[]

Ubuntu · Xubuntu · Edubuntu · Gobuntu · Kubuntu · Lubuntu

Ofiste Kubuntu kullanıyorum ve evdeki pc'mde de windows xp'nin yanında ikinci bir işletim sistemi olarak kurdum(bkz: wubi) ancak şöyle bir durum var ki; evdeki pc'in konfigurasyonu düşük ve istediğim randımanda çalıştıramıyorum(ne hikmetse makina ağlıyor adeta). Şimdi ubuntu'nun dağıtımlarına bakarken Xubuntu'yu gördüm ve fena değil gibi gözüküyor.

Sormak istediğim;
-Xubuntu'nun wubi'si var mıdır?
-Xubuntu kursam donanım algılamasında ve çalıştırmasında problemn yaşar mıyım?
-Xubuntu kursam ubuntunun program deposundaki bütün programları/utility'leri/tool'ları kullanabilir miyim?
-Xubuntu kursam daha sonra KDE veya GNOME kurabilir miyim? (Kubuntu'da GNOME kurdum, şimdi onu kullanıyorum)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
edit:
@urban dandy
-Wubi, Ubuntu'nun loopmounted device kullanan tek distrosudur. Ubuntu'nun diğer tüm distroları kendine özel bir partition'a kurulumu gerektirir.
*Yalnız, Evdeki pc'ye wubi ile Kubuntu'yu kurdum?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
edit2:
Makina özellikleri;
P4 2Ghz
Gigabyte Sis645 Mainboard
768 MB 133Mhz Sd-Ram (zaten makinayı yavaşlatan bu ramler)
256 MB NVidia FX5500
200 GB 7200 Seagate Hdd
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
-wubi, bilmiyorum. duymadım onu.
-yasamazsın
-evet
-kurabilirsin ama xfce daha hafiftir.
  • bryan fury  (01.09.09 15:36:33) 
1) wubisi var
2) donanım algılamasında ubuntu da ne yaşadıysan farklısını yaşayacağını zannetmiyorum
3) programlara ulaşabilirsin
4) kde ve gnome kurabilirsin ama konfigurasyonum düşük dediğin için xfceye geçiyosun, gnome kurmak xubuntu'yu ubuntu yapar, kde kurmak da kubuntu yapar yine performans sorunu yaşarsın

ayrıca performans odaklı bir linux sistem için önerebileceğim fluxbox veya openbox olur. bir göz atmanı tavsiye ederim.
  • durum serserisi  (01.09.09 15:36:52) 
Wubi, Ubuntu'nun loopmounted device kullanan tek distrosudur. Ubuntu'nun diğer tüm distroları kendine özel bir partition'a kurulumu gerektirir.

Xubuntu'nun kaynak gereksinimleri diğer Ubuntu distrolarına göre daha düşüktür. Ancak gerçekten düşük özellikli makineler için (ayrıntıları belirtmemişsin, belirtseydin daha isabetli cevap alırdın) Puppy Linux, Damn Small Linux gibi distrolar daha uygun olabilir.
  • urban dandy  (01.09.09 15:40:38) 
Zaten yaşadığın performans eksikliğinin bir kısmı Wubi'den dolayı ileri geliyor. Loopmounted device kullanımı, Linux kurulumunu Windows'a sanal bir aygıtmış gibi tanıtır. Bu şekilde çalıştırdığın Linux distrosu, aynı anda iki işletim sistemine kaynak sağlamak durumundadır.

Adam gibi Linux kullanmak istiyorsan önce Windows'a Easeus Partition Manager indir. Bu bedava bir partition düzenleme programıdır. Böylece hard diskindeki bilgilere dokunmadan varolan boş yere yeni bir partition yaratabilirsin. Sonra bilgisayarı kapat, yeniden aç, ve boş partition'a Xubuntu veya Lubuntu kur. Xubuntu XFCE, Lubuntu LXDE kullanır. XFCE biraz daha güzel görünür ve ayarlar üzerinde biraz daha fazla kontrol sağlar ama LXDE daha iyi performans verir.

Makine bunları da kaldırmıyorsa sana Damn Small Linux veya Puppy Linux yolu görünür. Ama belirttiğin özellikler Xubuntu veya Lubuntu ile tatminkar performans sağlayacaktır.
  • urban dandy  (01.09.09 21:07:17 ~ 21:12:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.