[]

bir kitap yayınlandıktan kaç sene sonra herkesin oluyor?

tam anlatamadım tam bilmediğimden dolayı ama soru şu: "bir kitap yayınlandıktan x sene sonra telif hakkı vs. biter, kitaba herkes bedava ulaşabilir" gibi bir şey vardı sanki. neydi bu tam olarak?

%100 bedava olmayabilir tabii, sonuçta bin sene önceki kitapları okumak için de para veriyoruz.


 
70 yıl.


  • angelus  (20.09.14 01:13:42) 
yzarinin ölümünden sonra 70 yil.


  • atmaca.ged  (20.09.14 01:14:19) 
sinema filmlerindeki bazı durumlar için var sanırım. ama bahsettiğin türden bişey yok diye biliyorum. öyle olsa bi çok bilimadamının kitapları elden ele basılır .okullarda kimse kaynağa para vermez :)


  • ergenpezeveng  (20.09.14 01:15:43) 
70 yıl sonra bedava mı oluyor yani? ama orijinali bedava tabii sadece?

atıyorum fransızca ise ve türkçe'ye çevriliyorsa satılabiliyor değil mi türkçe olarak? basım giderleri var, internetten yayınlasalar bile çeviri giderleri, bir sürü uğraş vs. var.
  • oymak beyi  (20.09.14 01:16:51 ~ 01:17:17) 
"SORU: Eser sahiplerinin hakları kaç yıl süreyle korunur? Eserlerin izin almaksızın serbestçe kullanılabilmesi için kaç yıl geçmesi gerekir?
CEVAP: Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır.
Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır. Sahibinin ölümünden sonra alenîleşen eserlerde koruma süresi ölüm tarihinden sonra 70 yıldır.
Eser sahibi belli değilse, koruma süresi eserin alenîyet kazanmasından itibaren 70 yıldır.
Koruma süresi eser alenîleşmediği sürece işlemeye başlamaz.
Koruma sürelerinin dolmasıyla birlikte eser sahibine tanınan mali haklar sona erer. Bu sebeple koruma süresi dolmuş eserler, eser sahibinden izin alınmaksızın serbestçe kullanılabilir."
  • xenophobe  (20.09.14 01:16:58) 
eser, sahibinin yaşamı boyu + 70 yıl telif ile korunuyor. daha sonra public domain oluyor.

çeviriler ise işlenme eserdir. çeviriyi yapan kişi de işlenme eserin mali hak sahibi oluyor. işlenme eserin mali hakları da eser sahibinin yaşamı boyu + 70 yıl korunuyor.

koruma süresi dolmuş olan bir eseri basmak isteyen bir yayınevinin kimseden izin alması gerekmiyor. eseri bedava yayınlamak isteyen birinin de kimseden izin alması gerekmiyor. tutup başkasının çevirisini kullanırsa o durumda emek hırsızlığı ortaya çıkacağından haksız rekabete ilişkin hükümler uygulanır.
  • m e l t e m  (20.09.14 01:44:17) 
tamam da adam derse ben bu kitabımın tüm haklarını oğluma devrettim, o devam ettiremiyor mu?


  • baldur2  (20.09.14 09:41:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.