[]

Pasta

Turkce'deki "pasta" kelimesinin kokeni nedir? (yiyecek olan) Turkce'den baska neredeyse her dilde "pasta" kelimesi farkli anlamda kullaniyor. Biz neden makarna demisiz de pasta dememisiz? Etimologlara ve kendini etimolog hissedenlere geldi bu soru..




 
italyanca olmalı.. ama çok lezzetli bi kelime söylemesi cok zevkli kavun gibi aynı...


  • maxpainn  (13.09.09 23:55:26) 
pastry veya patisserie gibi kökenleri olabilir diye sallıyorum.


  • diabolus79  (13.09.09 23:59:53) 
@ a.d.k:

etimoloji tam da o demek değil mi, illa "pas" fırın demektir, "ta" da hamur, gibi bi anlamını veremez. fuad paşanın hikayesi de, ilk defa yazılı olarak hangi metinde geçtiği de etimolojinin işidir.

türkçede neden bu anlama geldiğine dair bi fikir yürütmek için aşağıdaki şu ilginç bilgiyi bilelim:

However, the first certain record of pasta cooked by boiling is made in the Talmud, written in Aramaic in the 5th century AD and coems from Arabic references. Known as Itiyah, it refers to dried pasta which was portable and carried as a dry staple. More than likely, pasta was introduced during the Arab conquests of Sicily. Some historians believe that the Sicilian word maccaruni, which means made into a dough by force, is the origin of macaroni. In ancient times, kneading was done with the feet and often took all day.
Some pasta dishes still eaten today in Sicily include raisins and spices that were brought in by the Arabs, another indication that perhaps it was the Arabs that introduced pasta. Dried pasta became popular throughout the 14th and 15th centuries as it was easily stored for long periods and evidence shows that ships setting on their voyages of discovery to explore the New World had pasta in their stores.

hepsi ve daha fazlası : (bkz: http://www.101cookingrecipes.com/pasta-recipes/origin-history-pasta.php)

götten uydurma sonuç, pasta denenpişmiş hamur katlarının arasına ve üzerine tatlı malzemeler sürülerek yapılmış tatlının adı, hamurundan dolayı bizde pasta olmuştur. (walla)
  • kabablanka  (14.09.09 00:03:13 ~ 00:04:04) 
pasta kelimesini bizde olduğu anlamında ilk kullananlar keltlerdir esasında. tabi keltlerin kökenine inecek olursak ayrı kavimleri de buluruz, hatta biraz daha uğraşırsak türklere bile varabiliriz. orası işin ayrı boyutu. kelt kavimleri hamur işinde oldukça ilerlemiş kavimler, o sebeple de avlanmayla filan uğraşmamışlar. tarım gibi işlere öncelik vermişler. haliylen buğday yetiştiriciliği, mısır, kuru bakliyat. unu çıkarılabilecek her türlü olaya girmişler. bu klet arkadaşlar yaptıkları yiyecekleri pişirme konusunda evrilmemişler ne yazık ki. yapılan hamur işi yiyecekler bekletilirek yenirmiş. misal bi "pasta" yapınca bir hafta sonra yerlermiş. bizim şu anki tabirimizle olgunlaşmasını beklerlermiş. hani o devirler nesnelere ve durumlara yeni yeni isimlern takıldığı dönemler. o sebeple yapılan bu yiyeceğe bir isim vermemişler. "dünkü yaptığın şey" "sevdiğim şeyden yapsana anne" "biraz o leziz yiyecekten istiyorum" gibi kullanımlar varmış. velhasıl, bekletme olayından sonra bu yapılan yiyecekler "past" olarak anılmışlar. geçmişteki, önceki gibi anlamları olan bildiğimiz ingilizcedeki past. ancak, pastaya söylenen past ile gerçek anlamda kullanılan past karışmaya başlamış. bu karışıklığın önüne geçmek isteyen kelt alimleri dillerini korumak ve geliştirmek adına past tabirini yiyecek anlamında kullanmayı yasaklamışlar ve alfabenin ilk harfi olan a harfini kelimenin sonuna eklemişler. ogünden bugüne de pasta bu haliyle korunmuş. çıktığı gibi korunan ender kelimelerden birisi olarak da yerini almış.


  • derectus  (14.09.09 00:39:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.