[]

ÖSS - bölümlere ve şehirlere dair-

şimdi öss ile ilgili baya soru gözüme çarptı ama genel olarak puanlarla alakalı sorular. benim naçizane fikrim ise puanınızın nereye yettiği değil, gerçekten hangi bölümü okumak istediğiniz, veya üniversiteyi hangi şehirde okuduğunuz önemli mi vs. gibi sorular çok daha önemli. bu yüzden puanlarla alakalı olmadan bölümlerle veya şehirlerle ilgili sormak istediğiniz herhangi bir soruyu buradan sorabilirsiniz gibi geliyor. zira gerek duyuruda gerekse de sözlükte hemen hemen her meslek grubundan insan var. istediğiniz bölümün mezunlarından direkt bilgiye ulaşabilirsiniz.




 
İstediğim yer İstanbul üniversitesi Veterinerlik Fakultesi ve eğer istediğim yer olmazsa gideceğim Odtü kuzey kıbrıs kampusu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.


  • huleyn  (13.07.09 15:02:41) 
Çukurova ÜNiversitesi Fizik bölümü 2. öğretim nasıldır romalılar?


  • suursuz deve  (13.07.09 15:06:58) 
@huleyn: kuzey kıbrıs'ta hayat şartlarının oldukça pahalı olduğunu biliyorum sadece. ev kiraları olsun yiyecek, içecek olsun maddi olarak karşılayabilecek durumdaysan öyle düşün derim. kıbrıs'ta çocuğunu okutmak için evini satan bir tanıdığımız var.

@suursuz deve; çukurova üniversitesi olarak değil de genel olarak fizik bölümüyle ilgili diyebileceğim bir şey, sırf puanı düşük diye yazarsanız ilerleyen yıllarda başınıza bela olacağıdır. yani puanı düşük fizik yazayım, bir şekilde bitiririm, ııh olmuyor. 2 bilinmeyenli 2 denklemi çözemeyip fizik bölümünde okumak isteyenlerden değil de gerçekten fizik okuyacağım diyenlerdenseniz çukurova'da olsa, boğaziçi de olsa yaparsınız. çukurova üni'yle ilgili ayrıntılı bilgiyi bilenler yazar sanırım.
  • light beam  (13.07.09 15:32:34) 
Odtü Kuzey Kıbrıs Kampüsünde okumak nasıldır peki? 9000 ytl deniyor, fazla ek masraf cok cıkar mı?


  • blackidom  (13.07.09 18:15:14) 
ya şimdi ben acayip matematik bölümü okumak istiyorum, ama bitirince öğretmen olmak gibi bi niyetim yok, noluyo bu bölümü bitiren insanlar? yazılım filan uğraşabiliyolar mı?


  • hipogrif  (13.07.09 21:46:43) 
say 2'de 369 aldım sıram da 450 gibi bir şey. ille ki bilgisayar mühendisliği olsun istiyorum. nereyi yazsam rahat tutuyor. nereyi yazayım? şimdiye kadar aklımda hep boğaziçi, olmadı odtü itü vb. düşünüyordum da çevremden özele git hem burs alırsın hem işin hazır olur diyenler var. ne yapmalıyım?


  • tejas  (13.07.09 22:07:54) 
@tejas: odtü babacım. imkanları en fazla olan odtü. kadrosu en iyi olan odtü. eğitimi en iyi olan odtü. özele falan gidip napcaksın allasen? işin hazır olsa ne olur? sen kendini yetiştireceksin. ondan sonra sana her yerde iş var.


  • suursuz deve  (13.07.09 22:46:38) 
@tejas

tebrikler en başta. bence öncelikle tercihlerin odtü ve bilkent olsun. bir gez bakalım bu okulları. ama aklında bilkent'in verdiği burs olmasın.öyle ver kararını. ileride doğru okulda olunca kazanacaklarının yanında bu burs bir hiç.

boğaziçi ve itü bence sonraki planda tercihler olmalı.

not:odtü iyidir :)
  • ctrl z  (13.07.09 23:16:36) 
@tejas
seçebileceğin üniversitelerde halihazırda okuyan ve mezun yazarlara mesaj at bence. (en az 1'er mezun 1'er öğrenci) eğer bulmakta zorluk çekersen ben de elimden geldiğince yardımcı olurum. üniversiteyi seçerken ki en büyük önceliğin okulun bittikten sonra gideceğin yola uygunluk olmalı. senin gelecek planlarına göre odtü de bilkent de boğaziçi de olabilir.

  • surtunme kuvveti  (13.07.09 23:57:03) 
ay of yaa yanlış yere mi yazmışım neyse boğaziçinin güneye göre iç karartıcı kampüsü kuzeyde bi' bölüm olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık mı yoksa odtü işletme mi yazsamm? 2 3 soru daha yapıp mis gibi güneyde siyaset okumak vardı ama sıralamanın 700lerden 1200lere düşeceğini de sanmıyorum..


