[]

Devlet tarım ürünü ithal eder mi? (Hatta genel ziraat soruları)

Şimdi bir iki sorum olacak. en kritiği yukarıda

1) Neden tarım ürününü çiftçiden devlet alır? (ya da şöyle de sorabilirim; çiftçi ürününü devlete mi satmak zorunda?) Ben mesela fındık üretip kendi kendime satamıyor muyum? Ya da satanlar neden devlete satıyor?

2) Devlet bu aldığı ürünleri kime satıyor? İhraç edebiliyor mu?

3) Devlet tarım ürünü ithal ediyor mu? (Bir arkadaşım gümrük birliği anlaşması doğrultusunda devletin patates almak zorunda olduğunu iddia etti de bana acayip geldi)

Şimdiden teşekkürler

 
(1)ürünü satın alıyor çünkü hükümetler böyle karar veriyor oy kaygısı ile. haliyle serbest piyasa ekonomisine müdahale edilmiş oluyor. bu da uzun dönemde üretici ve ticaret erbabında tembelliğe, rekabet şartlarına uyum sağlayamamaya yol açıyor.

çiftçi devlete satmak zorunda değil. belirli, tıp alanında kullanılacak bazı bitkiler hariç. devlete satma yolunu seçiyorlar çünkü devlet hazır bir müşteri. akmasada damlar derler ya. çiftçiler kendilerine müşteri bulabilme konusunda yeterli bilgi/eğitim/dünya piyasalarını tanıma/ticaretten anlama vs. vs. kapasitelerine sahip değiller. ellerindeki ürünü bir dünya standarda uydurabilme konusunda yani hassas ve ne aradığını bilen müşterilere uygun ürün yetiştirebilecek kapasiteye sahip değiller.
  • can see  (22.06.07 03:23:49) 
1- subvansiyon, tarımı ciftciyi uretimi destek. uretim planı fln. bi de zorunlu olarak alması gerekiyor stoklar vs için.

2-yine ciftciye tohum olarak ya da yine tuketim olarak satıyor. ihrac ediyor.

3- ediyor, hatta bugday bile ithal ediyoruz. patates dogru olaiblir, kar zarar hesabı netice olarak. biz de baskalarına ihtiyacı olmayan seyler satıyoruzdur. pancar varken seker kamısı sekeri ithal etmemız gibi fln
  • bryan fury  (22.06.07 03:55:18) 
devlet tarim urunu ithal eder.bu konuda genelde toprak mahsulleri ofisi tarafindan halledilir.rekolte dusuklugu,fiyat dengelemeleri gerektigi zaman devlet duzenleyici olarak ithalat yapabilidigi gibi ithalatin yapilmasini engelleyebilir,fonlar koyabilir.diyelim bu sene bugday uretiminde beklenmeyen bir gelisme oldu ve uretim beklenenin altinda kaldi.burada devlet ayni zamanda devletcilik ilkesinin de geregi olarak halkin fahis fiyatla karsilasmasini ve darlik cekmesini onlemek amaciyla bugday ithalatina gidebilir ya da bugday ithalatina kolaylik getirip ozel sektor tarafindan getirilmesine yardimci olur.

1.tarim urununu devletin almasi oncelikle devletin devlet baba olmasindan,gecmis zamanlardaki gereklilikten,siyasal cikarlar acisindan gerceklesmis ancak gunumuzde sadece belli urunlerde kalmistir.
soyleki eskiden ulkenin belli yoreleri sadece belli urunlerde uzmanlasmis nakliye,tuccar eline dusme gibi problemlerden dolayi devlet konuya muhatap olmustur.burada devletin zarari halkin cikari olmustur.ureticinin zararini engellemek,tarim ulkesi oldugun icin refah seviyesini yuksek tutmak sosyal dengelemeler yapabilmek adina uygulanmistir subvansiyonlar.
tabi tesvigin oldugu yerde her zaman kurnazlikta mevcuttur.seker uzerinden gidelim simdi.devlet eskiden donup turkiye seker fabrikalarina seker stogunu sorar bu stogun bir dahaki uretim donemine kadar yetip yetmeyecegini hesaplatir.diyelim acik var.seker uretimi lazim.hemen pancar fiyatlari ikiye katlanir.birde kitlik olmasin diye ithalat yapilir yada uygulanan fon dusurulur ki ithal edilebilsin.neden fon vardir bu arada cunku icerideki sekerin fiyati atiyorum 700 dolar/ton disarda 350 dolar.aradaki 350 dolar vatandasa giren kisim oluyor.yanlis politikalar enflasyon kontrolsuzlugu yuzunden vatandas devletin zararina ortak olur ureticiyi destekler bu apayri bir konu.neyse uretici duyduki pancar fiyati iyi dagi tasi pancar ekmege baslar.devlette hasat zamani seker sanayinin o donem tek sahibi olmasindan dolayi bu pahali fiyattan ne geldiyse alir.uretir.bu sefer ihtiyacin cok uzerinde seker stogu olusur.ertesi sene uretim zamani gelindiginde bakilirki seker stogu fazlasi var.bu sefer pancar alim fiyatlari dusuk aciklanir oyle oluncada pancar uretimi duser cunku ekse zarar edecek ekmez ciftcide pancari.boyle inisler cikislar.mallarin uluslararasi fiyatlari ve ic piyasa dinamikleri dengesizligi yuzunden bu oyun surer gider.findik diye sormussun mesela.istersen findigini kendin satabilirsin.ama eskiyi konusuyorum pancarda tutunde bu genelde sozkonusu olmaz ama findik satabilirsin.devlet aldigi gibi tuccar firmalarda alim yaparlar.devlet yorenin gecim kaynagi belli tarimsal urunlere dayaniyorsa ureticiyi sadece tuccara birakamaz.

2.devlet alidigi bu urunleri isler,satar,ihrac eder.bu konuda kurulmus kamu iktisadi tesebbusleri vardir.eskiden bu kurunlar cogunlukla monopol durumundayken bugun cogunluk sektorde ozel firmalar etkin olmustur.ornegin caykur.cayi satin alir isler satar fazlasi ihracati dusuk oldugu icin gerektiginde imha eder.keza tekel tutun alimini yapip kullanacagini kullanir geri kalanini yakardi.hatirladigim bu konuda yakildi denilen tutunlerin aslinda yakilmayip yeniden degerlendirildigi devletin dolandirildigi gibi konular eskiden sikca cikardi gazetelerde.
3.uretip alip sattigi gibi ithalatta yapabilir gerekli gordugunde.
  • cizgilipijama  (22.06.07 05:00:27) 
1.Çünkü çiftçi adam adı üstünde çiftten çubuktan anlar, ticaret yapmaz genelde.
2.Devlet bize satıyor, fazlasını kota sınırına ugramazsa ihrac ediyor,tabii ab standartı zartu zurtu var bir sürü.
3.Her türlü tarım ürünü ithal ediliyor, çünkü bizde verimli üretim yapılamıyor yani maliyetler azaltılamıyor mallıgımızdan o yüzden israilden sebze italyadan meyve ithal ediyoruz. Toprak verimsiz anlamında degil üretimin verimsizligi üzerine konusuyorum.
  • mikelarteta  (22.06.07 09:43:40) 
gecen hükümet döneminde cikan uyum yasalari gibi gudubetler sonucunda, bugday ithal edilmisti, pancar, tütün gibi ürünlerin ekimine kota getirilmisti falan da filan. yani esas olarak düzgün bir tarım politikası olmadığı icin her sey olur aslıda.


  • prdeay  (23.06.07 01:26:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.