[]

askere gideceklere gerekenler/tavsiyeler

malum 329. dönem 11/12 agustosta birliklerine teslim olacak. dolayısıyla askeriye koşullarında ihtiyaç duyulabilecek alet/edevat/eşya/takım/taklavat vs. listesi yapmak gerek diye düşünmekteyim. zira telaş başladı. bu vesile ile ufak bir liste yapıyorum ve de eksiğini gediğini deneyim sahiplerine bırakıyorum.

1. içlik/iç don. (gerçi ağustos dönemi ama kutup soğuğuyla karşılacabileceğimiz yörelerimiz pekala mevcut.)

2. asker yeşili eldiven. (elleri soğuğa hassas arkadaşlar için gerekir diye düşünüyorum. ama bu eldivenleri giymeye ne derece izin verirler, bilemiyorum.)

3. don/atlet/çorap. (inanır mısınız dolapta bir tek ciddi donum yokmuş benim. alayı cıvık alayı rengarenk şeyler. bunların askeriye ortamında gideri var mıdır acaba? ve kaç adet almak gerek?)

4. spor ayakkabısı/eşofman. (spor yaparız illa ki, di mi? bu arada pijama niyetine ne giyilir orada?)

5. yastık kılıfı ya da havlu (askeriyenin verdiği yastık kılıflarının temizliği sorgulanır diye düşünmekteyim ve bu yüzden -aldığım bir tavsiye üzerine- açık mavi yastık kılıfı/nevresim takımımı götürülmeli yoksa yastığa havlu mu sermeli?)

6. dikiş seti/tırnak makası/cımbız.

7. terlik (veriyorlar sanırım, gene de bulundurmak gerekir.)

8. ilaç/krem. (acil durumlar için gerebilecek ağrı kesici vs. ama oradan her daim temin edilir mi yoksa?)

9. bot için keçe. (çok rahat edersin dediler.)


şimdilik duyduklarım, aklıma gelenler bunlar. parantezdeki soruları cevaplayacaklara ve yeni madde ekleyeceklere selam olsun.

not: moderasyon bu duyuruyu en azından 11 ağustos'a kadar sabitlese de asker adayları burdan nasiplense fena olmaz hani.

 
9. silikon taban (mümkünse 1 numara büyük, kayıyor çünkü.)
10. pudra
11. tuvalet kağıdı
12. kulak tıkacı (atışta kulaklar çok fena çınlıyor. kulak zarlarım hassas diye ayak çekip onları tak. öyle ateş et/pamuk da olabilir)

bonus: askere giden her pıtırcık gibi ilk hafta siz ishal olacaksınız. bunu çok iyi değerlendirin. başım dönüyor. ayakta duramıyorum diyerek koşar adımlarla revire gidin. karnınızı yoklar. gurultu yoksa vermez. bir daha gidin. duygu sömürüsü yapın. 3-4 gün terlik iznini koparın:)))
  • atmosphere  (06.08.09 22:23:58 ~ 07.08.09 11:41:53) 
13. vatka (botun vurmaması için)


  • pentium100mmx  (06.08.09 22:26:30) 
1 - gidilecek yere göre değişir. En güzeli yerler belli olduktan sonra ayarlamak. Olur da ekimde kasımda soğuk olursa çarşı izninde halledersiniz.

2 - 1'le aynı. belirttiğiniz gibi izin meselesi de önemli.

3 - Bolca haki renkte edinin. Yazları kamuflajın üstü çıkarılıp sadece kısa kol bisiklet yaka atletle dolaşılır. Bu mecburidir. Bizim orda (Malkara) kantindekiler çok dandikti. Giderken götürdüklerimle idare ettim. Çorap olarak bot çorabı tabir edilen kalın siyah çoraplardan bolca alın. Yıkarken de sadece su kullanın. Her akşam çıkardığınızı yıkayıp ranzada kurutun.

