[]

Isıl işlemli sucuk

Geçenlerde 8 tl'ye kangal sucuk gördüm, "ne alaka bu fiyata?" diye alıp bakarken üzerinde "ısıl işlem görmüş" yazısı dikkatimi çekti. ne olduğunu bilmediğim için eve gelince sözlüğe baktım, sonra da o sucuğu almadığım için kendimi tebrik ettim. dün akşam yine aynı yerde bu sefer 30 tl'ye sucuk gördüm herhalde bu kalitelidir diye bakarken onda da "ısıl işlem görmüş" uyarısı vardı. şimdi kafam karışık duyuru milleti, bu amk ısıl işlemi nedir, hem 8 tl'ye hem 30 tl'ye böyle sucuk satılıyor? nerden alcaz bu güzide yiyeceği, ya kasaplar da ısıl işlem ile ucuza üretip "aga orjinal bu" yalanıyla kangalını 35'e satıyolarsa nasıl anlarız?

canım da çekti şimdi, iyi mi?


 
paran varsa bir kasaba söyleyeceksin sana sucuk yapacak. baya böyle elle doldurmalı, kurutmak için asmalı filan.


  • yazmamaya yemin eden adam  (20.02.15 13:58:13) 
ucuzluğunun ısıl işlemle alakası yok. içindeki malzeme ile alakası var.

sucuk dediğin normalde bağırsağa doldurulup asılarak kurutulur. pınar, maret falan balkona asıp kurutamayacağı için o işi simüle eden fırın benzeri makineler kullanır. ısıl işlem denen o.

sözlükte "ısıl işlem görmüş sucuk benzeri ürün" başlığında yazan şey artık markalı ürünlerde yasak. yasak olmasa bile ucuz olmasına neden olan şey ısıl işlem olması değil, sucuk benzeri olması.
  • kibritsuyu  (20.02.15 14:00:11) 
Ben buralarda fermente sucuk ısıl işlem görmüşten daha kalitelidir diye okumuştum. Marketteki kasap tam tersini söyledi. Hatta epey inatlaştık o iyidir bu iyidir diye. Anladığım kadarıyla ısıl işlem dediği her yerde aynı şekilde yapılıyor da önemli olan etin kalitesi tabiisi.


  • bilinmez bilinmez  (20.02.15 14:04:19) 
Sucuklar hazırlandıktan sonra normalde nemi ve sıcaklığı ayarlanmış bir odada bekletilir ve bu yolla olgunlaşması sağlanır; ısıl işlemde ise sucuklar periyodik aralıklarla sıcaklığı yükseltilip düşürülen fırınlarda işleme maruz bırakılarak daha kısa sürede olgunlaşması sağlanır. Biri 10 günde yenilecek kıvama geliyorsa ısıl işlemde bu süre birkaç güne kadar düşüyor. Isıl işlem bu. Fiyat farkı ise sucukta kullanılan malzemeden kaynaklanıyor.


  • angelus  (20.02.15 14:04:46) 
ben kendim yapıyorum sucuğu. hem bariz biçimde daha ucuz hem de gerçekten çok lezzetli oluyor. Kolay da bir işlem.


  • rygard  (20.02.15 14:09:21) 
Bir de ısıl işlem görmüş olması sucuğun kalitesiz olduğu anlamına gelmez. Yani adam artık etten yapmamıştır sucuğu fakat zamandan tasarruf etmek istemiştir, ısıl işlem uygular. Fiyatı da ona göre ayarlarlayıp pahalıya satar. Bu sucuğun fiyatı yüksek olsa bile üstüne muhakkak ısıl işlem gördüğü yazılmak zorundadır. Bir de hem kaliteli et kullanıp hem de ısıl işlem görmemiş sadece bekletilerek olgunlaşmış sucuklar vardır ki onda hiçbir ibare olmaz; sadece sucuk yazar. Onların tercih edilmesi gerekir fakat fiyatı nispeten daha fazladır. Bir de hem ısıl işlem görmüş hem de 7 liraya Bim'de satılan sucuklar vardır ki onların sucukla uzaktan yakından ilgisi yoktur. Genelde et diye soya kullanılır bu tür ürünlerde. Onları görünce koşarak uzaklaşmak gerekir.


  • angelus  (20.02.15 14:11:27) 
@rygard, nasıl yapıyorsun kendin?


  • bilinmez bilinmez  (20.02.15 14:39:04) 
fermante sucuk ısıldan çok daha iyidir. fiyatı etin kalitesi baharatı ve içindeki nişasta oranı belirler. herkesin damak zevki ayrı ama bana göre apikoğlu antrikot/parmak ,cumhuriyet namet ve sahin sucukları güzel geliyor. fermante genelde 50 tl ısıl işlem 45 tl /kg fiyata satılır. geçen migrosta kampanya vardı tüm markaların kilosu 29tl den sattı. ben çek puan falan derken kg 20 tl stokladım.


  • mrthany  (20.02.15 14:40:32) 
kıyma makinasından geçiriyoruz arzu edilen eti önce (bende mekanik olanı var, kol gücüyle çalışanı), sadece bir kez çekiyoruz, çok abartmadan. sonra tuzu ve baharat karışımını ekleyip yoğuruyoruz. ben iki saaat dinlendirdikten sonra enjektörlere benzeyen bir cihazla zar içine dolduruyorum ve kurumaya bırakıyorum. Çeşitli ekoller var bu dinlendirme süresi için değişen, iki saat bence en elverişlisi gerek zara koymanın kolaylığı, gerekse sonradan alınan kalite için.

zar bağırsaktan yapılıyor, kasaptan alıp, temizleyip, biraz sirkeli suda bekletip kullanıyoruz. Kullanıma hazır satan kasaplar da var

Baharat karışımım; kekik, kimyon, pul biber, acı veya tatlı toz biber(acılığını tatlılığını hep bu belirliyor, bunu yoğun kullanıyorum), karanfil (seyrek), hardal, çemen, kişniş, tarçın (bu da seyrek), zencefil, domates, sarımsak tozu, yeni bahar, muskat, boyotu.

benim kullandığım baharat karışımı zaman içinde, deneyip yanıldıkça oluştu. uğraşmak istemeyen sucuk baharatı adıyla satılan hazır karışımı alabilir.

1.5 kilo ete neredeyse 100 gram baharat koyuyorum ben. Normalde 1kg'a 50gram kadar koyuyorlar. Baharatlı sevene iyidir ama %7.5

zar kullanımı ise 1 kiloya 1 metre falan gidiyor.

sucuklar hazırlandıktan sonra 1 ay boyunca dinlendiriyorum asarak. 1 aydan önce yemiyorum ama gayet hazırlanıp, dolapta 24 saat bekletilip, zarar konmadan falan yenilebilir istenirse.

adabıyla yapılıp, düzgün kurutulunca 1 kilo etten 700gram falan sucuk çıkıyor yaklaşık(su kaybediyor ciddi miktarda). Herhangi bir hazır ürünle kalitesi kıyas kabul etmiyor. marketten alınabilecek rakibi olmuyor en azından.
  • rygard  (20.02.15 15:01:56 ~ 22.02.15 18:05:21) 
bu tip duyuruları ibretle okuyorum. sucuğu evde yapanlar varmış. helal olsun.

kasapların sucuk yapması yasaklanmadı. o değiştirildi. eğer sen gidip ben sucuk istiyorum dersen yapıp sana verebilir, ancak önceden hazırlayıp rafta bekletemez. gibi bir şey.
  • mea maxima culpa  (20.02.15 18:36:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.