[]

Karma eğitim olmasa daha iyi olmaz mı?

bunu söylerken tüm ideolojilerden arınmış olarak söylüyorum. ve çok samimiyim. zaten 2007 den beri beni bilen biliyor. trollüğüm ya da bir ideolojiye karşı bağnazlığım yoktur.

3 yıldır meb de öğretmenlik yapıyorum. hem akademik anlamda başarının artması hem de psiko-sosyal gelişim açısından "daha" iyi olur diye düşünüyorum.

mutlaka karma eğitim sisteminin öğrenciye homojen sisteme göre kazandırdıkları var. bu muhakkak. ama getiri ve götürülerini bir tarafa koyduğumda bana karma eğitim sistemi daha dezavantajlı geliyor. az ya da çok toplum ortalamasına göre işin mutfağında olan biri olarak bana böyle geliyor.

şu anda gündeme getiren eğitim-bir-sen. inanın hiçbir sendikayla bağlantım yok ve eğitim-bir-sen tarafından mağdur edilmiş bir öğretmenim.

eğitim-bir-sen e kayıtlı, daha önce sözkonusu sendika temsilcilerinin ağzına zıçtığı halde, müdür rotasyonunda tutuşup eğitim-bir-sen'e geçip müdürlüğünü koruyan, "pedagojik formasyon" tamlamasını telaffuz etmeyi beceremeyen, her alanda yetersiz, ilik sömürücü, devlet dairesi kanseri, dinozorlara bizzat şahit oldum ve bu sendikadan tek kelimeyle "iğreniyorum."

amacım tartışmak değil. soruyu soran biri olarak beni karma yahut karşıt eğitim sistemine ikna etmenizi istiyorum. düşüncelerinizi merak ediyorum.

önce ben kendimi ifade ettim. dilerseniz sıra sizde.

ilk 2 cevaptan sonra edit: gönül ilişkilerinin ergenlik çağında okul dahilinde olmayıp akademik başarıyı yükseltmesi, cinslerin karşı cinse olan ilgisinden dolayı yaşanan sevgili çatışmalarının, ergen triplerinin sonlanması, erken cinselliğin, çocuk hamileliklerinin -belki 10-15 sene sonranın sonunu, şimdinin ingilteresi...- önüne geçilmesi, bilhassa kız çocuklarının psikolojik ve fiziksel şiddetten uzakta tutulması, öğretim yöntem ve tekniklerinin sadeleştirilip her anlamda tasarruf sağlanması (erkeklerin ve kızların öğreniminde yöntem farklılıklarının avantajları var...) , okulların inşasında cins ayrımının gözetilip verim artışı sağlanması -erkeklere futbol sahası, kızlara jimnastik tesisi en basit örnek- v.s benim şimdilik avantaj olarak düşündüklerim.

 
karma olmayan eğitimin karmadan "daha" iyi olacağını düşünmenin sebepleriyle ilgili hiçbir şey söylememişsin?


  • tepedeki psychedelic adam  (02.12.14 17:37:38) 
argüman eksik. "bana göre dezavantajları var" demek yetmiyor doğal olarak, argümanlar nedir?


  • uykusunu yakalayan adam  (02.12.14 17:38:48) 
tp adam + uy adam + 1 adam

askerlik neden bu kadar sert bir ortam biliyo musunuz? kadın eli değmediğinden. bir toplulukta sadece erkeklerin olması, o topluluğu sağlıksız hale getiriyor.
  • compadrito  (02.12.14 17:43:58 ~ 17:44:19) 
eğitim öğretimde sadece akademik başarı mı kıstas alınmalı, bireylerin kişisel gelişimleri, diğer bireylerle hatta hayvanlara ve çevreye davranışları, yaklaşımları ?

az önce ionna kuçuradi'nin bir düşüncesine denk geldim

"biz insan haklarını da ters yönden öğretiyoruz, bize yapılacak muamele olarak. oysa önce bizim yapacağımız muamele olarak öğrenmemiz gerekir"

okullarda akademik eğitimin yanında insan olma ile ilgili öğrenim de gerçekleşmeli, cinsiyetlerimiz yüzünden birbirimizden küçük yaşlarda izole edilmeye başlanırsak, bu öğrenmeyi hangi alanlarda gerçekleştirebiliriz ?

