olursunuz, araba daha çok ağırlıkla geçer kasisten, altı vurabilir vs.
- yarım debriyaj sürekli yapılmamalı. balataları aşındırır. sık sık dur kalk yapıyor olsanız bile her defasında vitesi boşa alıp ayağınızı debriyajdan çekmenizi öneririm. biliyorum gıcık bişey ama manuel arabanın olayı bu :) debriyajı fren gibi kullanmayın.
- arabanızı tanımadığım için bilemiyorum ama klima etkilidir tabii. ne derece etkili olduğu dediğim gibi arabaya bağlı.
  • vecihi ile fikret  (07.09.15 11:51:45) 
Senin genel acemiliğin/korkun arabayı stop ettirmek. Debriyajla sürekli haşır neşir olma sebebin bu. Yaptığın hiçbir şeyde debriyajla işin yok aslında, gereksiz yere hem debriyaj balatasını hem de bacağını zorluyorsun. Ha balata dediğin şey milyarlık bir şey değil, değiştirirsin. Ama araç kullanma alışkanlığını debriyajla minimum ilişki çerçevesinde düzenlemende fayda var. Çünkü kafan sürekli debriyajda, yola konsantre olmanı da zorlar bu durum.

Araç hareket ettiği sürece uygun viteste git, debriyaj+fren ile yavaşlamak veya seyir halinde olmak da belki düz yolda ve düzgün hava/yer koşullarında sorun olmaz ama yeri gelir yağışlı havada bunun sıkıntısını yaşarsın. Aracı boşta kullanma. Araç hareket ettiği sürece 1. vites uygundur ayrıca. 1. vitese bile atacak hız olmuyor yanlış bir düşünce.

Yarım debriyajla ilerleme olayı da balatayı bitirir işte, gereksiz alışkanlıklar kısacası. Zamanla bunları düzene sokunca alışırsın. Genelde otomatik tercihinin sebepleri bu olaylar işte :D.
  • osurdum  (07.09.15 11:57:47 ~ 11:58:45) 
sorulara cevabın yanında bir de şöyle yapsan daha iyi olur şeklinde açıklayayım.

1. durmak için yavaşlıyorsan; motor freni dediğimiz vites küçültme işlemi ile son ana kadar fren kullanmayarak yavaşlayabilir ve en sonunda vitesi boşa alarak freni kullanabilirsin.

2. vites boşta iken debriyaja basılmaz. debriyaja bastığında vitesi boşa almış oluyorsun zaten.

3. ilk maddede dediğim gibi vites küçülterek ya da direkt vitesi boşa alarak kasislere yaklaş ve frenle kontrol et. kasisi geçtikten sonra vitese alıp devam et. burada fren noktasını bazen kaçırabilirsin. yani kasise gelmeden önce çok yavaşlayabilir ya da kasise hızlı girebilirsin. bu zamanla alışacağın bir şey. alışman uzun sürmeyecektir.

4. trafik yavaş aktığında öndeki aracın dibinde seyretmene gerek yok. rahat ol. trafik baskısını üstünden at. sürekli yarım debriyajla ilerlemek balatalara zarar verir. arada duruma göre çok kısa kullanabilirsin ancak çok nadir olarak. bunun yerine öndeki aracın biraz mesafe açmasını bekle ve vitesi bire takıp biraz yürüdükten sonra boşa alarak fren kontrolünde öndeki araca yaklaş.

5. klima açıksa performansı düşer aracının. daha fazla debriyaj ve daha fazla gaz kullanman gerekir. buna da zamanla alışırsın. aracının tepkilerine kullandıkça alışacaksın merak etme.
  • m murphy  (07.09.15 12:02:22) 
1-2.araç dururken vitesi boşa al, sadece fren'e bas.
3.doğru yapıyorsun, kasise gelirken hem debriyaja hem de frene basılır. araç viteste iken yavaşlamaya başlarsan araç titremeye başlar. ya da şöyle yapabilirsin, kasisi gördün, vitesi boşa at, sadece frenle yavaşla, kasiste geçtikten sonra vitese geçip hızı artırabilirsin.
4.doğru yapıyorsun.
5.klima performansı etkiler, 1.3te olsa 1.6 da olsa aracın çekişi etkiler. çok elzem değilse düz yolda ya da rampa aşağı açmanı tavsiye ederim. rapma çıkarken kapat. ayrıca klimanın yakıt sarfiyatında çok büyük etkisi de var.
  • copy paste  (07.09.15 12:12:18) 
çok sağolun arkadaşlar, bu bilgiler bayağa faydalı oldu benim için :)


  • mesene  (07.09.15 13:33:46) 
genelde benzer cevaplar olacak ama gene de yazayım
1- debriyaja basılı tutmakta sakınca yok. ancak kırmızı ışıkta ilk sırada değilsem ayağımı yormamak için boşta beklerim.
2- yakıt tasarrufu için vitesi boşa atarak yavaşlamamak gerekiyor. 5nci viteste bile araç kendi hızı ile yol alırken devir rölanti devrine gelinceye kadar debriyaja gerek yok. yarı otomatik vitesli araçların en büyük dezavantajı bu bence. 5-4-3-2-1 diye duruyorlar. ancak manuelde 5 ile yavaşlayıp durabiliyorsun. araç daha konforlu süzülüyor.
3- kasis geçişi doğru. genelde 1nci vitese düşmek gerekir zaten.
4- sürekli yarım debriyaj olmaz. ilerlemek istediğinde kavrama yapıp biraz gaz vermek ve sonra debriyaja tam basarak aracın o hızla yol almasını sağlamak gerekir. zamanla ne kadar gaz verileceğini hesaplama işini omurilik devralıyor.
5- klima çekişi %10 kadar düşürür. normal.
  • screamshot  (07.09.15 13:45:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.