4 - Orda da verirler ancak ayakkabı kalitesi olur. Rahat edemezsiniz. Eşofman da aldırdılar, benim götürdüğümden daha güzeldi (benim götürdüğümün düşük kaliteli olmasıyla yakından ilgili tabi), hala kullanıyorum arada sırada. Pijama olarak şort atlet kullanabilirsiniz. Ya da verilen eşofmanı kullanırsınız.

5 - Mavi renk banyo ve yüz havlunuzu götüürün. Kaliteli olsun. Orda verilen ya da satılanlar havlu değil de yer bezi niyetine kullanılacak kadar havluluktan uzaklar. BEn gece yatarken de bir havluyu yastığın üzerine örterdim. HEm yumuşak olur, hem yastığın olumsuz etkilerini azaltır. Nevresimlerinizi de koğuştakilerle birlik olarak her hafta değiştirebilirsiniz. HEr bölüğün bir yıkama günü vardır. O günde nevresimlerinizi toplayarak çamaşırhaneye gönderebilir, temizlerini alabilir ve kirlileri yıkatabilirsiniz.

6 - Alın, iyi olur. Orda da bulabilirsiniz.

7 - Bize vermediler ama herkesin aynı olacak diye kantinden sattılar. Ben götürmüştüm, tesadüf aynı modeli mecbur tuttular. Siyah renkli, üstünde mavi bant olan klasik terlik alıp götürün.

8 - ilaçlarımı almadılar. REvirden alırsın dediler ama bir daha görmedim. Arada nevofam türü ilaç kullanıyordum. Çarşı izninde alarak gizlice kullandım. Ancak herhangi bir askerin eline geçip intihar aracı olarak kullanılabilmesi nedeniyle ilaç sokmanızı tavsiye etmem. Kremde sorun çıkmaz.

9 - alın, hatta vatka da alın.

10 - Pudra.

11 - Yeteri kadar para.

12 - Bele bağlanan (bunu tavsiye ederim) ya da boyna asılan cüzdan
  • 44  (06.08.09 22:34:48) 
Daha önceki bir duyuruya cevap olarak yazmıştım ama bu vesileyle naçizane bir tavsiye de benden gelsin:

Askerde en çok yer değiştiren (sivilde çalınan diyoruz) şey botlardır. İşte bu can sıkıcı durumu bertaraf etmek için en ufağından bir asma kilit götürün ve her gece yatarken bağcık deliklerinden botlarınızı birbirine bağlayın.

Bot alırken normal giydiğiniz numaranın bir büyüğünü isteyin, aksi halde fena halde ayağınızı ve canınızı sıkar.

Bir de, kafanıza göre ilaç falan götürmeyin, girişte alabilirler, raporlu sürekli kullandığınız ilaç varsa raporla beraber az bir miktar götürün, ihtiyaç olursa revire yazdırırsınız.

Gidecek herkese sabır ve kolaylıklar diliyoruz...
  • mim  (06.08.09 22:50:03) 
ben de kalabalik yapmama adina 2 komik sorumu buraya sormak isterim

a- alyans takabiliyor muyuz askerde?

b- kulaktaki deligin kapanmamasi icin ne yapilabilir (gece yatarken ip gecirmek vs olabilir mi ahaha) siz ne yaptiniz askerdeyken bu konuda?

(kapanmis olursa dondugunde tekrar deldirirsin'i cevap olarak kabul edemeyecegim)



evet ben de bunlari merak ettim. ne yapalim : (
  • la traviata  (07.08.09 00:40:56) 
değerli tavsiyeleriniz için teşekkürler arkaşalar. not ediyorum hepsini


