[]

senet imzalatmak

eşimin çalışmaya başlayacağı yerde, sene içinde ayrılıp gitmesin diye senet imzalatıyorlar. sosyal sigortalar kanunu, çalışan kişi sene içinde haber vermeden ayrılıp giderse işvereni korumak için gerekli maddeleri kanuna koymuş (bkz: ihbar tazminatı). yani ayrılacağını önceden söylemeden işten ayrılan işçi, işverene bu tazminatı ödüyor.

sorum hukukçulara: bu senedin hükmü var mıdır? bana bir gabin veya ikrah durumu ile söz konusu gibi geliyor. çünkü senedin bir karşılığı yok. herhangi bir borç alacak ilişkisine dayanmıyor. ikincisi, "imzalamazsan işten atarım" şeklinde bir ikrah var. üstelik senet kullanarak kendini güvenceye almak isteyen işvereni, sosyal sigortalar kanunu zaten ilgili maddeleri ile koruyor. yine de bu senet geçerli midir, batıl mıdır?


 
her ne kadar hukukçu olmasamda aynı durumda birisi olarak yapmış olduğum araştırmalar sonucu şunu öğrendim.
öncelikle senet imzalanırken üzerinde "teminat senedidir" ibaresinin bulunması gerekiyor. yoksa firmanın kötü niyetli olması durumunda derdinizi kimseye anlatamazsınız.
sorunun cevabı ise şu şekilde. işveren ve çalışan arasında yapılacak sözleşme maddeleri kanunla belirlenmiştir. ancak bulunduğunuz konuma göre (kötü niyet ile firmayı ciddi zarara uğratabilme imkanınız bulunuyor ise) her ne kadar iş hukukunda açık bir madde olarak senet yazılmamış olsa da, iş hukuku işçi-işveren arasında özel maddelerle sözleşme yapılmasını kabul ettiğinden dolayı senet geçerli olur. bundan dolayı işveren senet isteyebilir.
böyle bir senedin neye karşı alındığı açıkça yapılacak sözleşmede yazılması; senedin üzerinde de şu tarihli şu sözleşmenin şu maddesine istinaden verilmiştir yazması gerekmektedir.
imzalanan senet sözleşmedeki o maddede belirtilen hususlar durumunda kullanılabilir. ancak eğer bizden ayrılırda aynı sektörde başka bir firmaya 1 sene içinde geçersen şu kadar cezan vardır gibi bir maddeye bağlıyorlarsa senedi genellikle firma sahiplerinin göz korkutma taktiğinden başka bir şeye yaramamaktadir (tabi senedin üzerinde sözleşmeye istinaden verildiği yazıyorsa)
zira iş hukukuna göre bu aralar firmalar arasında çok popüler olan "bizden ayrılırda aynı sektörde başka yere gidersen şu kadar ceza" olayı iş hukukuna uymamakta (istediğiniz işte çalışma hakkınız insan hakkıdır) ve firma dava açarsada kaybetmektedir.
Bundan dolayı senet vermekte bir sakınca yoktur ancak sözleşmenin hangi maddesine bağlanıyorsa o madde ciddi olarak incelenmelidir.
  • trick style  (25.06.07 13:53:22) 
teminat senedi olayını bende duymuştum. fi tarihinde bana da imzalatmışlardı da ailem sen ne çeşit bir manyaksın ki imzaladın onu demişti. ayrılırken sorunsuz bir biçimde senet iptal edilmişti.


  • can see  (25.06.07 22:48:30) 
teminat senedi olduğu sözleşmede ve senette de belirtiliyorsa rahatlıkla imzalanabilir. işten güçten olmaya gerek yok. sadece mahkeme kararıyla yürürlüğe konabilir ve mahkemede de muhtemelen işyeri kaybedecektir haklı nedenlerle ayrılıyorsa işçi.

bu aynı sektörde çalışma hikayesi de sanırım sözleşmede eşitlik olmadığı için geçerli değil. yani sen istifa edersen bir süre aynı şehirde aynı işi yapan yerde çalışamayacaksın ve maaşının 10 katı tazminat ödeyeceksin diye bir ibare varsa aynı şekilde biz seni işten çıkarırsan maaşının 10 katı kadar tazminat veririz de olması lazım. tek taraflı sözleşmeye giriyor olması lazım böyle bir madde geçersizdir. benim firmamda da var böyle bir hikaye mesela ama bu yıl bir sürü kişi ayrıldı ve bu madde işleme konmadı. fakat herkes ihbar süresine uydu hatta 4 hafta geçmesi gereken ihbar süreleri 2 hafta olarak uygulandı vs. şirkete bir zarar vermediğin sürece bunlar karşılıklı iyi niyet çerçevesinde halledilebilir şeyler diye düşünüyorum. tabi bir de kötü niyetli işverenler var ki allah düşürmesin.
  • ozdek  (26.06.07 10:02:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.