[]

Kitap nasıl okursunuz?

Çizerek karalayarak not alarak?

Benimse şöyle:

Genelde ulaşım araçlarında okuyorum ve çoğuzaman tek elle durduğum için çizme, notalma vs yapamıyorum. Felsefe, bilim kitabı o kadar okumuyorum ama roman da olsa bazı yerler ilgimi çekiyor, mesela şehir adı ya da orda referans verilen bir kitap yazar ya da bilmediğim bir şey. Bunları araştırmak istiyorum not alıp ama olmuyor çoğu zaman. İlerde bir daha okursam yaparım diyorum, o zaman notlar alırım ve geçiştiriyorujm öyle.

Kİtap bitiminde özet tarzı şeyler de yaszıyorum duygularımı ve düşüncvelerimi. İlerde okursam o an hissettiklerimi hissetmiş miyi ya da etkilemiş mi aynı etkileyen yerler diye. REview sitelerine review vermiyorum tabi de kendi çapımda biraz incleme yapyıorum. Filmler için de böyle.

 
kitabın ilk sayfalarına ad-soyad, kitabı aldığım tarih/yeri yazmak dışında hiçbir şekilde kalem değdirmiyorum.

genelde, okurken beğendiğim yerleri, sırf bunun için aldığım özel defterime yazıyorum.
  • m e b  (16.05.15 22:07:59 ~ 22:08:28) 
beğendiğim sayfaların ya fotokopisini alırım onun üzerini çizerim
ya da fotoğrafını çekip ardından laptopa eklerim uzun değilse

  • rakicandir  (16.05.15 22:10:17) 
yatarak, hafif müzik eşliğinde. Diğer türlü kitap okuyamıyorum nedense dikkatim dağılıyor.


  • wheaston  (16.05.15 22:18:24) 
çizmiyorum, karalamıyorum. elime alıp okuyorum, sonra bırakıyorum. yolda, dolayısıyla toplu taşıma aracında, okuyamıyorum. kitap okumak benim için vakit geçirme aktivitesi değil, bi' de biraz gerizekalıyım o yüzden okuduğumu anlamak için odaklanmam şart. dolayısıyla genelde yatağımda ya da koltukta falan oturup evde okuyorum.

annem televizyon açıkken, kardeşim ortalıkta oyun oynayıp sağa sola zıplarken okuyabiliyor mesela. ben okuyamam, mümkün değil. ortam sessiz olacak. yaz geliyor şimdi terasta şemsiyeyi çekip orada yata yata okurum mis.
  • der meister  (16.05.15 22:22:27) 
felsefi, siyasi, dini bir kitapsa beğendiğim yerleri çizerim ancak hiçbir zaman bir deftere geçecek kadar prensipli olamadım. roman okuyorsam hiç çizmem sadece ilk sayfaya ad-soyad tarih yazarım.


  • schrodinger in comagi  (16.05.15 22:25:23) 
eskiden sadece ad soyad tarih atar ve asla başka bir işaretleme yapmazdım.

sonra edebiyat okumaya başlayıp romanları çok farklı gözle okumayı öğrenince ve hatırlamak istediğim çok detay olunca altını çizmek, not düşmek, post-ite yazıp yapıştırmak veya ufak bir işaret koymak çok doğal hale geldi.
  • lily briscoe  (16.05.15 22:31:20) 
Eskiden altını çizerdim, artık yapmıyorum. Şimdi misal bakıyorum eskiden okuduğum kitaplara, altını çizdiğim yerler öyle çok büyük nostaljiler falan hissettirmiyor, o an hoşuma gitmiş işaretlemişim orayı. Bunun yerine yapışkanlı renkli kağıtlar olsaydı daha iyi olurdu, hem kitabın orasını burasını çizmezdim. Özetti bitimiydi tarzı notlar zaten almıyorum. Sadece şunu yapıyorum, kitabı aldığım zamanın ayını yılını yazıyorum, ismimi soyadımı yazıp imza atıyorum. Kitapta gördüğüm başka kitapları, müzikleri, olayları yerleri vs telefonuma not alıyorum, sonra araştırıyorum, en azından unutmamışım oluyorum.


  • bigbadabum  (16.05.15 22:41:20) 
ben kitabın ilk sayfasına bir post it yapıştırıyorum

bir şey ilgimi çektiyse sayfa numarasını yazıyorum
sayfayı gözümüzle 3 parçaya böldüğümüzü farzedelim
ilgimi çeken şey üst taraftaysa yukarı doğru ok
orta kısımdaysa nokta
alt kısımda kalıyorsa aşağı doğru bi ok çiziyorum post it deki sayfa numarasının karşısına

anlatabildim mi ? :)

edit: fotoğraf ekleyeyim anlatamadıysam :/ imgur.com
  • freebird5406_2  (16.05.15 22:43:16 ~ 17.05.15 00:12:35) 
ilk zamanlar elime hangi kalem geçerse onunla karalardım. sonrasında baktım kitaplarda saçma sapan desenler oluşuyor, sadece başlangıç ve bitiş noktalarını çizmeye başladım. son çözüm olarak da post-it yöntemini kullandım, mutluyum. iyi ki varsın post-it. neyse. aynı yöntemi görünce biraz da buraya karalayayım dedim eheh


  • detone simitci  (17.05.15 23:34:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.