[]

Memlekette araştırma ve kazı yapan yabancı arkeologlar

Baştan belirteyim arkeoloji hakkında çok engin bilgilere sahip olan biri değilim. Sadece dikkatimi çeken bir mevzuyu öğrenmek istiyorum.

Basında ne zaman önemli bir arkeolojik çalışma çıksa çalışmanın başındaki arkeologların genelde hep Avrupalı olduğunu görüyorum. Mesela Göbeklitepe'de araştırma yapan arkeoloğun rahmetli Klaus Schmidt olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Sadece Göbeklitepe değil, bir çok büyük ve önemli kazı ve araştırmalarda -basında çıkanlar en azından- işi yürütenler hep yabancı oluyor. Bizim memlekette işi bilen arkeolog mu yok? Üniversitelerimizde bir namı olan, alanında kabul görmüş hocalarımız olduğunu biliyorum ama kendilerinin adlarını fazla göremiyorum, duyamıyorum.

Yabancı düşmanlığından vs. değil ama açıkçası bu tür büyük çaplı, önemli kazıların başında bizim memleketin hocalarını görmek isterim. Bu memlekette arkeolojik araştırmalar nasıl yürüyor?

Teşekkür ederim.

 
Benim arkadaş var bu işlerde çalışan. Ora senin bura benim sürekli geziyor.


  • EXXE01  (19.11.14 18:54:30) 
Sevgili gyroscope,

bizim de en az onlar kadar bilen, işin içinde olan hocalarımız ve hatta öğrencilerimiz bile var. Ancak güzide devletimiz arkeolojik çalışmalar için bütçe ayırmıyor. Ayrılan bütçeler yazları yapılan 1 veya en fazla 2 aylık kazılara yetiyor. O bütçelerde artık kanunen verilmesi zorunlu olduğundan mıdır, hocaların bakanlığa bin bir ricasından mıdır bilinmez.

Gel gelelim o halde yabancılar nasıl kazıyor?

Bazıları bizzat kendi devletinin verdiği burs ve bizim devletimizden alınan izin ile. Bazıları ise kurumsal şirketlerin sponsorluğunda ve devletimizin izniyle mümkün oluyor.

Mesela Çorum-Boğazköy Hitit kazısını yaklaşık 20 yıldır Jürgen Seeher yapıyor.
  • Nocturne  (19.11.14 18:54:54) 
tamamen bütçeyle alakalı bizim hocalar ancak 30-40 günlük ödenek sağlayıp kazı yapmaya çalışırlardı surveye de masraf olmasın diye bir kaç kişi gidilirdi
bu arada üniversite tr nin en iyi ünivlerinden biri :)
örn çatalhöyük kazısı Hodder kazı bşknıydı yanlış hatırlamıyorsam arkeolog + işçi yeme içme konaklama sigorta genel ihtiyaçlar gibi bunların yanı sıra ciddi bir teknoloji kullanılıyor bu da para demek çıkan eserlerin konservasyonuna gösterilen özen takdire şayan neyse bu böyle uzar gider söyleyeceklerimin sonuna gelirken buradan kültür ve turizim bakanlığına selam ederim :)
  • esmeralda  (19.11.14 19:53:37 ~ 19:56:31) 
Baska turlu nasil calip british museum de sergileyecekler panpa. Muslugun basinda durmak lazim, ha dersen devlet destek vermiyor, belki de vermesin diye ugrasanlar vardir ?


  • divit  (19.11.14 20:22:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.