  • krasotkin  (07.08.09 00:46:42) 
kimse yazmamış, ekleyeyim. bazı bölgelerde banyo sıkıntısı olabiliyor, bu sebeple en azından giderken büyük bir paket ıslak mendil almanızda fayda olabilir. Ayrıca ben kendi titizliğimden bir de anti-perispant roll on götürmüştüm. Temiz ve düzenli bir şahıs olmayabilirsiniz ama temiz ve düzenli birasker olmanın bana ciddi avantajları olmuştu. Talihsiz kısa dönem askerliğimde geçirdiğim 4 (yazıyla dört) ciddi denetlemede; tatbikatlar esnasında komuta merkezinde yer almamı sağlamıştı ki tatbikatlarda komuta merkezi çöllerdeki vahalar gibidir:]

bu arada silikon taban kesinlikle unutulmaması gereken bişeydir. bot yine vurur ama seviyesi azalır. Zira askeir botlar, ayağınızın botun şeklini alması prensibine göre retilmişlerdir.
  • mhm  (07.08.09 04:14:49) 
şimdi benimde kafamda birkaç soru oluştu sürekli askerlik başlığı gördüğüm için ve yeni başlık açıpta ekşiduyuruyu kirletmek istemediğim için buradan soruyorum

1. 4 senelik üniversite okuyorum(mekatronik mühendisliği) okul bittikten sonra kısa dönem askerlik yapma şansım nedir veya askerliği kesin kısa dönem mi yaparım ?

2. Askerdeyken ev tutupta geceleri ve hafta sonları evimde yatsam olur mu ?
  • Ayiyogi  (07.08.09 05:57:08 ~ 06:29:00) 
yazılmış olanlara göre yanıt vereyim.
1,2,3. hepsini kantinden satın alabilirsiniz. dışarı ile pek fiyat farkı olmaz. iç donu da veriyorlar zaten gittiğiniz yere göre.
4. orada verecekler, ama pek sağlam bir şey değil verdikleri. kendiniz götürebilirsiniz, ama askerde en hızlı yürüyen şeylerden biri spor ayakkabı, doğası gereği.
5. kendi nevresiminizi kullanamazsınız. gittiğiniz yere izin verilen renk dışındaki havluları kullanamayabilirsiniz. dolabınızda tutmanıza bile izin verilmeyebilir. bir süre sonra bu konudaki endişelerinizden uzaklaşıyorsunuz zaten. bir ara koğuşa uğradığınızda, yatağınızda birilerinin yattığını görebilirsiniz, yıkandıktan sonra nevresim seçmece, yastık kapmaca en büyük asker eğlencelerinden biridir. koğuşçuyla ve çamaşırcıyla aranızı iyi tutun, arada bir kola ısmarlayın.
7. tamamen plastik olan, önü de kapalı terliklerden bulursanız alın. daha az mikrop tutuyorlar ve rahat oluyorlar. duruma göre baskın yediğinizde terlikle mevziye koşmak zorunda kalabilirsiniz.
8. ilaç alamazsınız, revirdeydim ben, aspirin bile alamazsınız, sadece elinizde reçetesi bulunan ve almak zorunda olduğunuz ilaçları revire teslim ederseniz, oradan günde 3 defa belirli saatlerde alabilirsiniz, tek tek tabi. güneş yanıklarına karşı, birkaç gün sonra çarşıya çıkanlardan silverdin isterseniz iyi olur. pek bir şey demezler onu dolabınızda tutmaya.
silikon taban ve ıslak mendil hayat kurtarıcı şeyler. ıslak mendili büyük paketlerde alın, ne kadar çok işe yaradığına inanamayacaksınız.
yanınıza para kadar, telefon kartı da alın. ilk günler başka telefon olanaklarına ulaşmanız zor olur. sonrasında zaten kendinize özel telefonunuz olur:)
bu arada götürdüğünüz her şeyin yürüyebileceğini bilin, kullanılmış çorap bile yürüyebilir yani. boyna asılan cüzdan iyidir. acemilik için 250-300 lira arası yeterli olur. sonra gideceğiniz yere göre evci izninde çekersiniz.
alyansa kimse bir şey demez, ama kulağınızın delik olduğunu pek herkese söylemeyin derim:)
bu arada ayıyogi, asteğmen olmadığın sürece evi bırak, çarşıya bile çıkamayabilirsin. asteğmen olduğunda da bulunduğun yere göre değişir. doğudaki asteğmenler bulundukları karakolun dışına çıkamıyorlar.
  • yalnux  (07.08.09 08:07:56 ~ 08:09:57) 
Bence sakin kendi yastık kılıfınızı filan götürmeye kalkmayın daha ilk günden göze batarsınız ve bunun sebebini anlatamazsınız, askerde bence fazla göze batmayın.
Ek olarak 1 tane kumaş üzerine yazı yazabilcek kalzwm süper olur ( cd kalemi gibi ) bununla kamuflajınızın içine adınızı yazabilirsiniz , bu baya önemli bir husus bence. Son tavsiyem yanınıza basit bir poşet alın, bakkal poşeti gibi yani, banyo yaparken cüzdan veya diğer yanınızda bulundurmak isteyeceğiniz değerli eşlaraı buna koyup yanınıza alıp banyo yapabilirsiniz düşerse de ıslanmaz hem aklınız eşyalarınızda kalmaz. Tabi heryer aynı değil ben gittiğim yere göre yazdım bunları. Islak mendil , selpak ( tuvalet kağıdı yoktur oralarda ) not defteri, kalem ( siyah tükenmez ) her zaman lazım olabilir. Hayırlı tekereler Allaha emanet olun.