yurt dışından akademik anlamda çok başarılı örnekler de verilebilir fakat orada kız ve erkek çocuklarının kamusal alanı paylaşabildiği sosyalleşebildiği seçenekler mevcut, türkiyede maalesef bu alanlar çok yetersiz (üniversite yaşamında dahi)

ilkokulda başlayan bu ayrım lise hatta üniversitede de çeşitli politikalarla devam ediyor, örnek vermek gerekirse gençlik ve spor bakanlığının kadın-erkek ayrı gençlik kampları

ekleme: verdiğin örnekler üzerinden gidersek, eğer sorun erkek çocuklarının kız çocuklarına uyguladığı psikolojik ve fiziksel şiddetse bunun çözümü toplumsal cinsiyet içerikli eğitimler olabilir

eğer sorun istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ise, yaşlara uygun olarak doğum kontrol yöntemlerinin de içeriğinde olduğu cinsel sağlık ve üreme sağlığı dersleri sunulabilir

bunların çözümü farklı cinsiyetteki insanları birbirlerinden ayırmak değildir
  • freebird5406_2  (02.12.14 17:50:51 ~ 18:17:12) 
bir eğitimci böyle düşünüyorsa, türkiye'deki bu yapının düzelmesine imkan yok. zaten en başta öğretim olması düşünülmemeli ki okulda, önce eğitim. öğretim olayının altyapısı bu.

gönül işlerinin karma eğitimin sonlandırılması ile biteceğini düşünmek... hele iletişim sistemleri bu kadar gelişmişken. bence kız çocuklarını psikolojik ve fiziksel şiddetten korumak için evden çıkarmayalım, gerçekten korunmuş olurlar bu sayede.


edit: nasıl bir şey gerek?

eğitim-öğretim sisteminin düzelmesi için para gerek. var olan öğretmenlerin yarısının, üçte birinin(artık ne kadar gerekli ise) işinin sonlandırılması diğer yarısının da önce kendilerinin eğitilmeleri gerek. yeni öğretmenlere eğitim masrafı harcamamak için eğitim fakültelerini de ıslah etmek gerek, ki oradan donanımlı olarak gelsinler. artı öğretmen eksiklerinin tamamlanması gerek. hep para bunlar.

para olduktan sonra gelişmiş bir ülkenin kaliteli bir eğitim sistemini(karma oluyor) kısım kısım buraya uygulanabilir; fakat uygulanabilir olması için sistemdeki insan altyapısının sağlam oluşturulması gerek. düzgün işleyen, nitelikli kişilerin çıktığı bir eğitim sistemine sahip olduktan sonra da eğitimin karma olup olmamasına bakılmayacak zaten.

tabii tüm bunlar için kültürel devrim cart curt gerek. bu devrimi yapacak unsur da tüm eğitimciler. öyle "ama aile de çocuğunu hiç eğitmemiş ki" demekle olmuyor. 6 yaşında çocuğu teslim alan bir sistem pekala tuvaleti nasıl kullanması gerektiğini öğretir. çünkü aynı sistem bunu bilmeyen ana babalara da öğretmekle yükümlü. fakat ana babalardan daha da kötü örnek olan hatırı sayılır bir kitle var eğitim sisteminde(az önce dediğim sistemden çıkarılması gerekli kişiler). eğitim işi emek, özveri işi. bu işi yapacak kişiler hem nitelikli hem de bu erdemlere sahip olmalı.


şu ülkenin bu halinde bir çözüm yok. çocuğu eğitecek kadronun sıkı bir eğitimden geçirilmesi gerek önce. ancak eğitimciler özveri gösterirse bir şeyler düzelir. o da olmuyor, çünkü balık baştan kokar. bundan dolayı da hevesli eğitimcilerin motivasyonu kırılıyor.
  • uykusunu yakalayan adam  (02.12.14 17:55:22 ~ 18:12:43) 
insanları herhangi bir şeyden ne kadar çok alıkoyarsanız o bir şeyi çok daha fazla merak ederler.

