[]

Anakartsız HDD nasıl çalıştırılır?

Elimde psusuz adaptörle çalışan bir anakart var. pci slotuna pcitosata kart takarak sata harddisk ile beraber çalıştırmak istiyorum.

harddiskleri psu'ya taksam, gerekli gücü çeker mi? yoksa anakartın psu'yu kontrol mü etmesi gerekir şuna şööle güç yollıcaksın buna bööle diye. Çok merak ettim bi anlatıverin hele.


 
valla antika bilgisayarlar kullandığımdan sata'nın olayını bilmiyorum ama ide harddisklerde zaten harddiske elektrik veren kablo anakarttan değil, direkt psu'dan gelir. sata'nın arabirimi dışında elektrik alışı da farklı mı, dediğim gibi bilemiyorum.


  • kibritsuyu  (23.07.09 10:08:55) 
yok, sata da olsa ide de zaten elektriği psu'dan alıyor. ama "hadi elektrik ver" diyor mu anakart psu'ya, önemli olan o.

yani benim kuracağım sistemde

anakart=elektriği psudan diil kendi adaptöründen alıyor
harddiskler elektriği psu'dan alacak.
harddiskler anakarta pci kart aracılığıyla bağlı olacak.

yani normalde biglisayarı çalıştırdığın zaman psu'dan anakarta ve diğer donanımlara elektrik gider ya, bunda bilgisayarı çalıştırdığın zaman psuyla anakart bağlantılı olmadığından psu da çalışmıcak galiba. yani en azından düşündüğüm bu.

yanlış düşünüyo olsam ne güzel olur diye soruyorum.
  • karapolisnas  (23.07.09 11:34:33) 
anakartın psu üzerinde; şuna güç ver buna güç verme gibi bir yetkisi yoktur. ancak, çalışma veya kapanma işlemini, anakart üzerinden gelen komuta göre yapar. bu komut öyle alengirli bir şey değil, elle de yapabileceğiniz basit bir kısa devre işlemi. şimdi hangi pinleri kısa devre yaptıracağınız filan aklımda değil, google üzerinden çift psu kullanma gibi bir arama yaparsanız sonuç alırsınız.


  • opteron  (23.07.09 13:34:54) 
www.directron.com

opteron'un verdiği akılla google'dan böyle bir döküman buldum. thin client'ın on off switch'ini psunun anakarta bağlandığı soketin 14 ile siyah pinlerden birini kısa devre yaptıracak şekilde yaparsam oluyormuş. veya harici de yapabilirmişim. haricen bir psu açma kapama düzeneği kurmalı yani.

teşekkürler gençlik.
  • karapolisnas  (23.07.09 13:42:24 ~ 13:44:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.