[]

gss saçmalığı

gss 4000'e yakın borcum bulunmakta, bunların bir kısmı mezun olmadan önceki dönemime ait olduğu için itiraz edip sildireceğim. bu saçmalığı bir kenara bırakırsak işsiz olduğum dönem için de gss borcu yazılmış. iyi peki dedim ama geçen hastaneye gittiğimde muayene ücreti ödemek zorunda kaldım çünkü gss borcunu ödemediğim için hesabım kapatılmış(!). hesabım kapalı, hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamıyorum ama borç artmaya devam ediyor. bu çok saçma ve adaletsiz bir durum değil mi sizce de? bununla ilgili itirazda bulunan var mı illa mahkemeye mi vermek zorundayız bunları?




 
borcun olduğun için yararlanamıyorsun. borcunu ödemediğin için de katlanıyor. dava açacak paran varsa ufak ufak borcunu öde derim.


  • sutlu nescafe  (23.02.15 15:14:08) 
tamam da borç yazmaya devam ediyorlarsa neden kapatıyorlar. kapatıyorlarsa neden hala borç yazıyorlar? borcun sözlük tanımı mı değişti, ben anlamadım valla


  • carnal malefactor  (23.02.15 15:15:20) 
ben de araya giriyim. benim de borcum var ve su an calisiyorum. siteden saglik icin provizyon sorguladigimda provizyon alabilir diyor.

ben simdi hastaneye gitsem bana bakarlar mi? yoksa "git borcunu ode oyle gel" ya da "git su kosede geber" mi derler?
  • exlibris  (23.02.15 15:16:48) 
aynen böyle. önce borç kilitliyorlar. sonra bu borcu ödemedin diye sağlık hizmetlerinden yararlandırmayıp, hastanelerde de ayrıca para istiyorlar. buna da akp'nin süper sağlık politikası adı veriliyor. öğrenci, genç, yaşlı, işsiz dinlemeden kilitliyorlar bu borcu.

"artık hastanelerde sıra beklemiyoruz."
  • mesglsn sanirm bn yatiyrm  (23.02.15 15:17:48) 
  • cevizlikarpuz  (23.02.15 15:17:54) 
gss'yi hiç ciddiye almamalı, hiç ama..
o borçların hiçbiri ödenmeyecek, ödeyenlerde geri alamayacak,
unutma, bu ülkede herkesten vergi alınır sonra vergi affı çıkarılarak ödemeyenlere teşekkür(!) edilir ödeyenlere de canın sağolsun(!!) denir..
benim 5000-6000 olmuştur, çıktığı günden beri işsizim çünkü, hiç bakmadım bile kaç kuruş olduğuna, takma kafanı, o parayı alamazlar, aldıklarını da vermezler
  • alttaraf  (23.02.15 15:18:42 ~ 15:19:15) 
evet sanırım onlar da kimsenin ödemeyeceğini bildikleri için hizmet vermeyi kesiyorlar.


  • carnal malefactor  (23.02.15 15:23:17) 
1-mezun olup olmaman farketmiyor 25 yasini gectigin an kitliyorlar.
2-sistemin geri donusu yok denecek kadar az ve bunu hukumet de biliyor. duzenlenmesi icin cok calisildi ama baslarinda maliye bakanligi mustesari naci agbal'in (akp den aday olmak icin istifa etti) bulundugu bir kac kisi reddedince aynen devam etti. gss magduruysaniz bu ismi unutmayin. donus olmamasina ragmen ordan gelecek gelirleri butceye katmak adina devam ettirildi.
3-ben sigorta yatiriyorum bunun yerine bi sekilde iste yaptigim islerden falan gelen parayla.
  • bay b  (23.02.15 15:23:35) 
hizmetin kesilme sebebi senin prim odememen, ayni bagkur primi odemeyen calisanin hastanede tedavi gorememesi gibi, yoksa sen borclandirilmaya devam ediyorsun.


  • bay b  (23.02.15 15:24:38) 
@bay b işte buradaki mantık hatasını sorguluyorum. yani ödemezsem hizmeti kessinler, borç olduğu gibi kalsın ama daha fazla borç yazmasınlar. resmen soygunculuk olacak bu eğer o parayı vermek zorunda kalırsam.


  • carnal malefactor  (23.02.15 15:27:16) 
abi mantigi sorgulayacak olsak zaten sistem bastan asagi rezillik. bak sana aklimda kaldigi kadariyla soyluyorum rakamlar bire bir dogru degil. katilim, yani prim odeme %2'lerde. odeyen %2'nin saglik hizmetlerinden faydalanma orani da yine ayni oranlarda dusuk. ona ragmen bir sey degismiyor ne yazik ki. ben senin saglik hizmetini istemiyorum, bana borc cikarma diyemiyorsun. ayni calisan adamin ben saglik hizmeti istemiyorum benden sadece emeklilik icin pay kes diyememesi gibi. ne yazik ki durum boyle.