diyelim bir ailenin bir kız bir de erkek çocuğu olsun. yaşları arasındaki fark da 1-2. okula başlayana kadar bunlar ister istemez aynı evde yaşayacaklar aynı masada yemek yiyecekler vs. büyürken aileleri küçük yaşta cinsiyet ayrımını bu çocuklara aşılayacak ve okula başladıklarında bu tavan yapacak. her iki cinsin de karşı cinse olan merakı artacak. biraz uçuk olacak belki ama böyle bi durum bana kalırsa ensest ilişki sayısını artırabilir bile. daha bir sürü şey söyleyebilirim ama; en basit cinsiyet ayrımcılığı dahi bana iğrenç geliyor. bu şekilde araya duvar örmek sadece kötü sonuçlar doğuracaktır.

eğitim sistemindeki sıkıntı bu değil. bu bazı beyinlerdeki örümcek ağı başka bir şey değil. şu ülkede seks, cinsellik, kadın-erkek konuları üzerine kafa yorulduğu kadar başka bir şeye kafa yorulmamasına üzülüyorum. küçücük saf çocuklar bu sapık beyinler yüzünden sapıklaşıyor.

bana kalırsa olması gereken, tüm toplum olarak küçük yaşta çocuklara cinsel konularda doğru cevapları vermek. hiçbir şeyi gizlememek. kilit cümle de başta dediğim gibi, "insan merak ettiği, alıkonulduğu şeyin üzerine gider." bu konulardaki merakını girerip, gizemli bir şey olmadığını küçük yaşta benimsetmek gerek.
  • washe  (02.12.14 17:59:48 ~ 18:01:12) 
karma olmayan eğitimde erkek ergenler birbirini s.ker, çok korktuğunuz eşcinsellik tavan yapar benden söylemesi. kızlar da birbirini yalar durur.


  • yirmisantim  (02.12.14 18:02:29) 
her dönemin bir gelişim ödevi var. her dönemin çevreyle etkileşimden de doğan getirileri var. senin sebeplerine yönelik yazacak olursam;
# gönül ilişkilerinin ergenlik çağında okul dahilinde olmayıp akademik başarıyı yükseltmesi..
gönül ilişkileri dediğimiz şey toplumsal bir gerçek. şöyle açıklamaya çalışayım; ergenlikte beden artık oturuyor, cinsiyet farkları iyice oturup işlev kazanıyor. öğretmensiniz benden daha iyi bilirsiniz ki şu an eğitim sistemimiz ilerlemecilik akımını göz önüne alıyor. yani okul sadece öğretim yapılan yer değil 'hayatın ta kendisi' olmalı. yani okul bizim kişisel, sosyal gelişimimizi de sağlamalı. artık yetişkinleşen gençlerimiz için bunu kız-erkek diye ayırmak yerine bilinçlendirmek daha makul ve olması gereken bir çözüm benim nezdimde.

# erken cinselliğin, çocuk hamileliklerinin -belki 10-15 sene sonranın sonunu, şimdinin ingilteresi...- önüne geçilmesi, bilhassa kız çocuklarının psikolojik ve fiziksel şiddetten uzakta tutulması..
az önce dediğim gibi bunun çözümünü kızları erkekleri ayırmak yerine gayet etkili bir psikolojik danışma servisi kurarak, aileyi öğrenci ve tüm personelleri bilinçlendirerek yapmak çok daha mantıklı.

# öğretim yöntem ve tekniklerinin sadeleştirilip her anlamda tasarruf sağlanması (erkeklerin ve kızların öğreniminde yöntem farklılıklarının avantajları var..
?? ne gibi? gerçekten bunu pek anlamadım.

# okulların inşasında cins ayrımının gözetilip verim artışı sağlanması -erkeklere futbol sahası, kızlara jimnastik tesisi en basit örnek..
kız futbol takımı, erkek voleybol takımı vs.. yani erkek futbol oynar saha yapalım, kız voleybol oynar onu yapalım demektense tek okulda iki imkanı da sağlayıp talebe göre takımlar oluşturmak yine aynı şeye denk geliyor.

çok şaşırdım böyle bir haberin olmasına. bana mantıklı gelen hiçbir tarafı yok. eğer yanlış anlayıp yanlış açıklama yaptığım bir taraf varsa söyleyin başka bir açıklamayla düzeltmeye çalışayım kendimi.
  • uzunuzunilgi  (02.12.14 18:02:58) 
lisede 1 sene boyunca malum topluluğun sadece kızlara eğitim veren okulunda okumuş, o sıralarda aynı zamanda jimnastikten çok top koşturmayı seven bir hatun kişisi olarak, özellikle son cümlende sağlam cinsiyetçilik yapmışsınız, bunu belirteyim.

karma olmayan eğitim sistemiyle kendince çocukları uzak tuttuğun her sorun, okul dışında ve ileriki dönemlerde daha büyük bir sorun olarak karşına çıkmayacak mı? çıkacak. o 1 senelik acı tecrübemde, ergen aklımla oradaki kızlarda gözlemlediğim o kadar çok sağlıksız hareket vardı ki (özellikle erkeklerle ve erkeklere karşı bakış açılarıyla, haklarındaki bilgileriyle ilgili).

