[]

Ben tüm dilleri öğrenmek istiyorum?

ya arkadaş şimdi şu "bilişim sektörü maaşları" muhabbetini görünce dürtülerim depreşti gene. parasından falan değil ya, öğrenmek gereken bu kadar çok dil olduğunu hatırlayınca fena oldum.

ben web yazılımla uğraşıyorum; php, mysql, html5,css3, javascript biliyorum.
ama bunlarla sınırlı kalasım yok. c#, java, python hepsiyle uğraşmak istiyorum. illa uzman olmama da gerek yok ama bileyim, raconunu öğreneyim en azından "sormayı" bileyim yeter.

ama mümkün mü ya? hakikaten soruyorum bu kadar dil öğrenmek mümkün mü? yetişebilir mi bir insan.

benim şu hayatta daha fazla istediğim hiçbir şey yok. keşke çalışmak zorunda olmasam da, bütün gün bu dilleri incelesem uğraşsam, sonuçsuz projeler yapsam. (gerçi daha büyük bir isteğim var ya. teknoloji üreten bir firma yaratmak, ama önümdeki 50 yıl için bu imkansız tabi. benim ütopyam sadece)

 
beynimizdeki broca/wernike alanlarının normalden daha büyük olduğu görülmüş birden fazla dil konuşabilen/anlayabilen insanlarda..
yani bu alanların "biyolojik" olarak büyüklüğü, bu isteğinizin gerçekleştirilmesi bakımından belirleyici oluyor..
bu bilgi tamamiyle yanlış da olabilir.. aklımda böyle kalmış!
  • ademolog  (24.12.14 13:47:45) 
python bir gecede öğrenirsin, c# veya java ikisinden birini seçip ilerleyebilirsin yavaş yavaş.

go var akıp gidecek ilerde, go'ya bakarsın vaktin oldukça. hepsi birbirine benzediğinden hepsinden bilgi sahibi olmak zor değil. php'yi bırak bence. :)

kurallarını deli gibi ezberlemene gerek yok gerektiğinde açıp dökümantasyonu bakarsın.
  • eksi sozlukte eksiyen adam  (24.12.14 14:03:42 ~ 14:04:34) 
öğrenirsin. bilen var.
bos zamanın varsa hele cok kolay.
kendine basit projeler yap. (ya da reddit te programming challenges falan var)
euler project var.

hepsini al her dilde yaz.
ama haskell falan dersen biraz ugrasman gerekebilir.
  • sage  (24.12.14 14:19:05) 
c# öğren javayı da otomatik man öğrenmiş oluyorsun.

python biraz garip. gereksiz fazla syntactic sugar var. ama öğrenemeyecek bir şey yok.

zaten hepsi birbirine benziyor. c syntaxında hep. php, go, javascript vs. dahil. o yüzden racon aşağı yukarı aynı.

değişik bir challenge istiyorsan lisp öğren :)
  • kta  (24.12.14 14:45:03) 
tüm dilleri değil de dediklerini öğrenebilirsin bence. atıyorum uzmanlık alanın php, javascript, css falan olur. bir yandan da c# ile mvc öğrenirsin. php'de yapmak istediklerini asp.net mvc'de nasıl yaparım diye araştırıp php'de yapabileceğin bir projeyi yapabilirsin. böylelikle hem asp.net öğrenmiş olursun hem c#. aynısı java için de geçerli.
bence ben developer'ım diyen birisi zaten dil bağımsız olması gerek. ilerde önüne java ile yapman gereken bir proje geldiği zaman ben bunu yapmam demek yerine, 1 haftada syntax'ı öğrenip yaparım demek lazım. zaten programcı olduğun için diğer dilleri de öğrenmen çok vakit almaz. sadece neyin nasıl kullanıldığını araştırman gerekebilir ve pratik yaptıkça da artık daha az araştırarak yapar hale gelirsin.

  • barix  (24.12.14 14:52:34) 
keşke mühendislik okusaydım diyorum da, ergenlik salaklığı işte.
belki o zaman daha erken yakalardım yazılım işini. alakasız bir bölümün ikinci sınıfında tanışınca, algoritma mantığını da kendim çözmeye çalışınca çok geride kaldım.

