[]

Yonler, Uzay , Galaktik koordinat sistemi ve Gokkubbe

Simdi dunyada kullandigimiz yonler ilk olarak neye gore dusunulmus, gunese gore mi yoksa koordinat sistemi bulunduktan sonra mi oturmus? Dunyanin donus yonu, egikligi, manyetik alani ve pusula kesfedilmeden neler donmus? Bundan sonra uzaydaki yonler geliyor akla, bunun icin galaktik koordinat sistemleri gelistirilmis ama ilk neyi baz aliyorlar, dunyanin koordinat sistemine izdusumsel bir sistem mi? O zaman dunyanin kuzeyi ve guneyi neye gore baz aliniyor ki, kuzey kutbuna guney kutbu diyemez miydik mesela? Bu kavramlarin icine almasi icin kafadan gokkubbe (celestial sphere) diye dunyayla eseksenli ve esmerkezli bir olusum dusunulmus ama dunyanin ekseni neye gore dusunulmus o zaman? Dusundukce ve arastirdikca kafam karisti, sorulari da tam anlamiyla soramamis olabilirim, yok mu aydinlatabilecek..




 
bu konuda bir şey bilmem ama cevap kuzey yıldızı olsa gerek.


  • kediebesi  (03.09.09 02:16:36) 
ufak çapta kavram karmaşası yaşamışsın :)

insanoğlunun Dünya'da kullandığı ilk yön duygusu muhtemelen Güneş ile ilgilidir. zamanla doğu/batı, kuzey/güney yönlendirmeleri yapıldıktan sonra işler yoluna girmiştir. pusula keşfedilmeden önce yapabilecekleri çok fazla bir şey yoktu. zaten pusulanın tarihi bir hayli eskiye dayanıyor.

galaktik koordinat sistemi tamamen uzayla alakalı. Güneş'in, galaksi merkezi ile aynı hizada gözükmesinden yola çıkılarak geliştirilmiş. izdüşümsel bir sistem olarak düşünme bence. bi de genel olarak galaktik koordinat sistemi başlı başına karman çorman bir sistemdir zaten :)
  • deckard  (04.09.09 00:47:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.