[]

Raspberry Pi ile köy okulları için bilgisayar

www.kickstarter.com

Sozlukte,forumlarda sürekli koy okulları için bilgisayar veya projeksiyon isteği görmekteyim. Genellikle ihtiyaç, cocukların kullanabileceği, bilgisayar okur yazarlığı kazanabileceği, internet erişimi sağlayabileceği, film izleyebileceği kullanılmış veya hayrına alınacak bir bilgisayar olmakta. Raspberry Pi wifi,multimedya ve fiyat-performans ilişkisi ile bu sorunu çözebilecek kapasitede bir donanım. Bugun kick starter'da bu sorunu hedef alan bir proje gördüm ve aynısını acaba Türkiye'de uygulayabilir miyiz diye düşündüm.

Linkteki gibi, koy okulları özelinde eğitim amaçlı ilk okul çağındaki çocukların bilgisayarla tanışmasını hedefleyen,yaratıcılıklarını geliştirecek programlar barındıran,ekonomik bir proje yapabilir miyiz?

Eksi sozluk teknoloji gurularının bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum. Yapılabilir bir şey olduğunu karar verilirse belki sözlükçe bir kampanya haline bile gelebilir. Kimimiz finansman, kimimiz parmaklarıyla en azından belirli bir pilot bolgede bunu gerçekleştirilmesine yardım edebilir.

Ayrıca : (bkz: ekşi sözlük iş geliştirme ve proje platformu)

 
raspberry pi bence dönemimizin en büyük gelişmesi. 200 dolara falan bi bilgisayar kurabiliyorsun bayaa da iyi bilgisayarlar.

kampanya fikri hoş ama bence çok fazla legal işlemden geçmesi gerekecektir.yine de o kadar insanız onaylanırsa bayaa para toplanır.
  • aelfinn  (08.02.15 02:10:39) 
Hayrına bilgisayar değil raspberry vereceğiz. Ve içinde çocukların seveceği bir sürü oyun olacak =).


  • spektrum9000  (08.02.15 02:15:35) 
merhaba hocam. ben 4,5 senedir köy okulunda çalıştım. 4 senesi vanda idi. oradan izmir kemalpaşada bir köy okuluna tayinim çıktı. şimdi ise izmir merkezdeyim. bilgisayar konusunda vandaki bilgisayar sınıfım en üstün idi kemalpaşa biraz daha kötü izmirdeki ise berbat düzeyde ki p3 128 mb ramli, windows 98 yüklü bilgisayarlar var. hatta gerek sözlük vasıtası ile gerekse de duyuru ile ellerinde kullanılmayan bilgisayarları arkadaşlardan istedim nitekim dönenler oldu. hatta ve hatta bulabilirsem bilgisayarlara mint kurup öğrencilere öğretmek istedim. ama günümüzde hala öğencilerin bilgisayarı oyun, internet aracı olarak görmeleri (ki verilen ödevleri bile internet kafede internet kafe çalışanına yaptırmaları da vahim bir sonuç), şu yapılabilir her sınıfa projesiyon + raspberry pi li bir cihaz öğretmenler daha iyi anlatabilir dersleri. ama şu da var ben 1 haftalığına öğretmenler odasına ubuntu yüklü bilgisayar koydum. açık bıraktım bilgisayarı sürekli öğretmenler göz attı fare ile oynadı birkaç kişi sordu niye böyle olduğunu açıkladım sadece bu hani evde kullanılmayan bir şey olur baş köşede dantel koyarlar aynı öyle idi. zorunlu windows a geri döndüm. son bir örnek akıllı tahtalar maalum. içinde pardus da yüklü gelmekte ikinci çalıştığım okulda akıllı tahtalar var 30 tane yaklaşık bir allahın kulu pardusu açmamıştır kesin diyorum. ne kadar iş görür bilemem ama yardım etmeye hazırım.
not: bilgisayarlarım kötü olunca ben de böyle birşey düşünmüştüm ama ubuntu olayından ve de yıllık plandan ötürü şu anlık hayal olduğunu farkettim. hani raspberry pi yerine mini masaüstü cihazlardan ya da şu linkteki cihaz gibi bir cihaz alınabilir mi acaba? c.dx.com
hocam son bir not: vandan geldiğim yerde cidden bilgisayar projeksiyon sıkıntısı olan bir yer görmedim sürekli (bizim müdür de baya aktif idi) biryerlerden koli gelir içinde de pc olurdu. ilçemizde de pc sorunu yok gibiydi. hani baya bir araştırma yapmak gerek bunun için bir de gene son bir not izmir için bu sefer konuşayım fatih projesi kapsamında liselerden sonra ortaokullara da akıllı tahta gelmeye başladı. bu okullarda da bildiğim kadarıyla hepsinde projeksiyon vardı şimdi atıl duruma düştü. ortaokullar için böyle bir proje başlatırsanız yaklaşık 2 sene içinde alınan cihazlar da atıl duruma düşebilir. hatta ve hatta biraz masraftan kısmak için dediğim tarzda okullar varsa (fatih projesine dönüştürülmüş ve projesiyon cihazları olanlar) köy okullarına aktarılabilinir. gene mesaj bekliyorum sizlerden.
  • herseyehedehodoyazanbilgisayarci  (08.02.15 02:16:11) 
Verdiğiniz bilgiler cok onemli. Doğrusunu soylemek gerekirse ubuntu hikayesinde hak veriyorum ama onu elimizden geldiğince basitleştirerek, kullanıcı dostu yaparak cocuklara ve ogretmenlere en azından nasıl kullanılacağını ogretebiliriz diye düşünüyorum. Gönderdiğiniz linkteki aleti ilk kez gordum ne olduğu hakkında bir bilgim yok. Şu an için bir kaç mesaj aldım gönüllü olarak beraber çalışmayı isteyen arkadaşlardan. Projeyi sozlukten yuri be kocum'la da paylasıp ekşi sözlük iş geliştirme ve proje platformunun da desteğini nasıl alabileceğimizi konusmak istiyorum acıkcası. Şu an için ilk aşama olur ne yapabilir nasıl bir şey ortaya çıkartabiliriz onu tartışmak çok yararlı olacaktır.


  • spektrum9000  (08.02.15 02:29:47 ~ 02:31:11) 
www.poyraz.io


  • paranoyak kedi  (08.02.15 09:17:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.