çocukları nasıl bir dünyaya hazırlıyorsunuz ki siz eğitimci olarak da, kız çocuklarını her sıkıntıdan uzak tutmaya çalışıyorsunuz? yapay, sağlıksız bir ortamla mı hayata hazırlanacak o kadar çocuk? olası sorunlarla karşılaştığında eğitimci olarak sizin yol göstermeniz ve çocuğun bundan ders çıkarması daha doğru değil mi? bakın eğitimci diyorum, umarım kendinizi eğitimci olarak görüyorsunuzdur. çünkü, örneğin, yalnızca 'fen öğreticiyseniz', kızlarla erkekleri ayırıp olası sorunların ortadan kalkması kafa rahatlığı olarak elbette işinize gelir. üzgünüm ama bende durumun yarattığı tek izlenim bu.
  • gmzo  (02.12.14 18:03:07) 
sevgili sitedaşlar,

duyuruyu açarken açık fikirli olmaya çalıştığımı dilim döndüğünce belirtmeye çalıştım. yani elbette düşüncelerimi değiştirebilirim.

mesele de çok afedersiniz "erkek kız birbirini z.ker" değil kesinlikle. aslında akademik başarı bazlı düşünüyorum. elbette sosyal gelişim de çok önemli.

akademikplatform.net

mesela yukarıdaki link bu konuda düşünce inşa etmede etkili olabiliyor.

ya da şu alıntı:

"ingiliz the times'da yayınlanan habere göre, kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek.

karşılaştırma, ingiltere'de liseyi tamamlama sınavı olan a level ve gcse sonuçlarına bakarak yapılmış. a level, bizim üniversite sınavına tekabül ediyor denebilir, çünkü öğrenciler bu sınavda aldıkları puanla üniversitelere başvuruyor.

bu listeye göre ilk üçe giren okulların hepsi özel! st. paul's girls school'un birinci, perse school for girls'ün ikinci olması, özel kız okullarının fark attığının da kanıtı. genel olarak kızların başarısı göze çarpıyor: ilk 50'ye giren liseden, 27'si kız, 14'ü erkek okulu. sadece yedi tanesi karma eğitim yapıyor!"

@uzunuzunilgi: hocam kızların dil, erkeklerin formal ve doğa bilimleri konusunda ileride olması yöntemleri değiştiriyor elbette.

ya da erkeklerin hareketli, dinamik öğretim yöntemlerine, kızların dilsel, imgesel yöntemlere yönlendirilmesi örneği.
  • ya ben lan neyse  (02.12.14 18:04:59 ~ 18:09:07) 
ben reşit olmayan ergenerin kendi aralarında gönüllerince cinsel maceralar yaşayabilmesi taraftarıyım. ve önerini saçma buluyorum. sağlıksız bir toplum ve cinselliğini keşfedememiş bireyler üretecek bu öneriyi maksatlı buluyorum.
(not: evet aynı şeyi benim bacım-kızım yapsa da iyi olur, çok da güzel olur tamam mı?)

  • namus ninjası  (02.12.14 18:08:57) 
Olmaz

Karma egitim rules <3
  • sirena  (02.12.14 18:10:14) 
@ya ben lan neyse, ingiltere'nin eğitim kapsamı, sistemi, strateji, yol, yöntem, program, müfredat vs. ve toplum, kültür, şartlar.. gibi türkiye'yle tam anlamıyla aynı olsa ve aynı kalitede olsa haklısın derim. ama türkiye'nin şu yarım yamalak eğitim sistemini daima oradan buradan parça parça alıp uyarlamaya çalışıp becerememesi beni çileden çıkarıyor. tepkim sana değil.) demek istediğim şu tam olarak ingiltere'deki o başarının sebebi sadece cinsiyet ayrımı mı? cinsiyet rollerinin yüklediği anlam bile etkiliyor eğitimi. bu türkiye'de de bu sonucu doğurabilecek mi? bence bu soru düşünülmeli ilk olarak.


