[]

İnsanın değiştirmesi en zor tercihi: Spor Takımları

Bir insan küçüklükten beri bilinçaltına ailesi tarafından işlenen din, siyasi görüş gibi tabuları bile sonradan değiştirebilirken, tuttuğu spor takımını neden değiştiremez? Tabi küçüklükte sürekli değiştirilir ama en son tutulan bir takım vardır ve o takımı yavaş yavaş ergenliğe girilmesinden sonra kimse değiştiremez. Yani değiştiren de belki vardır ama çok çok istisna. Ben mesela futbolla fazla ilgim olmamasına rağmen öldürseler Beşiktaş'tan başka takım tutamam. Takım değiştirme iradem yok edilmiş gibi hissediyorum, o derece imkansız geliyor. Nedendir acaba?




 
değişiyor. koyu fenerliydim, şu an takım tutmuyorum. değişmiyor diyen kendi için yapıyor olabilir bu yorumu sadece.


  • baal  (18.12.14 00:13:31) 
Başka bir takımı tutabilir misin peki?


  • mountaincat  (18.12.14 00:14:41) 
Din ve siyasi görüş hayatını derinden etkileyen şeyler. Öteki ise bir futbol takımı. Eğlence sadece. Değiştirmen için bir motivasyon yok ortada.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (18.12.14 00:16:15) 
evet


  • baal  (18.12.14 00:16:28) 
galatasaraylıydım ama galatasaray deyince aklıma gelenler sadece hagi ve mondragon o kadar uzağım yani sen düşün şimdi hangi takımlısın diyenlere beşiktaş diyorum belki seneye sivas derim.


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (18.12.14 00:16:28) 
insanların takıp tutmayı bırakmasıyla tuttuğu takımı değiştirmesi arasında dağlar kadar fark var. Onun dışında bence de insan bi takımı tutmaya başlayınca onun iyi taraflarını diğer takımlarınsa kötü taraflarını daha çok görmeye başlıyor, bu yüzden değiştirmesi zor oluyor. Hatta artık türkçede böyle bir deyim bile oldu diyebiliriz: takım tutar gibi tutmak


  • Tam1Hi0n3  (18.12.14 00:16:35) 
bunu ben de bazen düşünüyorum. 25 yaşındayım, öldürseler beşiktaş kapalısına girmeden yaşayamam.


  • justinho26  (18.12.14 00:16:56) 
Değişebilir ama en az değişen tercihlerdendir muhtemelen, haklısın.

Sebebi şu olabilir; "ne fark eder ki?" Yani takımlar arasında mantıksal bir farklılık yok. Din gibi değil ki biri mantıklı gelirken öteki mantıksız gelsin. O yüzden benimsenmesi daha kolay.
  • long live rock n roll  (18.12.14 00:19:39) 
tribün ortamlarında bulunduysanız, maç öncesi sonrası takıldığınız belli bir arkadaş grubunuz falan varsa o iş yalan oluyor.

pek takip etmeyen insanlar ya da günlük hayatında çok yeri olmayan insanlar neden değiştiremesin diyorum.
  • kahin ahtapot paul  (18.12.14 00:20:27) 
aidiyet duygusu olduğunu düşünüyorum. bir süre önce çarşının etkisiyle beşiktaş'lı olmaya karar verdim. ama hala haber sitesinde fenerbahçe ile ilgili haber göresem haberi tıklamasamda başlığını okurum.
eskiden de zaten sadece bunu yapardım.

not: futboldan anlamayan dişi kişilik.
  • kuzey li  (18.12.14 00:20:50) 
Beni bu düşünceye iten şey biraz da şu: Her konuda döneklik yaptığını gördüğüm, yaşam tarzı, hayat görüşü sürekli değişkenlik gösteren çevremde birçok insan var ve bu insanların kararlılık gösterdiği tek bir alan var: Futbol Takımları. Üstelik körü körüne bağlılar.


  • mountaincat  (18.12.14 00:22:12) 
neden fenerbahçeli olduğumu hatırlamayacak kadar küçük yaştan beri fenerbahçeliyim. anne baba takım bile tutmaz oysa, ben nasıl takım tutar oldum çok merak ediyorum. hiç değiştirmedim, değiştirmem de. seviyorum.


  • devilred  (18.12.14 00:24:08) 
babam 46 doğumlu. 74 senesine kadar koyu fenerbahçeli idi. 74'ten sonra trabzonsporlu oldu.


  • m murphy  (18.12.14 00:39:05) 
daha geçen gün düşündüm bunu. debe'de gs'den bjk'ye dönen biri vardı çok ilginç gelmişti.

belki bi gün takım tutmayı bırakırım ama değiştirmem yav. kendimi feneri yada galatasarayı tutarken düşünemiyorum :D uefa maçlarında bile tutamıyorum adamları.

belki de takım olayında doğru-yanlış olmadığı içindir. güçlü olan, yenen takım doğru demek değil. evladının salak olsa da senin evladın olması gibi. kızarsam da ben kızarım ama. hem sevinmek için sevmedik ki?

bilmiyorum belki de renklerle ilgilidir. saçma bir fanatizm.
  • seksen9  (18.12.14 00:44:22) 
Benim çıkarımım da aile faktörü üzerinden olacak

Takımını seçerken etkisi altında kaldığın büyüğe,değiştirmen durumunda bunu bilinç altında bir ihanet gibi yorumlaman hele ki o kişi ve ya kişilerinde sen pişene kadar üzerinde ciddi psik.baskı uygulaması sende bir şeref itibar kaygısı uyandırmaya başlıyor ve bu takım seçme yaşı akabinde benimseme evreside bireyin benlik kişilik geliştirme evresiyle çakıştığı için bir biri içine geçiyor ve o evrede verilen bu kişisel karar sanki ömür boyu değiştirilmemesi gereken bir olguymuş gibi hissettiriyor

Aile faktörünün etkili olmadığı kişilerde ise bireyler birbirini etkiler toplumun düşünce yapısını oluşturur diyip burada çıkarımıma son veriyorum telf burnuma düşmeden önce uyumalıyım kibs:)
  • esmeralda  (18.12.14 01:22:24) 
fenerbahçeliyim. takım tutmayı bırakmam ama futboldan soğuyup, daha az maç ve olay takip etme olayına girdim süper ligin durumu ve aziz sağolsun. ekşisözlük'te de galatasaray'lılar yüzünden #spor kanalına pek giremiyorum.

takım değiştirmem. evet takım tutmayı bırakmak ve değiştirmek arasında dağlar kadar fark var. tribün ortamlarına girmeye gerek yok. eğer gerçekten bir takımı benimsediysen değişmiyor o. yok öyle tatlı su taraftarıysan, sadece ailenden ya da arkadaş çevrenden dolayı tuttuğun takımla ilgili merak ve takip ettiğin tek şey şampiyon olup olmadığı ise takım değiştirebiliyorsun.

mesela beşiktaş'ın avrupa maçlarını neredeyse kendi takımımmış gibi izliyorum. golde sevinip, gol yenince dövünüp, yanlış kararda hakeme sövüyorum :) bir sempatim var. klasik geyik ile biz şampiyon olamazsak beşiktaş şampiyon olsun istiyorum. hatta biz şampiyon olsak da onlar ikinci olsun. yakın arkadaşlarımdan fenerbahçeli olmayanlardan 1-2 tanesi beşiktaşlı onlardan da kaynaklanıyor olabilir bu. fakat galatasaray konusunda ekşisözlüktekiler sağolsun tam tersini hissediyorum.

gereksiz detaya girdim yine :)
  • nawar  (18.12.14 01:42:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.