[]

kimi olaylar karşısında verdiğimiz fiziksel tepkiler

kimi olaylar karşısında verdiğimiz fiziksel tepkiler başkalarından görerek öğrendiğimiz şeyler midir, yoksa tamamen içgüdüsel midir?

mesela son derece evrensel olan bir şeye çok sevinince (mesela tuttuğumuz takım gol atınca) elleri yumruk yapıp kolları havaya kaldırma hareketini

2.bp.blogspot.com

başkalarından görüp mü öğrenmişizdir, yoksa insanlar için içgüdüsel bir sevinme hareketi midir?

 
Kimi içgüdüsel kimisi de başkalarından görülüp öğrenilen tepkilerdir diye düşünüyorum. Örneğin gülümseme yeni doğmuş bebekte bile görebileceğiniz bir fiziksel tepkidir.


  • myrtillus  (18.08.09 15:28:43 ~ 15:29:12) 
bazıları öğrenilmiş hareketlerin tekrarı oluyor, mesela bilardo oynarken bel falsosu veren birisi değildim, bir kaç sefer torbjorn blomdahl' in maçını izledim, o gün bu gün götüm başım oynar bilardo oynarken, resmen kalori yakarım hani.

ama bazılarıda içgüdüseldir, mesela yerde tekmelenirken cenin pozisyonu almak. kendini koruyabileceğin bir çok farklı duruş var halbuki.
  • galahad  (18.08.09 15:59:16) 
öncelikle o kimi olayları madde madde sıralamadıkça kaynağına dair fikir yürütmek saçma olur, çünkü iki türünden de bolca var.

ama ben size içdürtüsel jestlerin işlevini şöyle açıklayayım, sözgelimi çoğu mimikler, gülmek, korkunca istem dışı bağırmak vesair, bunların çoğu ilkel sosyal iletişim araçları esasında, ve bir kısmı belli bir dereceye kadar da hayvanlarla paylaşılıyor esasen. örneğin bir avlanma senaryosunu düşünün, orada sonradan geliştirilmiş verbal bir iletişim sistemi yerine jestsel ifadeler aynı zamanda ani şekilde arkadaşlarını haberdar edebiliyor, duruma dair bilgi paylaşabiliyorsun.

"arkanda ayı var" bakışı atıyorsun büyümüş gözlerle mesela, "bunu bir daha yap, çok hoşuma gitti" kahkahası atıyorsun, mesela çatık kaşlı "buradan çekip gitmezsen seninle savaşmak zorunda kalacağız" sinirlilik ifadesini köpeklerde de görebilirsin falan. bunların çoğu öğrenilmiş değil içdürtüsel şekilde geliyor, yeni doğanı bir odaya kapatsan ve dışarı dünyayla temas ettirmesen bile canı acıyınca ağlaycak, sinirlenince kaşlarını çatacak yani.

eli yumruk yapma hareketi öğrenilmiş gibi geliyor. çocuklar tam olarak ne için hangi durumlarda yapıldığını anlamasa da, öğrenmeleri herşeyden önce imitasyonla başladığından, tv de görmüş onu taklit ediyor büyük ihtimalle.
  • lhun  (18.08.09 18:50:33) 
su soru da alakali biraz:
(git: 31815)

  • ermanen  (18.08.09 20:24:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.