  • uzunuzunilgi  (02.12.14 18:11:18) 
YÜZ YILIN PEDAGOJİK YANLIŞI KARMA EĞİTİM SORGULANIYOR
dan sonrasını okumadım. "yanlışı" diye net bir hüküm giydirilmiş bir konu sorgulanıyor olamaz. yazının manipüle edici olduğundan okumadığım halde adım gibi de eminim. bu şekilde başlık kullanılmış bir yazı manipülasyondan başka bir şey olamaz.

  • washe  (02.12.14 18:12:54) 
uzunuzunilgi'nin dediğine katılıyorum

@ya ben lan neyse, açıkçası verdiğin linkteki ingiltere verileri doğru olabilir fakat bunlar tek taraflı bakış açısıyla hükümetin "makbul insan" yetiştirme projesini destekelemek için yazılan yazılar

ekleme: yazıyı yazan Ali Erkan Kavaklı'nın özgeçmişi bu konuda ne kadar yetkin olmadığını açıklıyor

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden 1976 yılında mezun oldu.
Dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı, romanları tefrika edildi.
Yeni akit Gazetesinde köşe yazarı.
Başarı ve motivasyon Konferansları ile dikkat çekti.

tr.wikipedia.org
  • freebird5406_2  (02.12.14 18:13:52 ~ 18:37:04) 
Karma egitim olmasa daha iyi olur evet. Ama karma egitimin anlami erkeklerle kizlarin birbirinden tamamen soyutlanmasi zannediyor bazilari, oyle degil iste. Egitim karma olmasin diyorum ben sadece.


  • icim urperiyor  (02.12.14 18:17:26) 
okul insanı hayata hazırlayan, çeşitli bilgilerle donatan bir yer ve bu bilgiler sadece kitaplardakiler değil. hayatı karma yaşadığımıza göre karma olmayan bir eğitim sistemiyle insanları karma olan hayata hazırlamak en kibar deyişle saçma.

ayrıca gmzo+1 sporları ya da hernangi bir etkinliği cinsiyetler özeline indirmek cinsiyetçiliktir. hatta bence karma olmayan eğitim direkt siz eşit değilsiniz ayrılın deyip cinsiyetçiliğin en büyüğünü yapmaktır. dünya bunu aşmaya çalışırken karma eğitimden vazgeçersek bence direkt okulları kapatalım çünkü bir yere gitttiğimiz yok.
  • yazmamaya yemin eden adam  (02.12.14 18:19:50) 
Karma eğitime karşı olanlar Aziz Nesin'in "Böyle Gelmiş Böyle Gitmez" serisini okusun. Orada Aziz Nesin'in askeri okulda yaşadıkları ve gördüklerine dair bölümler var. Orayı kuyun sonra yine karşı olursunuz.


  • maxim gorki  (02.12.14 18:23:09) 
10 yılını, yatılı olarak, sadece erkeklerin bulunduğu okullarda "harcamış" biri olarak, tekli eğitimin kişinin bireysel gelişimini, iletişim becerilerini olumsuz etkilediğini kendimden ve çevremdeki örneklerden biliyorum.

Sadece kız ya da erkek okulları, ihtisas gerektiren, meslek eğitimi veren okullar için bir zorunluluk olabilir ki günümüzde istisnalar hariç sadece erkek ya da kadınların icra ettiği meslek kalmadı.

Bu tür bir zorunluluk halinde bile kız ve erkek okulları sosyal faaliyetler için, kardeş okul gibi projelerle tiyatro, dans, müzik kulüpleri gibi ortak çalışmalarla bir araya getirilmeli, toplumun sadece tek cinsten oluşmadığını, farklılıklara saygı duymayı, bir arada yaşamayı öğrenmeliler.

Toplum sadece kadın ya da erkeklerden oluşmuyor ve tekli eğitimle izole edilen bireyler uzun eğitim öğretim yılları boyunca aynı yerde sayıp sonra takvim yaşı yirmibeş, iletişim becerisi onbeş yaş seviyesinde topluma karışıyor.