  • bay b  (23.02.15 15:30:29 ~ 15:30:55) 
Elbette adaletsiz. Çıkaran üçkağıtçılar da biliyor adil olmadığını ama cebimizdeki paraya göz dikmişler bir kere. Ben ödemiyorum, ödemeyeceğim. Ödenmesine de şiddetle karşıyım. O kadar paranız varsa ve o parayı mutlaka harcayacaksanız da gidin bir avukata mavukata harcayın. Yazık... Ben kendi çapımda grafik işiyle uğraşıyorum. O kadar param olsa yazılımımı, donanımımı alır, ertesi hafta şirket kurar kendi işimin sahibi olurum yahu. Deli olmam lazım ödemem için. Ayrıca ödemeyen çok kişi var. Sözlükte de çok yazıldı çizildi.


  • youkoso hitori bocchi  (23.02.15 15:32:06) 
@carnal malefactor
evet resmen soygun bu ve elini vatandaşın cebine bu kadar sokan başka bir hükümet daha olmamıştır. almadığın hizmet için borçlandırılmak ne demek? hem de öyle böyle değil! gelir testi denen saçmalığı yaptırmadıysan 300 TL'ye yakın bir borç yazıyorlar her ay. sgk sistemi g*tlerinde parça tesirli patladığı için, açıklarını kapatmanın bir yolu olarak vatandaşı söğüşleme yoluna gidiyorlar. bu ülkede işsiz olmak suç, 25 yaşından büyük öğrenci olmak suç. hatta part-time çalışmak da suç çünkü bu tarz çalışma şeklinde de eksik kalan prim günlerini yine vatandaşın kendisine kitliyorlar. neresinden tutsan elinde kalan bu adaletten yoksun sistemin hiç bir mantığı yok! "borcunu öde" diyenleri de anlamıyorum gerçekten. bu aynen "tecavüz kaçınılmazsa zevk almaya bakacaksın" mantığına benziyor.

  • Thredith  (23.02.15 15:46:16) 
bir de soyle bir sacmalik var. gelir testine gore farkli primler oduyorsun.

senin ailen biraz varlkli diyelim sen her ay 200 tl oduyorsun.
benim ailem daha dar gelirli ben de 50 tl oduyorum diyelim.

ulan, sanki fazla odeyen hastanede daha iyi hizmet mi aliyor? neden farkli tutar aliyorsun. madem alacaksin herlkesten minimum bir tutar belirle ona gore odemelerini iste. bu da siztemin ayri bir sacmaligi.

kaldi ki odenen primler senin emekliligine etki etmiyor. hadi etse o zaman anlarin daha fazla odedidignde ileride bir avantajin olacagini.

neresinden tutsan elinde kaliyor.
  • exlibris  (23.02.15 15:52:11) 
geçenlerde sgk'ya giderek calıstıgım dönemde işleyen borcları sildirecektim. Gelir testi yaptınız mı dediler yaptırmak istemedigimi söyledim borcun daha da artacagını düşünerek. Memur arkadaş yaptırmamı tavsiye etti gelir yüksekse eğer önceki borcları etkilemez diyerek ama arkadaşlarım içinde aynı durumda olup borcu daha da artan oldu?? Hangisi doğru herkes başka birşey söylüyor.


  • skoylu  (23.02.15 15:59:11) 
@dantealighieri

Tamam da neye getiriyor hacizi? Benim malım, mülküm yok ki? Canımı mı alacak? Benim borcum için anamın, babamın malına mı el koyacak? Nasıl olacak haciz?

Bir de evine haciz geldi dediğiniz o eleman borcunu yapılandırmış mı, yapılandırmamış mı tam anlayamadım. Yapılandırmadığı için mi haciz gelmiş? Yapılandırdığı halde mi haciz gelmiş? Yapılandırıp ödemeyene haciz gelmiyor muymuş?

Dava/imza/dilekçe gibi konularda bence en temizi önce bir avukata danışmak. Etrafında hukukçu tanıdığı falan olan birileri nasıl bir yol izlenebileceğini sorup burdan veya sözlükten insanları bilgilendirse bir yerden başlanmış olunur bence.

Dilekçe bir çözüm ise, organize olup sözlük ve sosyal ağlar üzerinden duyurabiliriz hepberaber. Veya ortak bir metin hazırlanıp basına ve milletvekillerine toplu mail bombardımanı da yapılabilir belki.


@skoylu

Borcunuz azalabileceği gibi artabilir de. Doğrudur.

