[]

İngilizce'den sonra yönelinmesi gereken dil nedir?

Başlangıç düzeyinde Almanca'm var. Daha doğrusu bir yıl Almanca ders almıştım. Kendi çabalarımla Kiril alfabesini öğrenip Rusça'ya da merak salmıştım. Yine interaktif programlarla Fransızca'ya da şöyle bir giriş yapmışlığım var. Bir filmde Bruce Willis'in gelecekteki hali kendisine görünüp dünyanın lideri Çin olacak, o yüzden Fransızca öğrenme, Çince'ye yönel diye tavsiye veriyormuş.

Ben akademik literatürü takip etmekle yükümlü biriyim. Şimdi İngilizce'den sonra hangi dili öğrenmemi önerirsiniz. Mesela dünyada en çok konuşulan üçüncü dil olan İspanyolca mevzuu var bir de. Sizler nelere yöneldiniz. Sebepleri nelerdi?

düzenleme: aslında fayda açısından bakıyorum. ipin ucunu tutup gerisini getiremediğim için insanların 2. yabancı dil öğrenirken hangi öncelikleri olduklarını öğrenmek istiyorum bu yüzden. fransızca kursuna yazılmayı düşünüyorum mesela; ama Almanca öğrenmemi tavsiye eden bir okutman tanıdığım var. Burada insanlar neyi neye göre tercih etmiş öğrenirsem ona göre bir yönelim yapmayı düşünüyorum. Sonuçta yabancı dil kıyafet gibi değil; işine en çok yarayacak olanı da gözlemek gerek.

Ayrıca İngilizce'yle olan alakam zaten hiçbir zaman kesilemez. Artık kelime kökenlerinin hangi yüzyılda ortaya çıktığına, eşanlamlılarıyla nasıl bir etkileşimde olduğuna da bakıyorum. Ama bunu tek iş olarak görürsem bir ilerleme olmaz bende veya herkeste.

 
Ben almanya'da yasamaya basladim, o yuzden almanca ogrenmeye basladim. Sonra seyi fark ettim, baya baya edebi, felsefi, sosyolojik bircok metnin ana dili almanca. Yani onumde kafkalar, goetheler, brechtler, marxlar, kantlar frankfurt okullari falan derken orijinal dilinde okumayi arzulayacagim bir suru metin var. Bunun yaninda ispanyolca ben de ogrenmeye heveslenmistim cok yaygin diye ama simdi dusununce fransizca daha anlamli geliyor yine edebi ve akademik metin acisindan bakinca. O nedenle de almanca'dan sonra fransizca var kafamda. Ha bir de farsca var ama o da daha sonra belki, biraz da dogu kulturune yogunlasmak adina. Ama bu cince olaylari falan bi 20 30 sene icin bana pek bir yalan geliyor hem ticari bir durumda lazim olur en fazla, acikcasi uzak dogu kulturene de pek fazla ilgi duydugum da soylenemez, sizin varsa o ayri tabii.


  • bosver nicki  (28.01.15 14:50:26) 
valla gidip güney Amerika'da, çinde pazarda mango satmayacaksan İspanyolca veya başka bir dil öğrenmene gerek yok. iş hayatı ve muhatap olacağın insanlar İngilizce bilecekler veya olmalılar ki kariyer basamaklarında yukarı çıkabilesin.
dip not: çinde İngilizce bilenlerin sayısı amerikadakinden fazla.

  • kelepir  (28.01.15 14:53:17) 
bence ilk oncelik Ingilizce'yi mukemmel hale getirmek olmali.
cunku bir dilde ust duzey yetkinlige gelebilmek aslında cok zor, o seviyeye gelmeden de acikcasi pratik bir faydasi olmuyor, ingilizce ile de halledilebiliyor.

ben de bir zamanlar almanca ogrendim, sonra da cince'ye merak sardım, seviyemi de ilerletmistim baya. sonra farkettim ki bu olayin en buyuk artisi kulturel olarak onlara daha asina olmayi saglamasi, yoksa dili gercekten ogrenmek cok zor ve faydasi pek fazla yok. hem gundelik hayatta hem de is hayatinda onlarin dusun dunyasina gercekten dahil olabilmek icin ilkogretim seviyesi degil universite seviyesi insanin okuduklarini okuyup, izledigini izleyebilmen gerekiyor. bu da cok ciddi caba gerektiriyor.

tabii ki bunlarin hepsi o ulkelerde yasamadigimizi farzederek soyluyorum.
  • md hus  (28.01.15 15:03:10) 
mesleğinize göre değişiyor ikinci dilin ne olacağı. makine mühendisliğiyse mesela almanca daha mantıklı.


  • argent dawn  (28.01.15 15:12:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.