Eğitimci gözüyle sadece teknik olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. Sadece kızlar ya da erkeklerden oluşan bir okulda eğitimcilere müfredat dışında daha az yük düşüyor olabilir.

Öğretmenlik yaptığım iki yıl boyunca, derslerine girdiğim imam-hatip lisesinde gözlemlemiştim, ders anlatmak diğer liselerin karma sınıflarına ders anlatmaktan çok daha kolaydı. Aynısını dershanede öğretmenlik yapıp bir dönem sadece Polis Koleji öğrencilerinin derslerine giren kızkardeşimden de duydum. Bu, konunun geneli için bir bakış açısı değil tabii ki ama işin mutfağından size öyle geliyor olabilir :)
  • crescendo  (02.12.14 18:25:06 ~ 20:39:52) 
yıllarca şu kafa aşılsın diye uğraşıldı, işin mutfağında olduğunu söyleyen biri için sonuç vehamet verici. eğitimi ayırdık diyelim, sokakta da mı haremlik-selamlık şeklinde gezecek bu çocuklar? hiç mi karşı cins görmeyecekler, hiç mi birinden etkilenmeyecekler? bir arada olduklarında hiç değilse karşı cinse nasıl davranmaları gerektiğini öğreniyorlar.

ayrıca sadece akademik başarı mıdır önemli olan? peki ya sosyal başarı, duygusal başarı? ha ama doğru, haremlik-selamlık olarak devam edecekleri için hayata, bunlara gerek yok.

böyle öğretmenler olmaz olsun işte.
  • devilred  (02.12.14 18:33:27) 
"cinslerin karşı cinse olan ilgisinden dolayı yaşanan sevgili çatışmalarının, ergen triplerinin sonlanması, erken cinselliğin, çocuk hamileliklerinin -belki 10-15 sene sonranın sonunu, şimdinin ingilteresi...- önüne geçilmesi,"

amiyane tabirle; güzel kardeşim sen işine bak.
güzel tabirle;
sen öğreteceğini öğret, gerisi ile ailesi ilgilensin.
  • sage  (02.12.14 18:35:29) 
oturduğum maallede, ortaokuldaki bi qız hamile kaldı. Az kalsın ABD başkan yardımcısı olacak olan Sarah aplamın qızı da, lisedeyken doğurdu. Çünkü anası kürtajın şiddetli aleyhdarı.

peki soruyu şöyle soralım: o qızlar karma okulda okumuyor olsalardı, hamile kalmiycaklar mıydı? okulda mı seviştiler?

diğer bi hikâye benim başımdan geçti. sene kaybedip, sınıfta âşık olduğum qızdan geri kalmamak için, büt'e asıldım ve en yüksek puanı alarak geçtim.

not: soruya cevap verenler, lütfen tezi çürütmeye çalışın. tezi ortaya süren kişiye saldırmayın.
barika-i hakikat, müsademe-i efkârdan doğar.
meali: gerçeğin kristal gibi berrak bir şekilde ortaya çıkması, düşüncelerin çarpışmasıyla olur.
  • compadrito  (02.12.14 18:41:31 ~ 18:45:29) 
Çocukların sosyal yaşamlarını baltalamak psiko-sosyal gelişim açısından nasıl bir avantaj sağlayacak, anlamadım ben.

"Sevgili çatışmaları bitsin", "ergen tripleri sonlansın" gibi gerekçeler gayriciddi kaçmıyor mu biraz? "Ergen tribi" dediğiniz şey karma eğitimin değil insan doğasının sonucu bir kere. Ayrıca kızlarla erkekleri ayırınca bu gibi şeylerin ortadan kalkacağını nerden çıkarıyorsunuz ki? Mesela kız-erkek ayrılınca çocukların eşcinsel eğilimler geliştirip yine sevgili çatışması yaşamayacaklarının bir garantisi var mı? Yok. Çocuğun okul dışı hayatında bir sevgili edinip sevgili çatışması yaşamayacağının bir garantisi var mı? Yok. Eee? Niye kaldırdık o zaman karma eğitimi?

Aşk-meşk ilişkilerinin çocukların derslerine negatif etkisi olduğuna dair bilimsel bir veri var mı ayrıca? Belki çok sağlıklı bir aşk hayatı olacak ve sevilmenin getirdiği iç huzur ve özgüven ile derslerinde daha başarılı olacak o çocuk? Nerden biliyorsunuz başarısız olacağını? Varsayımlarla olmaz bu işler.

