[]

Birebir İngilizce LYS dersi verirken nasıl bir metot izlemeli?

Arkadaşlar ben normalinde Tarih öğretmeniyim. Bu zamana kadar Tarih ve İngilizce özel ders verdim. Bir yandan da dersane öğretmenliği yapıyorum. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde ingilizce olarak okuduğumuz için İngilizcem fena değil. Ama bu güne kadar hep ilkokul, ortaokul düzeyindeki ve genelde "0" seviyesindeki öğrencilere ders verdim.

Şimdi LYS 5'e hazırlanmak isteyen bir öğrencim var. Kabul ettim, ama eve gelipte LYS 5 sorularına baktığımda epey bir kelime eksiğimin olduğunu fark ettim. Gramer konusunda da kullana kullana artık otomatikleşmiş, işin resmi adlarını falan biraz unutmuşum...

Şimdi LYS sorularını %70 çözüyorum ama bu çocuk %100 bekleyecek. Nasıl bir sistem izlemeli de hem çocuğa mahçup olmayıp, hem de iyi ve verimli bir ders vermeli? Kelime ağırlıklı mı gitmeli, gramere mi ağırlık verilmeli. İşin açığı soru çözme odaklı gitmekten çekiniyorum yapamadığım soru olur da mahçup olurum diye...

 
dil öğrencisi değilim ama lys-5'e ben de girmiştim. liseden mezun olduğumda ingilizcem lise mezunu bir öğrenci için gayet iyiydi ama süper değildi. gramer eksiğim fazlaydı, kelime dağarcığım ortalamanın üzerindeydi. sınava öylesine girdim. sonuç olarak bazı bölümlere girecek kadar puan almıştım ama tabii bunlar öyle süper okulların harika bölümleri değillerdi.

bana kalırsa, gramer ağırlıklı olmakla birlikte kelimeyi de götürün derim. hani mesela gramer konusunu anlatırken bilinmeyen kelimelerin olduğu bir parçayla işlerseniz, hem kelime hem gramer anlatmış olursunuz. kelime olayı biraz öğrencinin kapasitesine de bağlı tabii. bir de çıkmış sorular üzerinden bir program hazırlayabilirsiniz. bir öğrenci olarak nacizane fikrim bu yönde.
  • who cares wins  (23.09.14 01:30:20) 
İngilizce LYS-5 %80 okuduğunu anlama üzerine. Okuduğunu anlamak için de vocab. bilgisi ve paragraf okuma bilgisi gerekir. Bunlara yüklenmek daha doğru olur. Grameri de zaten otursan sen 3 günde öğrenirsin çocuğa da 2 haftada anlatırsın.

Edit: Tabi nickyy'nin dediği gibi, dili öğrenmek ayrı bir mevzu. Ki öğrenci seneye okula girdi mi Edebiyat da olsa Tercümanlık da olsa okul onun İngilizceyi anadili seviyesinde bildiğini kabul edip Edebiyat/Tercümanlık eğitimi verir, dil öğretmez. Öğrenci şuan dili üst seviyede bilmiyorsa zaten iş baştan yaş, ama dili biliyorsa, vocab. ve okuduğunu anlama eğitimi vermek için Eğitim Fakültesi mezunu olmaya da gerek yok.
  • once  (23.09.14 01:33:25 ~ 02:09:35) 
bence vazgeçin. bir dili bilmek başka öğretmek başka. varsa eğitim fakultesı mezunu bır ıngılızce ogretmenıne ogrencınızı yonlendırın. hem ıcınız rahat etsın hem ogrencı verım alsın.


  • nickyy  (23.09.14 02:01:31) 
ders vermeyin.


  • hopeless  (23.09.14 02:20:01) 
çocuğa karşı dürüst olun geleceğiyle oynamayın, verebileceğinizi verin eksik kaldığınız yerleri de belirtin. eksik kaldığınız noktaları ya beraber (siz de çalışıp) çözmeye çalışın ya da çocuğu farklı kaynaklara yönlendirin. para alıyorsanız tatlı gelebilir ama başta deneyip olmuyorsa dersleri bırakmakta fayda var.


  • bass solo take one  (23.09.14 04:39:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.