  • orta sahanin beyni  (07.08.09 08:33:09) 
@la traviata:
Ben alyans, gümüş nişan yüzüğü ve gümüş-taşlı yüzük takıyordum. Bir keresinde nöbetteyken nöbetçi asteğmenin dikkatini çekmiş ve kızmıştı. BAşka da birşey olmadı ama size olmayacak anlamına gelmez. Alyans dışındakiler sorun çıkarabilir.

@ayı yogi:
Kısa dönem tamamen tesadüftür. Büyük ihtimal kısa dönem olur ama uzun dönem de olabilir. O algoritmayı çözen olduğunu sanmıyorum.
  • 44  (07.08.09 08:44:14) 
  • sotw  (07.08.09 11:17:10) 
pişik kremi şart bu havalarda.

ayrıca;

sınav sonuçları için biri script hazırlamış, sınav sonuç sayfasını refresh ediyor ve sonuçlar açıklandığında bir şarkı çalıyor.

firefox greasemonkey eklentisi ile beraber;
userscripts.org

script ile oynayıp şarkıyı değiştirebilirsiniz zira şarkı mustafa yıldızdoğandan. beybi beybi uuuu diye bir şarkı var neydi o, onu yapın:)
  • arigold  (07.08.09 19:52:09) 
@Ayiyogi ben mekatronik müh.yim. bize yüksek çıkma ihtimali çok zayıf zira askeriyenin öyle bir kontenjanı yok. bizim bölümden bihaberler. ama gene de her 4 yıl okuyana vurabilen yedek subaylık bizlere de vurabilir. tamamen şans.


  • baschar  (07.08.09 23:48:49) 
şu anda askerliğini yapan birisi olarak tavsilerim ; gece yatmak için t-shirt - penye capri ikilisinden vazgeçmeyin, acemi birliğine giderken mutlaka yanınıza don - atlet çorap alın mümkünse çok alın yıkamakla uğraşmayın direkt çöpe atın,2 tane bot verecekler yazlık olanın kullanın vurma riski yok denecek kadar az ayrıca bir numara büyük alın botu, pişik olacaksınız pudrayı falan boşverin eczaneden pişik kremi alın, terlik verecekler ama daha ilk gün kaybolacak o yüzden farklı renkte bir terlik alın bulmanız kolay olur, kimseye borç para vermeyin, çantalarınızı kilitleyin, gideceğiniz yerde banyo veya su problei olabilir ecaneden pürel alın. aklıma gelenler bu kadar ha bu arada malatyaya düşerseniz beni bulun


  • delidir yakalayin  (08.08.09 13:47:37) 
@baschar

işte öyle kontenjanı olmayan bölümden adamları piyade asteğmen yapıyolar :) bizim bölükte vardı bi tane mekatronik mühendisi.önce eğirdir oradan refüze tuzla piyade okuluna :)
  • hareket saati gecmis otobus kaptani  (08.08.09 14:04:56 ~ 14:05:31) 
@hareket saa....
hımm o sensin sanırım...
hala var mı ki acaba komandoluk bu arada?
komando asteğmen kalktı diye düşünüyorduk biz...
  • karrdanadam  (08.08.09 16:22:14) 
Komando asteğmenlik Aralık'ta kalkıyor. Komando birimlerinin profesyonelliğe tam geçişi bu Aralık'ta olacak.


