[]

hz muhammed devesi ile bir gün yolda giderken

valla billa aradım mamafih bulamadım tamda hatirlamiyorum mevzuyuda sanırım ramazan ayinda geciodu olay devesi bi evin onundemi diyim öle bi yerde çöküodu sonra da hz.muhammed orucunu o evde aciordu.ve olaylar gelişiyordu.işte bundan sonra ev icinde olanlari yani gecen konusmadır.kıssadan hissedir alabilecegimiz bişi cıkıodu.hatirlayan bilen var mi?




 
medine de geçiyo bu olay. hicret sırasında insanlar davet ediyo iftara. bunun üzerine hz. peygamber deveyi serbest bırakıyor deve de eyüp sultan hazretelrinin evinin önünde duruyo. yedi ay misafir ediyor. eyüp sultan diye arattır bulursun.

edit: senden ramazan gazını alınca iftar demişim ama ne ramazan ayı ne de iftar.hicret zamanı.
  • sokak cocugu  (28.08.09 03:34:52 ~ 04:03:34) 
olabilir iftar konusunda emin degilim ama deve yorulunca mi yoksa bi yerde cokunce mi ne işte o evin onunde misafir oluyordu.


  • all girls dream  (28.08.09 03:52:55) 
deve çökünce. deveyi serbest bırakıyor bazıları deve bize gel diye hareket falan yapıyor ama gidip Ebü Eyyüb el-Ensari nin evinin önüne oturuyor veya çöküyor.


  • sokak cocugu  (28.08.09 04:00:12) 
ben de bir şey soracağım.
müslümanlar ne zaman oruç tutmaya başladı ki hicret sırasında medine'de iftar olmuş olsun?
merak ettim, oruç tutmak ne zaman vahiy olundu ve ilk oruç ne zaman tutuldu diye?
  • aithra  (28.08.09 12:37:36) 
olay şöyle;

hz. muhammed medineye göç ettiğinde tüm medineli müslümanlar kendisini evlerinde ağırlamak ister. birisinde kalsan öbürü darılacağı için kimsesinin kırılmaması açısından deveyi salalım nereye çökerse evini oraya yapalım teklifi sürülür ve kabul edilir. deve bir müddet dolaştıktan sonra boş bir yere oturur. evin buraya yapılması karar verilir. ev yapımı bitene kadarda devenin oturduğu yerin en yakınındaki ev olan eyub sultan hazretlerinin evinde misafir olur hz. muhammed. eyup sultan'ın evi 2 katlıdır. hz. muhammedi üst kata yerleştirmemk ister. ancak muhammed bu evin sahibi sensin ben misafirim diyerek kabul etmez. eyup sultan çok ısrar edince. benim gidenim gelenim olur, yukarı çıkmak isterken sizide rahatsız ederler ben altta kalayım diyerek ikna eder. kıssadan hisse bölümü bu süreçte geçen olaylar. üst katta kıldığı için çok sessiz olmuşlar aylarca. sırf hz muhammede ayak sesi inmesin diye yere hayvan postları serip aylarca parmak uçlarında yürüdüklerini hatırlıyorum misal.. birkaç tane daha hadise vardı ama hatırlamıyorum şimdi..
  • ztpz  (28.08.09 12:40:53) 
@aithra oruç ilk insan ademden bu yana var. bakara suresinde geçiyor.

şöyle bir şey buldum..

Oruç Hz. Adem'in şeriatıda dahil eski peygamberlerin şeriatlerinde vardır. İlk olarak Hz. Adem'e emredilmiştir.

Kur'an-ı Kerim'de; "Ey iman edenler!.. Sizden evvelki (ümmet)lere yazıldığı gibi, sizin üzerinize de oruç yazıldı (farz kılındı). Ta ki, korunasınız" (el-Bakara, 2/183) buyurulmuştur. oruç ibadetinin; Hicret'ten sonra farz kılındığı hususunda görüşbirliği vardır. Sahih olan rivayete göre, Bedir savaşından kısa bir süre sonra farz kılınmıştır. Hz. Âişe (r.a) validemizden rivayete göre; Resulullah (s.a.s) daha önce "Aşûre orucu"na devam etmiş ve Sahabe'ye tutmaları tavsiyesinde bulunmuştur. Muaz b. Cebel (r.a)'den rivayet edilen bir haberde de, Medine'de her ay üç gün oruç tutmuştur
  • ztpz  (28.08.09 12:45:25) 
@ztpz, tevrat'ta geçer, israiloğulları'na oruç tutmaları salık verilmiştir ama hristiyanlıkta yoktur oruç (fanatik dincilerini bilemiyeceğim). daha sonra müslümanlıkta tekrar getirilmiş oruç.
sadece kuran'da mı geçiyor bahsettiğiniz bu oruç meselesi? adem'e oruç verilseydi, ondan uzun uzun bahseden tevrat'ta da ona oruç verildiği konusundan bahsetmez miydi?

  • aithra  (28.08.09 16:06:34 ~ 16:07:29) 
şuanda okuduğun tevrat, incil bozulmuş, insanlar tarafından değiştirilmiş değilmi? aslında belkide yazıyordu..

edit: imla
  • ztpz  (28.08.09 16:08:47 ~ 16:09:17) 
insanlar neden adem ile ilgili kısımları bozup, değiştirip kitaptan çıkarsınlar ki?
belki de okuduğun kitap, tevrat'ın uyduruk bir kopyasıdır.

  • aithra  (28.08.09 16:17:37) 
bnm hristiyan olup oruc tutan arkadaslarım var. tam mezheplerini bilemicem de tutuolar


  • all girls dream  (28.08.09 16:26:40) 
neden ademi kitaptan çıkarsınlar?? bunu bilemiyorum. belkide çıkarmamışlardır. ben yazıyorduda çıkardılar demedim ki.. aslında, bozulmamış halinde belkide yazıyordu dedim.

kuran tevrat'ın kopyasıdır belkide olabilir. pek umrumda da değil. ben sadece sorulara sağda solda okuduklarımdan aklımda kalanlarla cevap veriyorum =)
  • ztpz  (28.08.09 16:27:54) 
gerçek ve doğru kaynak belirtmeden alıntılanan böyle şeyler yanlış bilgi ve inançlara sebebiyet verebiliyor :)
bazı hristiyan mezhepleri özel günlerde ve farklı amaçlarla oruç tutar, doğrudur. bu konuya girmeyelim, kilisenin bir öğretisi olduğunu düşünüyorum :)

  • aithra  (28.08.09 16:33:17 ~ 16:39:26) 
kaynak belirttim işte 'arkadasım' dedim tutuodu oruc valla ama bizden cook farkli tabi.


  • all girls dream  (28.08.09 16:45:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.