[]

Kafama takıldı (uçaklı soru)

Şimdi bir yolcu uçağı yerden kalktı, belli bir yüksekliğe çıktıktan sonra düzeldi, yani rotasında dümdüz gitmeye başladı. Bu noktada, pilot uçağı hiç alçaltıp yükseltmeden olduğu gibi sabit tutsa, bu uçak belli bir zaman sonra atmosferden çıkar mı? (Uçağın irtifa yeteneğinin, yakıtının ve oksijen kapasitesinin sınırsız ve her türlü hava şartına dayanıklı olacağı düşünülmüştür) (pi'yi 3 alınız)

edit: uçak yerçekimine karşı koyacak güce de sahip, bi de teflon kaplı;)


 
zannedersem basınç buna izin vermeyecektir. yoksa kuşlar da, çok çok yükseklerden uçabilirlerdi; ancak alçaktan uçuyorlar.


  • pomolilik  (05.08.09 02:37:55) 
@pomolilik
basınç masınç herşey tamam, son teknolji, dümdüz giden uzay mekiği gibi düşün.

  • khan shabbir  (05.08.09 02:46:13) 
yükselme yoksa ve hızda sabit ise yerçekimine karşı olan direnç sabit olacağından (dünya'yı küre aldım) dünya etrafında dönecektir. Siz uçağı düz dünyayı yuvarlak alıyorsunuz.
Anlık hız hesabı olarak bir nokta alırsanız daha kolay anlaşılabilir takıldığınız nokta. Herhangi bir nokta seçildiğinde yerçekimi ile uçak arasındaki vektörel açı sürekli 90 derece olacaktır.

  • suda balik  (05.08.09 02:57:25) 
şimdi uçak gerçekten dümdüz gidecekse dünyaya göre yükselmesi gerekecek(dünya'nın şekli malum). yok eğer düzden kastınız uçağın yeryüzüyle paralel olarak seyretmesiyse burada dönmekte olan bir cisimden söz ediyoruz. burada da hız devreye giriyor. eğer uçağın hızı yeteri kadar yüksekse(ki atmosfer içindeyken bu hıza ulaşması pratikte imkansız) atmosferden de kurtulur yerçekimi alanından da.


  • zgrydn  (05.08.09 02:57:42 ~ 02:58:56) 
@zgrydn şimdi uçak gerçekten dümdüz gidecekse dünyaya göre yükselmesi gerekecek (dünya'nın şekli malum).
ben de böyle düşünüyorum. bi' otomobil yerde gittiği için dünyanın ovalliğine uymak zorunda ama havadayken işler değişiyor gibime geliyor. Ama şöyle düşününce; uzay mekiğini ha karadan uzaya fırlatmışsın ha havadan yere dik uzaya fırlatmışsın bi' taraflardan terk-i dünya eder herhalde, galiba...

  • khan shabbir  (05.08.09 03:18:27) 
simdi normal olarak ucak belirli bir yukseklikte durmayi da hedefler, o yuzden dunyanin kavisine paralel bir kaviste gider ve yolcu ucaklarinin belli bir yukseklik limiti vardir. bu yukselikten sonra hava, ucagin ucamayacagi kadar seyrelmeye baslar ve baska faktorler de var. yani ucagin ucabilmesi hava yogunluguna ve oksijene de bagli. uzaya giden roketlerin calisma prensibi ise farkli, onlar havaya bagimli degil, itis gucuyle alakali (inis disinda). yani senin demek istedigini roket yapiyor zaten..

edit: uzaya gidebilen yolcu ucaklari da yapim asamasinda sanirim (roket calisma prensibi olacak tabi)
  • ermanen  (05.08.09 03:31:40 ~ 03:41:55) 
düz'den ne anladığına bağlı. öklid geometrisinde uzayda 2 noktayı birbirine bağlayan en kısa çizgi doğru iken, riemann geometrisinde eğri olabiliyor bu. dünya da riemann geometrisine daha uygun.

ayrıca "pilot uçağı hiç alçaltıp yükseltmeden olduğu gibi sabit tutsa" diyorsun. irtifa denilen şey senin yeryüzüne dik uzaklığın. yani yeryüzüne alakalı bir şey, eğer yükselmeyip alçalmıyorsa dünya etrafında dönmeye devam eder. senin dediğin gibi atmosferden çıkması için uçağın sürekli yükseliyor olması lazım.
  • bushwacker  (05.08.09 03:42:06) 
"pilot uçağı hiç alçaltıp yükseltmeden olduğu gibi sabit tutsa" ucak sonsuza kadar dunyanin etrafinda ayni irtifada ucmaya devam eder.


  • wpi  (05.08.09 07:37:12) 
"pilot uçağı hiç alçaltıp yükseltmeden olduğu gibi sabit tutsa" uçağın bu yüksekliği zaten dünyaya göre hesaplanıyor. Pilotlar uçağın dengesini filan ufuk çizgisine göre ayarlıyorlar. O yüzden wpi ın da dediği gibi bu durumda uçak uzayda düz bir çizgide ilerlemeyecektir, aksine dünyanın etrafında dönecektir. Bir uçağın ya da aletin uzaya çıkması için tırmanması gerekir...


  • selimse  (05.08.09 09:02:56) 
@paketinsonundakiğrençekirdek
eğer yere paralel giden bir uçak normal ve sabit hızla hareket ediyorsa atmosfer dışına çıkamaz. sonsuza kadar döner durur. önemli olan uçağın hızının ne kadar olduğu.

  • zgrydn  (05.08.09 11:44:11) 
"uçağın aynı irtifada yol alacağı ve atmosfer dışına çıkmadan dünya etrafında devamlı döneceği" ortak kanaat olmuş, teşekkür eder, saygılar sunarım ;)


  • khan shabbir  (05.08.09 12:10:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.