[]

Almanya'nın Özgürleşmesi

Tarih konusunda maalesef oldukça bilgisizim, sorum biraz saçma olabilir ama merak ettim.

Şimdi bu Almanya 2. dünya savaşından sonra ikiye bölündü. Doğu ve Batı. Doğu'yu sovyetler. Batı'yı Amerikan, Fransız ve İngilizler oluşturuyordu. Berlin duvarı yıkıldı tek bir Almanya meydana geldi. Anlamadığım nokta ise şu; bu diğer ülkeler neden sömürmek ve esaret altında tutmak yerine, zaman içinde Almanya'nın özgürleşmesine ve hatta büyük bir güç olmasına izin verdiler? Mesela Batı Almanya tam anlamıyla ne zaman tam anlamıyla özgür olarak Alman devletinin kontrolünde olmuştur?

Kafamdakini tam anlatamadım sanırım ama açıklayabilirseniz sevinirim. Öyle çok akademik bilgiye gerek yok.

Şu saatte derdimi skeyim ayrıca. Teşekkür ederim şimdiden.

 
almanya ikinci dünya savasindan da önce zaten süper bir güctü. gerek know-how olsun gerekse her isi gerektigi gibi yapabilmeleri bilgi deneyim vs mevcuttu. en basit örnegi Otto. Nikolaus Otto bugün dünyada üretilen bütün sivi yakit kullanan motorlarin temel prensibini kullanan 4 zamanli calisma prensibini buldu. yani benzinli motoru icat etti ve gelistirdi. sene 1832. dikkatini cekerim 1932 degil..

bu örnegi su sebepten verdim.

almanya uzaktan sömürlestirebilecegin veya yönlendirebilecegin bir ülke degil. ayni japonya gibi. bunu iraga ne bileyim, türkiye'ye politikacilarini ve ekonomi politikalarini yönlendirerek(petrol kaynaklarini abd sirketleri kontrolüne vermek ) yapabilirsin.

ama bu tip ülkeler zaten akan suyun yolunu buldugu gibi 30-40 sene icinde yok edilmeden önceki hallerine dönerler.

ingiltere veya fransa almanyayi ne o zaman ne de simdi "kontrol altinda" tutabilecek seviye ülkeler degil. o yüzden onlari saymiyorum bile.

geriye bi tek abd kaliyor. onlarda zaten almanyanin nato üyesi olmasiyla
amaclarina ulastilar. abd ve almanya birbirlerinin en büyük ticaret ortaklari.

bugün dünyaya baktiginda esaret altinda tutabilecegin ülkeler yukarda yazdigim gibi %99 u orta doguda bulunan ülkeler. güney amerikada bile insanlar sosyalist partilere yöneliyorlar. cünkü serbest piyasa, abd politikalari ile yönlendirilen bir ekonominin kendilerine fayda getirmiyeceginin farkindalar.

is bu sebepten su an dünyanin en huzursuz, pastanin hala tam olarak paylasilamadigi yeri ortadogu.

abd'nin bile senato üyeleri ve silah sirketleri & cia isbirliginde yönetildigini düsünürsek. dünyada özgür diyebilecegin ülke yok gibi birsey.

özgürlükten kastin kendi kendini secme ve yönetme ise. almanya 1945'ten beri teorik olarak özgür bir ülke.
  • acsr777  (07.10.14 09:20:30) 
cevap çok basit

1. almanyayı sömüremezsin. sen almanya ile kenyayı bir mi tutuyorsun?

2. batı almanyanın güçlenmesi sovyetler birliği ve komünizme karşı psikolojik üstünlük için şarttı. bak sizin komünist almanyanız aç ama bizim almanyamız zengin demek istendi.
  • dafuq  (07.10.14 09:47:42) 
Almanyanın japonyanın her tarafı Amerikan üsleri ile dolu. Geçen yıllarda japon başbakanı bu üsleri kapatcam dedi kapatamadı istifa etmek zorunda kaldı. Ne japonlar ne almanlar dünyada söz sahibi değil o kadar büyük ekonomi ve teknolojiye sahip olmasına rağmen. Amerikanın arka bahçesi durumundalar. Abd nin istemediği askeri teknolojiyi üretemezler. Abd savaşı kazanıp tamam her şey eskisi gibi olsun demedi. Daha atom bombası için bile özür dilemediler.


  • kelepir  (07.10.14 09:50:13) 
üretim gücü. o düzeyde üretim gücü olan bir ülkeyi sömürmek mümkün değil. örneğin savaşın bittiği yıllarda amerikan otomotiv devlerinden biri olan chrysler şu anda daimler chrysler adıyla alman malı.


  • tururo  (07.10.14 10:55:20 ~ 10:59:05) 
@tururo +1
mekanik konusunda uzmanlar

  • hengame35  (07.10.14 13:18:36) 
sömürgecilik politikalari 20. yüzyıl ile birlikte degisti. dogrudan sömürgecilik yerine nüfuz sömürgeciligi diyebilecegimiz bir yöntem izledi anglo-amerikan kanat. yani cok gerekmedikce askeri ve idari yönetimi yerel güclere birakip ekonomik ve kültürel emperyalizm üzerinden sömürgeler yarattilar.

kaldi ki almanya kontrol altinda tutulacak degil ancak dost edinebilecegin bir güc. afrika ile hindistan ile karsilastirmak yanlis olur.
  • atmaca.ged  (07.10.14 13:23:34) 
@atmaca.ged +1

sömürgecilik cok sekil degistirdi. Kültürel ve ekonomik olarak sömürdükleri ülkelerde millilestirme hareketi baslamadiktan sonra cok fazla müdahale etmiyorlar. Eger millilestirme hareketi baslarsa önce uluslararasi organizasyonlardan disliyor, daha sonra ambargo ile zorluyor, en sonunda da askeri müdahale ve ihtilal ile diledikleri hükümeti atiyorlar. Eger bi problemleri olmazsa sömürüyü borsa ve büyük sirketlerdeki güclü ortakliklarla ve yaptirimlarla devam ettiriyorlar. Alman sirketleri de ortaklik bakimindan amerikan ve ingiliz sirketleri ile ic ice gecmis durumda. Askeri olarak da almanya ayni sekilde, ülkenin her yeri amerikan üssü dolu. Almanyanin askeri olarak amerika ve ingilizlerden farkli bir politika izlemesi imkansiz, sadece görüs bildirebilir.
  • emrahday  (07.10.14 14:45:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.