Çocuk hamilelikleri karma eğitimden ziyade okulda ve aile içersinde yeterli ya da doğru cinsellik eğitimi verilmemesiyle ilgili. Çocuklara bu konuların ciddiyetini anlatırsanız, anlarlar. Anlatamıyorsanız, anlatmanın daha iyi bir yolunu arar bulursunuz. Faturayı çocuklara kesmezsiniz.

Okul inşasında paradan tasarruf edeceğim diye de çocukların sosyal hayatıyla oyuncak gibi oynanmaz.

Sadece kızlara ya da erkeklere eğitim veren özel okullar falan olabilir. Çocuğunu öyle okutmak isteyen parasını verir, öyle okutur. Ama devlet okullarında bu sulara girilmesi bence saçmalığın daniskasıdır, altında bir keramet aramaya da gerek yoktur. Bir öğretmene yakıştıramadım ben saydıklarınızı.
  • youkoso hitori bocchi  (02.12.14 18:51:04) 
@ya ben lan neyse, ilk olarak 'nasıl öğretmensin!' diyenlerden daha açık görüşlüsün ki benim argümanlarımı çürütün diyebiliyorsun, en azından yaftalanacağını bile bile yazma cesaretini de göstermişsin. farklı görüşlere saygılıyız arkadaşlar değil mi? kendi fikrini savunabiliyorsan savun, bu daha doğru şu şu sebeplerden dolayı' diyorsan tamam. ama lütfen yaftalamayın ya vallahi bak.

neyse kızlarla erkeklerin öyle bir farklılığı olduğunu ben de düşünüyorum. hatta bu konuda bir yerde bir şey de yazmıştım. ama eğitim öğretim sisteminde bir değişiklik olacaksa bunu kızlarla erkekleri ayıracağımıza başka bir yeniliğe giderek tolere edebiliriz. beyin fırtınası yapsak bile bir sürü fikir çıkar eğitimcier arasında. ama daha uygun, daha faydalı bir çözüm mutlaka vardır bu konuda da uygulansa. diyorum ya eğitim sistemi için kimse dört dörtlük çaba harcamıyor. bir yapılsa adam akıllı şeyler eminim çıkar, var zeki insanlarımız.
  • uzunuzunilgi  (02.12.14 19:13:08 ~ 19:13:58) 
Hocam bahsettiğiniz eğitimin %80'i ergenliğe denk geliyor. Kişiye bağlı da değil, otomatik olarak kişiler karşı cinsle ilgilenmeye başlıyor. Ama bu demek değil ki bunları birbirinden ayırırsak kafaları sağa sola gitmez. Tam tersi uzaklaştıkça bir haller oluyor.

Ayrıntıya girmeyeceğim, benim hayattaki gözlemim bir şeyi insandan ne kadar uzaklaştırırsanız o şeye ilgi o kadar artıyor. Sadece karşı cins değil her şeyde böyle. Erkek ve kadın sayısının çok yüksek olduğu bir ortamda insanlar bu durumu zihninde normalleştiriyor bir nebze. Kırk takla atmaya meyilli olmuyorlar.

Bir diğer şey de, okul sadece hesap makinesi gibi kafa üretmek için değil ki. Görmemiş adamı yarın karma bir ortamda işe sokunca ne yapacağını bilemez. Lisemden hatırlıyorum erkek lisesinden bir eleman geldi, çocuk öyle bocalamıştı ki okulun garip çocuğu oldu adı.

Sözün özü, karma iyidir. İnsanların birbirini cins değil insan, yani normal olarak görmesini sağlar bence.
  • taqster  (02.12.14 19:14:37) 
sorularınızın cok basit cevabi var.

erkek ve kadın davranıslarının genellenebilirligine dair herhangi bir başarili calisma yok. yani erkekler söyle, kadinlar böyle diye başlayacaginiz her cümle yanlis olur.

karma olmayacaksa egitim, kiz ve erkek ayrilacaksa, escinsel ögrencileri nereye koyacaksiniz, yoksa sizin tahayyülünüzde escinselligin başlamasinin bir yaşi mi var?
  • atmaca.ged  (02.12.14 19:23:59) 
hiç kız erkek ayrı okulda görev yaptınız mı hocam?