  • tchuck  (24.12.14 23:14:38) 
aslında esas olay algoritma zaten. programlamayı programlama yapan o. dil işi tamamen google ile alakali. elbette cok uzman birisi ile aranda fark olacaktir, ama her dilde kod yazabilmek o dilin syntax ini bilmek degil.

ben hala for dongusu yazacagım zaman google i acip bakabiliyorum. bash script te nasıl unutuyorum mesela, ki degisik digerlerine gore.

ya da bazısı , bazısı ;
compiler larda o konularda kıyak geçebiliyor meslea; o da yerine göre iyi yerine göre kötü.

yani özetle çok dil bilmenin bi esprisi yok aslında. iş bulma açısından diyorsan moda diller kafi.

go bilsen türkiye de bi işine yaramaz mesela. o manada söyledim. python da oyle.
mesela akademik acidan python un güzle şeyleri var, acaip kod var ortada cünkü python ile bi çok şeyi kolay yapabiliyosun. ama koca bi şirkete girersen python degil java, c# yazdirirlar tabi.

python (Django) ile web sitesi yaparsın yalnız seri üretim.
o yüzden hepsini ogrenmeye calisma. gereksiz cogu.

yalnız java biraz python/php ayarı olmayabilir. enteresan bi dil, zaman istiyor.
bi de oop mantigi var zaten.

php icin de pdo akar.:)
  • sage  (24.12.14 23:23:38) 
o dediklerini biliyorum ben (c# hariç, lua, erlang, go dahil), yani soruya cevaben mümkün, ama gereklimi o tartışılır. Bütün bunları biliyor olmak beni süper bir yazılımcı yapmıyor ama iyi bir proje yöneticisi yapıyor çünkü projenin neresinde ne ihtiyaç var görebiliyorum ve gerekli yerlerde bu kısmı java, bu kısmı python bu kısmı php ile yapacağız diyebiliyorum.

Yeni bir dil yanında yeni bir felsefe ile birlikte gelir, her dilin çözmeye çalıştığı problemler ve bu problemleri çözme biçimi farklıdır, bir yazılımcı, güzel projeler üreten biri olmak istiyorsan öncelikle "öğreniyorsun yea bişi yok" kafasına hiç girmeyip hangi dilin ne için hangi amaçla oluşturulduğuna, dilin çalışma biçimine (interpreted yada değil fark etmez) bakman gerekiyor. her dili uzman seviyesinde bilmene gerek yok ama compiler/interpreter'in nasıl çalıştığını, dilin kurallarını ve limitlerini bilmekte fayda var.

Genel olarak bir yada iki dili çok iyi (çok çok iyi) bilip diğerleri hakkında da bilgi sahibi olmak güzel bir şey.

Yaklaşık 15 dili bile/kullanan bir arkadaşım var, canı sıkıldıkça bir kitap alıp okuyarak, hem kitapdaki alıştırmaları çözerek hemde o dil ile ölü bir proje yaparak dilin limitlerini yapabildiklerini vs. yi öğreniyor ve evet düşünce seviyesinde ne kadar geliştiğini ve projesinde kullandığı dili kullanma biçimine nasıl yansıdığını görebiliyorsun.

son söz: iyi bişi ve evet öğrenebilirsin.
  • selam  (24.12.14 23:54:50) 
bütün dilleri öğrenmeye gerek yoktur; bir dilde uzmanlaşırsın, diğer dilleri de ihtiyacın oldukça ihtiyacın kısmı kadar öğrenirsin, yani java ile web uygulaması geliştiriyor isen istesen de istemesen de javascript ve html'le haşir neşir olman gerekebilir.

Ayrıca o maaşlar da kolay kazanılmıyor, yaptığın işe çok emek, hayatından çok fedakarlık yapman gerekiyor, belirli bir seviyeye gelebilmek için, en azından türkiye şartları böyle; aylık 6000-7000 lira kazanıp her gün sabah 8 akşam 11 çalışmak, gece yarısı sorun var diye uyandırılmak, evde hafta sonu proje ile uğraşmak herkesin tercih edeceği bir durum değil.
  • gezegen olan pluton  (25.12.14 09:21:27 ~ 09:25:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.