[]

Nasil soylemeli

Cok yakin bir dostuma bin lira borc para verdim, ben de ogrenciyim birikmisim vardi bana lazim olacak kadarini ayirdim verdim parayi. Icimde en ufak bir tereddut olmadi ihtiyaci varsa vereyim dedim hemen yolladim. Bugun annemle konusunca cok agir tepki gosterdi, bu kadar yuklu para ogrenciye borc nasil verirsin, o para geri donmez, arkadasliginiz biter gibi seyler dedi. Ekside de arkadasa borc vermek diye bi baslik var sagolsun herkes annemle ayni seyi yazmis. Benim de icim icimi yiyor dunden beri. Durumum da o parayi saglik olsun hadi diye yok sayacak kadar iyi degil. Ne yapmaliyim arkadasimdan ilerde parayi vermezse nasil istemeliyim?




 
para lazım, evdekilerin durumu iyi değil, babam sıkışık ona vermem lazım falan diyebilirsin. ya da bekliyorlar ne vakit verirsin diye sorabilirsin.


  • bigbadabum  (01.06.15 22:23:19) 
Annenin dediği kadar var. Ben de öğrenci halimle 600 lira kaptırdım. Şu an işsizim ve o para çok iyi gelirdi bana. Sadece gözden çıkarabildiğin karadını vermek gerek, tüm birikimi vermek koyuyor.


  • otonom  (01.06.15 22:23:52 ~ 22:29:53) 
Olan olmuş ,sorun etme simdilik . ödeme günü geçmeye başladığında bu başlığı açman daha iyi olurdu .
Bende daha bir kaç ay önce arkadaşa buna benzer borç verdim .daha önce hiç para konusu geçmemişti aramızda .bir aydan az bir süre içinde ödedi . ama başkaları 50 -100 tl için üç ay bekletebiliyor .
Sabret o günü bekle .
  • 1adam  (01.06.15 22:25:34) 
Ustelik anneme 500 verdim dedim gercek miktarini da soylemedim cunku cok tepki gosterdi. Aslinda hakli da ama simdi lazim degil diye birikmisimden buyuk kisim verdim, ya geri vermezse nasil isterim arkadasligimiz bozulur mu diye baya keyfim kacti.


  • incitylife  (01.06.15 22:25:34) 
@1adam bir de odeme gunu gibi bir sey konusmadik hic. Yani ne zaman istemeliyim onu da bilmiyorum


  • incitylife  (01.06.15 22:26:23) 
son yazdigini gormemisim, o zaman direkt lazim oldugunu ve ne zaman alabilecegini sor, hicbir sikinti yok bunu sormanda


  • lyh  (01.06.15 22:28:20) 
her zaman borç verirken ne zaman geri alabileceginizi sorun. bu bi prensip olsun. onun dısında su anki durum arkadasınızın karakterine baglı, kötü zanda bulunmak dogru degil. bi sure konustuysanız sonunda vermezse iste, sor paranın akıbetini. bu ayıp degil.


  • art vandaley  (01.06.15 22:32:22) 
@ incitylife
ödeme günü o zaman arkadaşının ödemeye niyetlendiği zaman oluyor.
bana kalırsa 1 ayı geçmeye başladığında kendisiyle konuşabilirsin . bunun çekinmesi ,utanması olmaz .
  • 1adam  (01.06.15 22:34:06) 
genel süreç sen utana sıkıla isteyeceksin o utanmadan abii sıkışım diyecek, sen tamam diyeceksin. bir daha yine daha fazla utanarak isteyeceksin o yine utanmadan abii elim sıkışık öğrenci adamım ben diyecek sonunda arkadaşlıpın bitecek.

1-1,5 ay geri istemek için uygun bir süre.

eğer düzgün bir insansa 1-1,5 ay içinde tamamını getirir. eli sıkışıksa utana sıkıla gelir bir kısmını getirir(en az yarısını), kalanınıda diğer ay öder.
  • kuzey li  (01.06.15 22:35:31) 
arayıp "birader bana ne zaman ödeyebileceğini söylersen yazın ona göre tatil planı yapcam " diyerek ödeme tarihi alabilirsin.


  • tosunpasa  (01.06.15 22:36:40) 
süre dolmuşsa ve arkadaşın bundan bihaber davranıyor bir mahcubiyet, açıklama getirmiyorsa arkadaşlığından değil paranın dönmemesinden çekin.


  • geyikkosandede  (01.06.15 22:36:56) 
Cok sagolun cevaplar icin, ben simdi ne zaman verirsin diye de sormaya cekindim hemen borc verdigimin ertesi gunu. En basta verirken sorsam iyi olurdu. Bir ay bekleyip hic haber vermezse sorarim. Boyle para islerine takilmayi da sevmiyorum ama annem cok tepki verince icime dert olmustu.


  • incitylife  (01.06.15 22:40:51) 
annelerin bazen davranışları aşırı olabiliyor. sen sonuçta arkadaş olarak almışsın bu insanı eminim senin de kendine göre kriterlerin vardır. yoldan geçen insana vermedin o parayı, üzme kendini. strese sokma.


  • fasulyek  (01.06.15 23:09:43) 
Yahu daha dun verdiğin para icin arkadasini arayip da ne zaman vereceksin deme, ayip denen bir sey var. Ben arkadasinin yerinde olsam madem öyle niye verdi diye dusunurdum, borc harc bir yerden bulup sana o parayi geri verirdim. Arkadasligimi da minimum seviyeye cekerdim.

Bekle, biraz zaman gecsin. Vermezse dusunursun nasil isteyecegini. Boyle pimpirikli biriysen de bir daha kimseye borc verme. Hem sana hem de borç verdigin kisiye dert olmasin.
  • fraise  (01.06.15 23:55:23) 
@fraise +1111

daha dün vermişsin parayı. hemen de annene demişsin. bi de annene tam miktarı bile diyememişsin.

arkadaşın ne zaman vereceğini söyledi mi? söylemediyse en azından 1 aya kadar beklemen lazım. borcuna sadıksa verir. değilse de güzel bir ders almış olursun.
  • scent of a pastrami  (02.06.15 00:07:34) 
bende en yakın arkadaşlarıma borç verdim ama seninki kadar yüksek değil. onun için takmıyorum.


  • defansif orta saha  (02.06.15 00:28:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.