zamanında erkek anadolu teknik lisesinde iki yıl ücretli öğretmenlik yapmış (ayrıca öğretmenlik mezunuyum ama mesleğimi yapmıyorum) biri olarak şöyle söyleyebilirim bu milletin kız erkek ayrı öğretime değil öncelikle düzgün bir eğitim sistemine ihtiyacı var. sistem kökten değişmedikçe hiç bir şey düzelmez. koca okulda hiç kız yoktu ama öğrencilerin hali içler acısıydı aynı zamanda öğretmenlerinde. kız meslekte görev yapan arkadaşlarım da aynı şeyi söylüyordu. önce tabandan sorunları çözmek lazım ondan sonra bu dediğiniz şeylere sıra gelir.
  • yue  (02.12.14 19:33:22 ~ 19:36:04) 
Kız ve erkekleri ayırarak elinize ne geçecek? Haremlik-selamlık mı yapacaksınız? Şu ankinden 1000 kat psikolojkisi bozuk insanlar mı istiyorsunuz? Karşı cinsi hiç tanımayan, duygusal ve sosyal gelişimi yetersiz bireylerle ve daha sayamayacağım binlerce dezavantajı varken, Karma eğitimin hiçbir dezavantajını göremiyorum. Editte saydığınız hiçbir maddenin bu konuyla alakası yok.
Edit: Üstte arkadaşlar söylenmesi gerekenleri söylemişler zaten.

  • isadora  (02.12.14 19:55:38 ~ 20:19:42) 
atmaca.ged+1

çünkü insanın doğasına aykırı.
eğitim dışında sosyal hayatımızda zaten doğaldışı bir dayatma;standartize edilmiş bir hayat yaşıyoruz.
benim çocuğum her cinse her yaşta olması gereken yakınlıkta olmalı. ama yakınlıkta olmalı uzaklıkta değil.

ingiltereden örnek vermişsin de çok komik.. o başarı yüzdesine giren öğrenciler 16sında sevgilileriyle "yasal olarak" sevişebiliyorlar öyle bir dünya geldiğinde belki sadece okullarda birbirlerinden ayrı kalmaları anlaşılabilir.

gerçekten samimiysen belki kastettiğin şey şu tip bir şey olabilir; www.egitimpedia.com
ama ne yazıkki böyle bir dünya da mümkün değil.

son olarak kız çocuklarının/kadınların/annelerimizin şiddet görmemesi için erkek ve kadının her yaş ve ortamda birbirine yakın olması gerekir ki hayatı paylaştığımızı hatırlayalım.
  • jimjim  (02.12.14 20:35:09) 
Yukarda bazı İngiliz okullarıyla ilgili verilen birtakım istatistikler var. Yeni gördüm. Bu gibi bilgilere de daha geniş bir perspektiften yaklaşılması gerektiği kanaatindeyim.

Ne diyor çalışma? "X sınavında ilk 50'ye giren öğrencilerin çoğu özel kız ya da erkek okullarından çıkma"... Peki bu başarılarının ne kadarı kızlarla erkekleri ayırmalarından kaynaklanıyormuş, o konuda bir bilgi var mı? Belki adamlar ticari kaygılarla başarılı öğrencileri bulup bir şekilde bünyelerine katıyorlar. Belki teknik imkanları sıralamadaki diğer okullara göre çok daha geniş. Belki öğretmenleri çok daha kaliteli... Bunları biliyor muyuz? Yok. Bunları ölçme gibi bir şansımız var mı? Yok. Dolayısıyla adam ölçebildiği kadarını yazıyor oraya. O da ne? "Okullardan kaçı karma, kaçı değil". Halbuki o arada gözardı edilen o kadar çok parametre var ki... Bunları yok sayıp o çocukların başarısını salt kız-erkek ayrımına bağlamak büyük hata.
  • youkoso hitori bocchi  (02.12.14 21:08:37) 
şimdinin ingiltere'si demişsin de..

slkdjfdsl şimdinin ingilteresi fersah fersah önümüzde bizim? keşke olabilsek öyle.

şimdinin norveçi ya da finlandiyasinda karma eğitim mi var mesela yaşam standartlari vs bu kadar üstün?

Senin mavi broadway'in var. diyorsun ki bunu kırmızıya boyasam ferrari italia olur mu?
  • archely  (02.12.14 21:57:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.