[]

Sosyal Bilimler 2'ye nasıl çalışılır?

Soru biraz genel oldu ama, sistem değişmesiyle üniversite değiştirip radyo sinema televizyon okumak istediğimden sınava girmek zorundayım. hatta bu sene mal gibi tercih yapıp gitmediğimden gelecek sene okul puanım düşecek. Bu nedenle boktan puanlı bir yer için 250 üstü bir puan yapmam gerek ve bu bana imkansız gibi görünüyor.

İki yıl daha beklemek istemiyorum, zaten yeterince zaman kaybım var. Bana lütfen tek başıma sosyal bilimler 2 çalışmanın yolunu söyleyin. Edebiyat biliyorum sayılır, tekrar lazım ama sos2 nasıl çalışılır hiçbir fikrim yok. Sizce ne yapmalıyım, bu olayı en verimli tek başıma nasıl hallederim?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

 
tercih yapmadığın için puanın düşecekse bu seneden fazla ümitli olmamalısın açıkçası. iyi puanlarla bile özel okullara ancak girebilirsin. diğer yandan böyle bir riski alacaksan, en azından radyo sinema okumak için alma derim. iş imkanlarının daha öngörülür olduğu mesleklere yönelmelisin.

tm çıkışlı olup, ortak alandan sos2 yaparak sistemin değiştiği ilk sene ben de girmiştim. açıkçası sos2'nin diğer alanlar gibi bilinen bir olayı yok. mat gibi çok soru çözmen, edebiyat gibi okuma-idrak hızını geliştirmen gibi bir durum söz konusu değil. dolayısıyla çok özel birşey yapmana gerek yok. söyleyebileceğim tek şey, çoğu soruda ufak cinliklerle öğrenciyi yanıltmaya çalışıyorlar. sorular kısa olduğu ve çok fazla önceden pratik gerektirmediği için yanıltmacalarla öğrenciyi yanlış yapmaya yönlendiriyorlar. bu durumda sos2 bölümünü sınavda çözerken, dikkatini en rahat verebileceğin, bol zaman ayırabileceğin şekilde hareket etmelisin. hazırlanırken de farklı dergilerin vs farklı soru tipleri olduğundan bol çeşit çalışmalısın. çok abuk sorular gelebiliyor çünkü.
  • guzelmarmara  (16.08.09 03:09:49) 
aslında aklımdaki yer iletişim tasarımı. Onun da belirgin bir iş alanı yok (en azından çıkınca şunu yapacaksın diyemezsin, avukatlık doktorluk değil bu) ama ben akademik kariyere yönelmek istediğimden sorun teşkil etmiyor. Doğru söylüyorsun bir sene beklemek iyidir ama üniversitede 2 yıldır okuduğum için (gerçi 1 yıl uzadı) aileme daha fazla yük olmak istemiyorum ve bu yıl girmeye çalışacağım, olmadı bir yıl beklersem iletişim tasarımı için şuanda da tasarımla alakalı bölüm okuduğumdan basig design gibi dersleri saydırabilirim ve bu da zamandan tasarruf sağlar. (türk dili ingilizce filan da saydırılır o vakitte diğer dersler alınır falan filan)

Amma anlatmışım, yani aslında ben şeyi soruyordum, normalde sayısalcı olduğum için edebiyatı da sonradan öğrendim. şimdi de sosyal için tarih filan ezberlemek gerekecek upuzun, bunun için not yazarak mı, özet çıkararak mı ezberlemek lazım? bu arada 250 çok zor bir rakam mı?
  • shippo  (16.08.09 03:27:51) 
250'nin zor bir rakam olup olmadığına şöyle karar vermelisin: Sos2 sistemi çıktığından beri bu bölümü yaparak girilen kontenjanların doluluk oranlarına bakmalısın. Elbette her yıl bu değişecektir. Sadece puana göre değil, o bölümlere giren öğrencilerin sıralamalarını da incelemelisin. Aslında ÖSS puanı olarak bakınca 250 çok zor görünse de, senin hedeflediğin bölümler için geçerli olmayabilir. Böyle yaparsan önünü daha rahat görürsün.

Diğer yandan, eğer hedefin akademik kariyerse bu sene riske girmen çok birşey farketmez. Bu sene yapamazsan bile bir sonraki sene elinde epey deneyim olacak - ki saydırabileceğin onca ders varken heralde sonra denemekten de vazgeçmezsin diye sanıyorum. Çalışma konusunda ise, tarihi testlerden değil, konu anlatımlı lise ve dengi kitaplardan okuyarak taban yapabilirsin. Testteki netlerine çok yansımasa da, farkettirmeden altyapın oluşacak. Daha sonra ÖSS hazırlık kitaplarındaki anlatımlara geçersen daha rahat hissedersin. Doğrudan testlerle ve konu özetleriyle başlarsan ezberlemek mecburiyetinde kalacaksın ve her yeni eklenen bilgi ile eskiler yavaş yavaş eriyecek. Zaten sayısal öğrencisinin sözel herhangi bir derste en çok yaptığı mantık hatası bu. Sözel sorularda konuyu iyi bilmesen bile soruyu okurken hazırlayanın birşeyleri ima ettiğini sezersin. Okuyarak kazanacağın taban sana bu sezgiyi kazandıracak.

Önemli yerleri, kısımları not etmenin çok faydası olacağını da düşünmüyorum. Not etmen gereken şeyler zaten belli: Sistem değiştiğinden beri çıkan Sos2 sorularının ortak konuları. Bunun dışında kalanları not etmenin anlamı yok çünkü adamlar her sene farklı bir cinslik yapıp en acaip soruları zaten buluyorlar.

Başarılar dilerim...
  • guzelmarmara  (16.08.09 05:33:35) 
süper açıklamışsın, çok teşekkürler. aslında 250nin gereği şu bu sene önceden dediğim gibi puanım kırılacak. allahın salağı yarı burslu bölüm için puanım kırıldığından 245-250 arası almam lazım eski puanlamaya göre. umarım yaparım çünkü saydırabileceğim ders sayısı sene başına 6 ders kadar diğerlerini eşşek gibi alıcam. gerçi belki üsttenn alırım o vakitlerde. sana tekrar çok teşekkürler açıklamalar için çok yardımcı oldu.


  • shippo  (16.08.09 11:56:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.