  • hiko seijuro  (08.08.09 16:51:43) 
Antibakteriyel pudra. Botun içine ve ayağa sürmek için. Ben götürdüm çok rahat ettim. Botu çıkarınca ayağın kokmazsa yıkayıp yıkamamak sana kalmış, öbür türlü her akşam yıkayacaksın hava soğuk, sıra var dinlemeden. Veya bu iş için spesifik ürünler de varmış, bir arkadaş yanında Sitil'in (bildiğimiz ayakkabı boyası markası olan) bir ürününü getirmişti mesela.

Eczaneden silikon kulak tıkacı almıştım, horlayan olur diye. Uyku bastırınca zaten uyuyordum, bizim koğuşta horlama hem pek yoktu hem uykum ağırdır ama atış yaparken izin alıp taktım. Direk takabilir miyim dersen izin vermeyebilirler, ben hassasiyet var, operasyon geçirdim küçükken dedim (ki doğru, yalan değil), izin veriyorlar.

Yastık kılıfı iyi fikir. Standart yastık kılıfını yıkarım desen bile biri temiz görüp kendininkiyle değiştirebilir. Düz renk bir şey al, yatarken askeriyeninkinin üzerine takar, sabah alıp dolabına koyarsın. Gündüz ortada bırakmazsan kimsenin gözüne batmaz.

Terlik almıştım, keşke almasaymışım dedim, bir çift de oradan verdiler çünkü. Olduğu gibi geri geldi. Her yerde verirler mi bilemem tabii.

Silikon tabana katılıyorum. Keçe için erken ordan bulursun kışa doğru. Mesela ben Kars'ta yaptım, kış yaklaşınca ordan aldım oranın şartlarına en uygunundan.

Botunu 1 numara büyük bot seç.
  • hulleci  (08.08.09 17:29:15) 
@hareket saati gecmis otobus kaptanı

ahahah bizim ihsan o. türkiyenin ilk ve tek mekatronik müh. yedek subayı. görürsen selam et ona, başar dersin := )
  • baschar  (08.08.09 20:20:27) 
Askerde tuvalet kağıdı yok mu demek istiyorsunuz? O yüzden mi herkes ıslak mendil diyor.
Askerde sabah kalkıp kamuflajları giydikten sonra paranızı kimliğinizi nereye koyuyorsunuz peki?

Bot kilidi takılmış botları da alıp götürebilirler değil mi:)
  • makineto  (09.08.09 15:42:08) 
Bot çorabı, silikon altlık, yeşil don ve fanila, tırnak makası...

bu kadarı yeterli, fazla zorlamayın kendinizi..böyle basit şeylerle yıpratmayın kendinizi.. gücünüzü tüketmeyin..

bir dost..
(327 Asteğmen)
  • halef  (09.08.09 16:58:47) 
ya çevremde yedek subaylık, erlikten yüz kat iyi bir şeymiş gibi anlatılıyor şans işi olsa da herkes yedek subay olmak istediğini söylüyor.
Yok maaş veriyorlarmış, 12 ay olsada toplam çalıştıgın süre tatillerle 8 aya kadar iniyormuş, akşamları ve haftasonları serbestsin, er gibi ezilmiyorsun, rahatsın falan. Gerçekten bu kadar olağanüstü, er olmakla arasında kat kat fark olan bir şey mi?

  • makineto  (09.08.09 20:59:28) 
büyük çengelli iğne yatak yaparken hayat kurtarıyormuş, unutmamak lazım.

@makineto, zannımca en iyi askerlik kısa olandır, gecenin ilerleyen saatlerinde sonuçlara göre tekrar değerlendiririz, ama yedek subay olursam polyanna tribine de girebilirim.
  • arigold  (09.08.09 21:12:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.