Ben uygulama ilk çıktığında gelir testi için gittim. Dedim "bizim eve görevli mörevli gelmedi, hani teste geliyodunuz?"... Eleman baktı önündeki bilgisayardan, dedi ki "Ananın şu model arabası, babanın bilmem nerde arsası var, size kontrole gidilmesine gerek yok, en yüksek dilimden ödeyeceksiniz". O gün bugündür 200er 200er geçiriyorlar. Gelir testi bir kurtuluşmuş gibi lanse ediliyor. Değil.
  • youkoso hitori bocchi  (23.02.15 16:19:42 ~ 16:45:49) 
@dantealighieri

hocam yukarda yazdiklarimi bana sgk genel merkezinde calisan bi arkadas soylemisti. sen bir seyler yapalim diyince aklima geldi, ayni arkadas internet uzerinden bi organizasyon baslat 3-5 kisi bul ankara'ya gelin baskanla gorusun vekillerle gorusun bir seyler yapin faydasi olabilir tarzi seyler soylemisti. sonra dusundum bu kadar issiz gerizekali akp secmeni varken ben niye ugrasiyim dedim, zaten kendim istege bagli sigorta yatiriyorum kor topal bir yerden bulup. lakin kac sefer aklima geldik sozlukte de bu kadar magdur varken bir facebook grubu kurup ciddi anlamda bir harekete gecmeyi ama dedigim sebeplerden hep vazgectim.
  • bay b  (23.02.15 17:42:11) 
Bireysel baktığım yok, dante. Cevabını merak ettiğim mantıklı bir soru sordum: "İşsiz adamın nesini alacak?". Siz merak etmiyor musunuz? Yoksa parmaklarım su topladı benim gazetelere, muhalefet mv'lerine mail atıp bu üçkağıtçılığı anlatmaktan. Bencilce hareket eden birini arıyorsanız ben ödedim, öteki de ödesincilere veya bu hırsız pezevenklere oy atanlara bakın.

İnsanları önce nasıl bir yol izleyebilecekleri konusunda aydınlatmak lazım ki birlikte hareket edilebilsin. Kimse bir şey bilmiyor ki. Mesela bu mevzularda mahkemeye gitmek isteyen nasıl bir yol izlemeli? Nereye, nasıl başvurmalı? Ne kadar zaman ayırmalı? Ne kadar para bayılmalı? Nerden başlanmalı? Bunları bilmiyor insanlar. Ben de bilmiyorum. Hukukçu tanıdığı olanlar danışıp buraya ve sözlüğe bir şeyler karalasa, yol gösterse, bizler de o yolları izlesek veya en azından daha fazla insanın bunlardan haberdar olmasını sağlasak...

Mesela ben merak ediyorum... Diyelim bir şekilde mahkemeye (artık hangi mahkemeyse) gittim. Mahkeme mevcut gss yasasına bakıp bu yasanın adil olmadığına, insanların bu parayı ödemek zorunda bırakılamayacağına, mevcut borçların silinmesine, borcunu ödeyenlerin paralarının iadesine hükmedebiliyor mu? Neticede adamın önünde duran ve benim her ay 200 tl ödemem gerektiğini söyleyen bir yasa var. Mahkemeden bunun aksi bir karar çıkabilir mi? Anayasa mahkemesinin konusu değil mi bunlar? Eğer öyleyse oraya nasıl gidiliyor? Maliyeti ne oluyor? Prosedürleri nedir? Nasıl oluyor bu işler?

Ayrıca bu mahkeme işlerinde beni aksi ihtimaller de düşündürüyor. Yandaş birilerine denk geliriz, ters bir karar çıkar, kaş yapalım derken göz çıkarmış olur muyuz diye endişeleniyor insan.

Ya da örneğin meclise dilekçe nasıl verirlir? Nasıl bir yol izlemek lazım? Bence bu yasanın uygulamadaki saçmalıklarını madde madde anlatan ve herbir itirazın hukuki karşılığını da içeren (bu noktada bir hukukçuya ihtiyaç var) sağlam ve kolay anlaşılır bir metin hazırlanıp burdan imkanlar dahilinde insanlara duyurmak lazım. İnsanlar o metni burdan aynen alıp gönderebilsinler meclise veya başka yere.

Şimdi gördüm; dilekçe konusunda TBMM sitesinde başvuru sayfası varmış:

www.tbmm.gov.tr (sağdaki "komisyona başvuru" kısmından yazılı veya elektronik başvuru oluyormuş).

edilekce.tbmm.gov.tr

Yalnız orda şöyle bir ifade var:

"... Dilekçe Komisyonu Başkanlık Divanı, yeni bir kanunu veya bir kanun değişikliğini gerektiren, idari başvuru yollarının yeterince tüketilmediği dilekçelerin esastan görüşülemeyeceğini karara bağlar...".
  • youkoso hitori bocchi  (23.02.15 18:41:45 ~ 18:54:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.