[]

E-Ticaret sitesi hk.

sorum birz kapsamlı kaçabilir. ama bence kapsamlı değil gibi :)

Neyse durum şu:

Bir sitemiz var. Ben yazdım, yazılım işinden anlarım ama e-ticaret kısmına bugüne kadar kaymadığım için, devamını sorma gereği duyuyorum.

Basit bişi zaten, zor bir yanı yok. Kendimizi ve ürünümüzü tanıttığımız bir site.
Bu sitede tek bir ürün var: 1 adet.

ve biz bu ürünü satacağız. Başka hiçbir şey yok yani.

Hah, kredi kartı, havale vb. bir şeylerle bizim bu ürünü satmamız gerekiyor yalnızca. Ama nasıl? Şuan elimde, standart bir html site bulunmakta.

Ben bu dakikadan sonra neler yapmalıyım?
Örneğin; daha önce opencart ile tasarım yaptım ama hiç ödeme kısmına kadar ilerletmedim. Sadece öğrenmek için tasarlamıştım. Ama gerekli mi? Sadece tek bir ürün içeren site için opencart fazla "yönetimsel" kaçmaz mı?

Dediğim gibi, ne yapmalıyız?
- SSL sertifikası mı almak gerekiyor? Hangi türünü almak gerekiyor?
- PayU'a başvuracağız, diyelim ki anlaştık. O aşamadan sonra PayU'yu kullanmak için ne yapmak gerekiyor? İlla ki sabit bir e-ticaret sistemine gerek var mı? Yoksa nasıl olsa tek ürün olduğu için, tek ürüne rahatça entegre edip kullanabilir miyim?

Burada sorduğum sorudan, çok alakasız biri gibi gözüktüm ama emin olun aslında o kadar alakasız değilim. Sormak istediğim şey: illa ki profesyonel destek alalım mı?

 
ya ne soracağımı da elli defa tekrar tekrar düşünüp tekrar tekrar yazıyorum.

dediğim gibi ne lazım abi bana? illa ki, profesyonel destek alacak kadar kapsamlı bir iş midir?

hangi ssl sertifikasını alayım mesela?
illa ki opencart mı kurayım yoksa basit bir payu entegrasyonu (dediğim gibi ,nasıl olsa tek ürün. sabit fiyat. hiçbir oynama yok) yeterli midir?

istenen ekstra kriterler var mıdır? veritabanına hangi bilgileri kaydetmem gerekir?
  • kamera motor  (22.10.14 15:28:00) 
basit olarak bir ödeme sistemi nasıl çalışır özetleyeyim.

serverınızdan ödemenin yapılacağı sisteme(mesela payu) ödeme bilgileri ile bir istek gönderilir, bu arada bu isteğe ait bir hash veribankanıza kaydedilir. karşıda ki kişi eğer ki ödemeyi yaparsa, payu serverınızdan sizin belirlediğiniz adrese bir geri dönüş olur(bu adreste ödeme yapılmışsa veribankasında açıkta bekleyen işlemi başarılıya çevirirsiniz sql sorgusu ile). Tabi ki bu geri dönüş sahte bir kimlik tarafından yapılamasın diye, siz payu serverına istek gönderirken veri bankanıza kaydetmiş olduğunuz hash de bu bilgilerle birlikte payu serverına gönderilir. Payu serverı da bu hashi size onayda geri gönderir ki, payu serverının kimliği doğrulanmış olur. Bu tarz sistemlerin çoğunun farklı dillerde yazılmış kendi libraryleri vardır, ve bu yüzden sizin sql sorgusu karşı sisteme çağrı gibi olaylar için, ekstradan kod yazmanız gerekmez. Sadece yazılmış olan sistemden obje yaratıp basit bir şekilde servera göndermeniz gerekir. Türkiye'de çalışmadığım için payu hakkında bir fikrim yok ama mutlaka dediğim gibi bir library si vardır.

tam olarak anlatamamışım editi: hash gönderilip aynı hash değeri geri alınmaz da şöyle olur, gönderdiğiniz hash sizin payu da belirlediğiniz key ile birleştirilip encrypt edilerek veribankanıza kaydedilir, payu da size geri gönderirken aynı encryption ı yapar. bu şekilde siz geri gelen encrypted mesajı karşılaştırarak doğrulama yaparsınız.
  • project zero  (22.10.14 15:55:26 ~ 16:02:06) 
Selamlar,

derdini anladığımı sanıyorum üstad. Evet farkında olduğun gibi profesyonel destek alman gerekiyor ama sadece ödeme sistemi için.

Siteye ödeme sistemi entegre ediyorlar ve sadece bunun için belli bir ücret alıyorlar. Bunun için sanırım üyelik sistemi ve alışveriş sepeti zorunlu olması lazım.

Bu ödeme kısmı bittikten sonra ise kargo ile anlaşman gerekiyor. Bazı ödeme sistemlerinde bu kargo anlaşması da otomatik geliyor.
  • Nocturne  (22.10.14 16:02:14) 
@nocturne,

ben aslında payu'yu sayfaya entegre edebilirim diye düşünüyorum? bugüne kadar bir milyar tane api ile çalıştım çünkü. çok zor bişi değildir diye düşünüyorum, sitesinde de anlatıyordur?

yani kısaca; ben opencart temayı tasarlayayım ve oranın sepet sistemine payu'yu entegre edeyim. bir de ssl sertifikası alayım. hepsi bu mu? başka bişi yok yani dimi?
  • kamera motor  (22.10.14 16:19:46) 
open cart için zaten pluginleri varmış. direk olarak bunu kullanabilirsin.
github.com

  • project zero  (22.10.14 16:39:26) 
Hayır yok budur.

Checklist ;

* Müşteri üye oluyor mu?
* Üyelik bilgileri güvende mi?
* Alışveriş sepeti var mı?
* ödeme sistemi entegre edildi mi?
* SSL kuruldu mu?
* Kargo ile anlaşıldı mı?

Double check yapmak için bilgisiz bir müşteri gibi bu sistemi web sitesi ile beraber satan bir firmayla görüşüp tekrar checklisti gözden geçirebilirsin.
  • Nocturne  (22.10.14 16:40:47) 
@project, hah tamamdır o zaman. yani şuan sitem e-ticaret için yeterli ciddiyete ve güven verici bir tasarıma sahipse eğer; bir adet SSL seritfikası alıcam ve payu'ya başvurucam. kabul edilirse de entegre edicem. tüm işlem bu kadar?


  • kamera motor  (22.10.14 16:41:07) 
www.iyzico.com. ödeme için burayı kullanan cok fazla startup var, hakkında genelde iyi şeyler duyuyorum.

işin kargo vs tarafını ise bilmiyorum, eger tek bir cesit urun satacaksanız cok zor olmasa gerek.
  • md hus  (22.10.14 16:47:31) 
pek emin olmamakla beraber, paypal gibi sistemlere bulasmazsanız eger burada bi sirket kurmaniz gerekiyor sanıyorum.


  • sage  (22.10.14 17:53:24) 
@sage, şirket var zaten şahıs şirketi olarak. resmiyette problem yok yani :)


  • kamera motor  (22.10.14 17:55:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.