[]

yurtdışında master

şu an 4.sınıftayım. yani inşallah sene sonunda mezun olacağım. sonrasında da yurtdışında master yapmak istiyorum. bu konuda çok fazla kaynak var gördüğüm kadarıyla. bu da benim kafamı karıştırıyor. o yüzden buraya bir sorayım dedim.
1-ben 2010-2011 için master yapacağım. peki bunun başvurusu şimdiden mi oluyor? bana sürekli geç kalıyormuşum gibi geliyor da o yüzden soruyorum.
2-dil yeterliliğini göstermek için toefl ya da bir-iki benzeri sınavdan birine girmek gerekiyor. peki bu sınavlara ne zaman girmek gerekiyor? bir de gre,gmat gibi sınavlar varmış. alesin benzeri. onlar ne zaman oluyor?
3-avrupada bazı ülkelerde ücretsiz masterlar var. peki bunlar için bir not ortalaması isteniyor mu? çünkü burstan bahsetmiyorum, zaten okul ücretsiz. yani lisans diploması dışında özel bir şart var mı?
4-amerikadaki okullar gördüğüm kadarıyla çok pahalı. mutlaka burs gerek yani. burs için de not ortalamasının en az 3.00 olması gerektiği söyleniyor. benim ortalamam şu an 2 civarı. ama önümde 1 sene daha var. yükseltebilirim yani. yalnız şunu diyeceğim. diyelim toefl'dan baya yüksek bir puan aldım. gre, gmattan falan da baya iyi aldım diyelim. 1-2 hoca da iyi referans verdi bana. (gerçi bu refereansları yabancılar ne kadar önemseyecekler bilmiyorum.) ve de diyelim hocalarla sürekli mailleştim ve kendimi iyi anlattım. tabi bir de mülakat kısmı var. o da iyi geçti diyelim. yani diyorum ki burda not ortalaması olmazsa olmaz mıdır? o açığı yukarda saydığım durumlarla kapatamaz mıyız?
5- ve son olarak en büyük problemim: bir türlü hangi ülkeye gideceğime ve hangi dalda master yapacağıma karar veremiyorum. tabii bir de hangi okula gideceğime.
fizik bölümünde okuyorum. ama aslında değil fizikçi, sayısalcı bile değilim. yani daha sözel ve daha keyif alabileceğim bir alanda master yapmak istiyorum. gerçi kendi alanınızdan uzaklaştıkça kabul edilme şansınız azalır diyorlar ama bilmiyorum artık.
cevaplarınızı bekliyorum. herkese sevgiler...(y.dilim ing. bu arada)

 
1) Basvurular genelde Ekim-Kasim gibi aciliyor. Mayis civari sonuclar aciklaniyor. Agustos gibi de okula basliyorsunuz. Tabii bunlar cok kabaca.

2) Simdi girseniz aslinda en iyisi ne de olsa 2 yil gecerlilikleri var. En gec Aralik, Ocak gibi elinizde bir sinav sonucu olsun yabanci diliniz icin. GRE icin tinyurl.com adresine bakin. GMAT daha cok mba icin kullaniliyor. GRE genel amacli. Bir de eger basvuracaginiz bolum isterse GRE nin subject testleri var. Verdigim linkte cok daha detay bilgi bulabilirsiniz.

3) 2.60 not ortalamasi ile arkadasim bir programa kabul edildi. Bir kriterleri yok aslinda bu okullarin. O sene basvuranlara gore kabul alip alamayacaginiz belli oluyor. Tabii bu soylediklerimde burs yok. Universiteye harc da vermediginiz icin bir tek yasama masraflarinizi karsilamaniz gerekiyor. Gorece kabul almasi kolay bu okullara ama Avrupa pahali ne yiyecek ne iceceksiniz sinirli butceyle aileye cok da yuk olmayayim diyerek.

4) 1 senede 2 ortalamadan 3 ortalamaya hele ki son sinifsaniz cikmaniz bana sorarsaniz utopik. Hatta matematiksel olarak mumkun oldugunu sanmiyorum bir hesaplayin derim. Yine bu kriter de okuluna gore degismekle birlikte kimisi basvurunuzu degerlendirmeye bile almaz kimisi de dediginiz gibi referanslariniza, gre, toefl skorunuza bakar. sop'nizin kuvvetliligi, mulakatiniz da cok etkili olabilir. Eger hocalarla onceden iletisime gecme sene icinde de temasi koparmama durumu gibi bir sey varsa kesinlikle yapin bunu. Kabul surecinde etkisi olacaktir buyuk ihtimalle.
  • dahicocuk  (08.09.09 19:29:37 ~ 19:45:12) 
başvuracağın okulların sitelerine bak, bütün cevapları orda bulabilirsin.

hangi okullara başvuracağını kararlaştırmak için okulunun kariyer servisine ve rehber hocana danış.

hangi alanda master yapacağına karar vermemişsin daha hoş...
  • mortifera  (08.09.09 19:43:45) 
abd için:
1- genelde ocak 15 asistanlıklı başvurular için son gündür. nisan 15 gibi de normal başvurular kapanır.
2- sayısal alanlar için toefl ve gre gerekli. bu aralar halletmeye bakın. randevu ile oluyor belli bir günü yok.
3-isteniyordur.
4-olur tabi. en önemli şey sizi kabul edecek bir hoca bulmanız.özellikle güney eyaletlerinde türk hocalar, düşük ortalamalı türk öğrenciler de alıyor. arkansas, alabama vs. gibi eyatletlere bakın. bu arada o ortalamayı yükseltmeniz artık bir işe yaramaz çünkü transkriptler ocak gibi gidecek. belki ilk dönemden sonra gönderebilirsiniz.
5-tabi ki amerika :) bu cevap öznel oldu, ama akademik camianın en hareketli olduğu yer amerika olduğu için öyle söyledim. şu an winampta star spangled banner çalması da tamamen şans.

sayısalcı bile değilim bölümünü anlamadım. ama fizik de devam etmek zorunda değilsiniz, bunun yanında kabul şansının azalması konusundaki görüş doğru. bu arada hangi okul mezunu olduğunuzu yazsaydınız, daha iyi yorum yapabilirdik belki.
bol şans.
  • papado  (08.09.09 20:01:25 ~ 20:03:30) 
benzer bir soru sormuştum ben de. güzel tavsiyeler aldım.
(git: #90884)

  • gene mi gene  (08.09.09 20:16:25 ~ 20:21:53) 
not: ege'de okuyorum. 4. sınıftayım şu an. henüz mezun olmadım yani.
sayılsaycı bile değilim mevzusu ise şöyle: şimdiki aklım olsaydı sayısal seçmezdim anlamında söyledim onu. hoş, çoğu kişi yeteneğiyle, ilgisiyle alaksız bölümlerde okuyabiliyor. işte bu yüzden fizikle alakası olmayan bölümler benim için daha cazip. ama ne biliyim mesela bi işletme %100 alakasız değildir herhalde.

  • migelo  (08.09.09 20:25:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.