[]

yurtdışı master yaparken çalışmak

avrupada master yaparken çalışıp yaşam masraflarını çıkarmak mümkün mü sizce? buna güvenerek gidilebilir mi? buna benzer tecrübesi olan var mı?




 
gittiğin ülkenin dilini ne kadar iyi bildiğine göre değişir. kriz olan bir ülke ise şansa çok ihtiyacın olabilir.


  • christopher nolan  (26.05.15 01:55:34) 
calisma iznin olmasi lazim.


  • hot potato  (26.05.15 01:58:57) 
İngiltere için konuşuyorum, vize alırken burada harcayacağın tüm parayı (okul + yaşam) bankada göstermen gerekiyor. Ha ailem verir tanıdıklardan alırım bankaya koyar sonra geri veririm diyorsan olabilir tabii(en az 28 gün bankada beklemesi gerekiyor)

Lakin, ikinci durum da şu ki sadece part time (maksimum 20saat) çalışmana izin veriliyor.(tier4 öğrenci vizesi alınca üstünde öyle yazıyor) Bu şekilde de yaşam masrafını çıkarman zor. Yeme-içme-yol çıkar ama kira çıkmaz mesela. Ya da tam tersi. Ama masrafını azaltır mısın? Azaltırsın.

Buna güvenerek gitme. Dominosta, markette falan çalışan arkadaşlarım var ama bişey olur işe alınmazsın ne biliyim. Yine başka bi garantin olsun.

edit: Türk dönercilerde falan kayıtsız resmi olmayan yollardan full time da çalışabilirsin. Çoğu Türk de öyle yapıyor sanırım ama onlar da minimum wage'den para vermezler seni sikmeye çalışırlar büyük ihtimalle. Ama o da bi seçenek.
  • rodriguez2  (26.05.15 02:00:41 ~ 02:03:02) 
öğrenci vizesine de her ülkede çalışma hakkı vermiyolar, veren de kısıtlı saat verir, yetmez. türk'ün yanında çalışırsın, en pis işleri yapar çalışma izni olanın bi saatte aldığı parayı sen bi günde alırsın. okuduğun bölümün, veya kim olduğunun önemi yoktur onlar için. burda otur çalış master süresince ihtiyacın olan parayı kazan öyle git ya da aileden sürekli destek alabiliyosan git derim. orda sürünmek burdakinden zor.


  • parola58  (26.05.15 02:14:46) 
Almanya italya fransada bildigim kadariyla 20 saate kadar izin var öğrenci vizesiyle. Oranin da asgari ücretini alacagini dusunursek gecinmek icin gerekli olan parayi az cok cikarirsin diyorum


  • kenehekene  (26.05.15 02:41:29) 
Almanya icin detay yazicam uyuyup uyaninca. Unutmayayim diye yaziyorum bunu.


  • letheavendangered  (26.05.15 03:32:17) 
italya icin: italyanca biliyirsan garsonluk yapabilirsin barda vs. 4 gun calisirsan eline 800 euro gecer saati 6 eurodan. italyancan yoksa unut calismayi.

20 saat yasal calisma iznin olur ama kimse kontrat yapmayacagi icin 20 saat sinirina takilmazsin.
  • no christ requires  (26.05.15 04:39:55) 
almanya için konuşayım

dilini bilmen lazım

büyük şehirlerde belki bir ihtimal basit bir iş bulabilirsin ama burada dil bilmeyene açıkcası iş yok. öğrencilere tanınan belli yasal çalışma saatleri var bunlar dahilinde para kazanabilirsin. ancak vurgulama yapayım almanya über ırkçı memleket iş ararken canından bezersin.
  • KidLazer  (26.05.15 09:00:58) 
dil yoksa çok zor.

ama imkansız değil. bizim sınıfta 27 kişi içinden en az yarısı iş baktı ama sadece bir kişi Unicef'te anketör olarak iş buldu. Hiçbirimiz yaşadığımız ülkenin dilini bilmiyoruz. İngilizce anadili olan ülkelerde daha rahat iş bulunur diye düşünüyorum.
  • sen git ben geliyorum  (26.05.15 10:08:03) 
Almanyada master yaparken calistim, yilda 90 gün calisma hakkim vardi, onun üstüne uzatmak icin calisma dairesine basvurdum calisma izni almak icin. Is yerim de cok ugrasti bana calisma izni almak icin ama calisma dairesi ve yabancilar dairesi kesinlikle izin vermedi. Ikinci bir ihtimal okulda (kütüphane, labaratuar vs.) calismak. Bu durumda calisma izni almak gerekmiyor fakat bu pozisyonlar icin ciddi rekabet var ve genelde eski ögrencileri tercih ediyorlar. 90 gün calisma izni (part-time islerde 180 gün olarak hesaplaniyor) de ciddi bir firsat. 4 bucuk ay yapiyor ve master egitim bütcesine önemli bir katki sagliyor. 1500 euro net ile bir is bulunursa yaklasik 6000 euro gibi bir rakam yapiyor ve bu da 8 aylik bir gecim sansi taniyor. Ayrica mezun olunca ayni isyerine devam etmek gibi bir avantaj da önemli.

En zor engellerden biri de is bulmak, büyük sehirlerde is var ama onda da dil önemli. Kücük sehirlerde zor diyebilirim. Okul ilan panolarinda bircok ögrenci isi ve staj ilani bulunuyor ve maslari genelde 600-1200 euro arasinda degisiyor. Bunlar hem tecrübe hem de para konusunda önemli bir firsat. Ama objektif bir veri vermek gerekirse benim master sinifimda 30 kisi vardi ve sadece 4 kisi is bulabilmisti master sirasinda. Onlar da mastera baslamadan calisma tecrübesi olanlardi.
  • emrahday  (26.05.15 11:17:45) 
fav.a attım. duyuruyu silecek olursanız haber verin, olmaz mı?


  • gis  (26.05.15 18:19:52 ~ 18:22:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.