[]

günümüzde nikola tesla gibi bir deha yok mu?

var da hala keşfedemiyor muyuz?




 
(bkz: elon musk)


  • herbivor  (20.03.15 23:37:33) 
bilgisayarlar hayatımıza girdiğinden beri hesaplamalar ve olasılıklar, artık yıllarca süren araştırmaların ardından ancak bir makalelik buluşlar şeklinde zuhur ediyor.

ted'in bu konuda bir sunumu vardı. artık klasik yöntemlerle keşfedebileceğimiz bir şey kalmadı.

ta ki yeni bir yöntem bulana kadar. bu yöntemler de, şu anki fizik kurallarının tekrar gözden geçirilmesi, çekim kuvvetinin tam anlamıyla anlaşılabilmesi ve herşeyi birleştirebilecek bir "herşeyin teorisi"ni bulduktan sonra ortaya çıkacak.

benim tahminim bu yönde.
  • thracian  (20.03.15 23:37:44) 
Deha tanımına göre değişir. iq olarak bakarsak elbette ki vardır ama belki yozgatta eşek kovalıyodur bilinmez. Bilimsel çalışma bazında bakarsak da artık "tek deha" devri bitti. Bilim, tek bir kişinin tamamına vakıf olamayacağı kadar genişledi. Hatta matematik gibi tek bir alanın tamamına vakıf olan son kişi poincare idi sanırım. Artık büyük bilimsel gelişmeler ekipler tarafından yapılmak durumunda.


  • golan trevize  (20.03.15 23:40:19) 
tesla dediğin adam 1856 doğumlu..yani aradan 159 yıl geçmiş..159 yılda senin deha kavramın arasına girmiş bu adam..yani 159 yılda bir gelecek olan adamı 20-30 yılda aramak garip.. 2174 yılına kadar biri çıkmaz ise keşfedemiyoruz demektir keza diğer bilim adamları da öyle..


  • dedim dedim de kime dedim  (20.03.15 23:49:49 ~ 23:50:08) 
elon musk cok cok basarılı bi girişimci ama deha tanımına girmez bence. bugunun dehası yasadıktan cok sonra kesfedilecek diye dusunuyorum.


  • art vandaley  (20.03.15 23:58:42) 
art vandaley, elon musk'ı sadece "girişimci" olarak tanımlamanın yeterli olduğunu düşünmüyorum. elon musk bir steve jobs, bir m. zuckerberg değil. solarcity, tesla motors, spacex de basit "girişimler" değil. yüzyılımızda interdisipliner çalışmadan hiçbir şeye varılmıyor, birinin bu çalışmaları da yönlendirmeleri, önünü açması gerekiyor. yani bir insana deha diyebilmemiz için yarı-iletkenlere bir şeyler katmasını mı beklemeliyiz mesela ya da ispatlanamamış bir teoremi ispatlamasını mı ?


  • herbivor  (21.03.15 00:07:40) 
hawking?


  • mutevazi  (21.03.15 00:13:58) 
memeleri büyük olsaydı kesin keşfederdik. meme önemli.


  • cetoxim  (21.03.15 01:03:00) 
hala mı tesla... :)

yaşayanlara örnek olarak edward witten var. medyanın önünüze koyduğu adamlara ilah diye bakmazsanız daha çok deha var.
  • darkredanger  (21.03.15 01:06:50 ~ 01:08:38) 
bilim alanında önemli buluşlara imza atan insanların %80'inin halen yaşadığını biliyor muydunuz?


  • zgrydn  (21.03.15 08:46:45) 
Mutlaka ki var ama ödenek bulmada sıkıntı yaşıyorlardır. Şu anda üniversite sistemi tamamen proje üzerine ve bağış yapan şirket ve insanlar ya kendi projelerinde iyileştirme istiyorlar ya da ayakları yere basan şeyler. Eğer bir ön öalışma veya bir kanıt yoksa uçuk projeler için fon sağlamak çok zor. Büyük ve değişik şeyler yapılıyor hala ama o kadar uçuğa fon nerede? Ad yaomış insanlar para alabiliyor sadece. Bir iki istisna var ama genel yaklaşım bu. 100 yıl önce havadan elektrik iletmenin bugünkü karşılığı ne ise, o kadar çılgınlık yeterince fon bulamaz. Son 20 yılda bu sistem iyice sanayi projesi odaklı hale geldi. Ki Tesla'nın ta o zaman bile fonu kesilmişti. Şu kulesini tamamlayamadı.


  • aychovsky  (21.03.15 08:55:30 ~ 08:57:20) 
türkiyede de var 1 tane, otobüs şoförlüğü yapmış, uzun boylu falan. tesla ile kafa kafaya zekada.


  • hzben  (21.03.15 09:14:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.