  • özemm  (14.07.09 00:00:14) 
@özemm; sen sorunu buraya taşımışsın ben de cevabı buraya alayım;

boğaziçi rehberlik ve psikolojik danışmanlık çok rahat okunabilecek bir bölüm. bölüm kuzey kampüste ama derslerini aldıktan sonra kimse seni kuzeye hapsetmiyor :) odtü işletme nasıldır bilmiyorum ama odtü işletmeden boğaziçi işletmeye geçiş yapan 2 arkadaşım vardı ve her ikisi de gayet memnunlardı hallerinden. ama bence sen önce hangi bölümü istediğine karar ver, istediğin bölüm işletmeyse odtü işletmeyi yaz derim. ama illa ki boğaziçi diyorsan da dediğim gibi kuzey kampuse hapsolup olmamak sana bağlı.
  • light beam  (14.07.09 00:24:58) 
@özemm:

okumak istediğin asıl bölüm neyse, ona göre seçim yapmalısın bence.. en önemli şey bu gerçekten.. ben odtü'de okuyorum ve işletme bölümü öğrencisi profili, genel odtü öğrencisi profilinden biraz farklıdır.. ben pek haz etmem şahsen.. biraz fazla hırslı ve başarı için her yol mübah mantığıyla hareket eden, dış görünüşlerine fazlaca önem veren tipler özetle.. bu tip insanlarla en az 4 sene geçirmek senin için sorun olmazsa, orayı yazabilirsin..
  • vercingetorix  (14.07.09 00:31:18) 
bende endüstri ya da elektornik mühendisliğini düşünüyorum bölüm olarak ikisinin birbirinden kesin çizgilerle ayrıldığı noktalar var mı varsa neler? itü bu iki bölüm konusunda nasıldır acaba?


  • bananebundan  (14.07.09 00:49:16) 
light beam ve vercingetorix teşekkür ederim.asıl sorunum zaten ne okucam onu bilmiyorum!aklıma üniversite deyince gelen şey geçen seneki istanbul gezisi ve gözlerimi açan tek yer:boğaziçi.. ama tabi tercihlerin gerçekliği tokat gibi çarpınca şu sonuçlarla, insan iş bulabileceği bi' meslek olsun,ismi de olsun istiyor.bu arada light beam boğaziçinde okuyosun sanırım sana sorular hazırladımm.boğaziçinde okuyan öğrenci profilinin genel olarak zengin çocukları bilmem ne olduğu doğru mu?daha var ama en iyisi bölümleri araştırayım...


  • özemm  (14.07.09 01:19:09) 
@bananebundan
bu iki bölümün "kesin çizgilerle ayrıldığı yerlerden ziyade" benzerliklerini merak etmen daha mantıklı kanaatimce. Çünkü bu iki bölüm her mühendislik öğrencisi için aynı olan 1. sınıf dışında birbirinden tamamen farklı diyebilirim.
En basit anlayım ile endüstri mühendisleri organizasyon,inovasyon gibi şeylerle uğraşırken; elektronik mühendisleri devreler ile uğraşmaktalar.
İki mesleğin de bir erbabı ile görüşmen faydalı olacaktır daha net bilgiler için.

İtü hususunda bir bilgim yok ne yazık ki.
  • suda balik  (14.07.09 01:24:42) 
@hipogrif
evet matematik bölümü okuyanlar yazılım alanında çalışabiliyorlar.

  • grgn  (14.07.09 01:55:03) 
@tejas

bilkent bilgisayar müh. de okuyorum. merak ettiğin sormak istediğin şeyler varsa elimden geldiğince yardımcı olabilirim..
  • toxxicfox  (14.07.09 02:00:35) 
@özemm

zegnin çocukları falan gibi bir şey yok. her kesimden her gelir grubundan insan var. zenginlre var mı? e tabii onlar da var. istanbul dışından geliyorsan ve yurtla ilgili bir önceliğin yoksa (olmadığını tahmin ediyorum) kalacak yer alternatiflerini önceden araştır. kilyos var mesela bazıları hazırlığı orada okuyor, ben hiç bulunmadım fikrim yok o yüzden ama orada kalanlar epey şikayetçiydi.

biraz kendin araştır, kafanı karıştıran şeyleri tekrar buradan sorarsın.
  • surtunme kuvveti  (14.07.09 02:45:18) 
@özemm

sırf iş imkanı diye işletme seçmek bence mantıklı değil. rehberlik ve psikolojik danışmanlık yapmak istiyorsan, onlar iş bulamamak için girmiyorlar o bölüme. onlar da iş buluyorlar.

bir de kuzey güney arası shuttle ile 5 dakika ya, o kadar da problem bir konu değil. ben de kuzey kampüsteyim ama gayet bütün günüm güneyde geçiyor. : )


@ tejas

ben boğaziçi derim. (git: 83507)
  • bushwacker  (14.07.09 03:15:34 ~ 03:18:01) 
@edgenabby; hacettepe uluslar... üniversite olarak değerlendirdim. Tabii örneğin İstanbul'daysan ve yakınlarda kalmak istiyorsan senin de zaten düşündüğün gibi Uludağ iyidir, hukuk da. Ancak sıralamam şu şekilde:

Hacettepe uluslar
Ankara uluslar
Hacettepe kamu
Ankara Kamu
Uludağ hukuk


Hayırlısı hangisiyse o olsun, sevgiler.
  • oldu görüşürüz  (14.07.09 04:29:31) 
kibris'a gittigine pisman olabilirsin. hem cok pahali, hem her turlu olanak yok malesef. en ucuz sekilde -varsa- kendi sehrinde okuyarak olur. yoksa komsu illerden en duzgunu yazilir, okunur.


  • sourlemonade  (14.07.09 10:23:31) 
@edgenabby: uludağ-hukuk tavsiye etmem.hukuk fakültesi ana kampüste değil gemlik ilçesinde.çok sıkılırsın,yapacak pek bir şey bulamazsın.

bu arada bi soruda benden olsun.marmara üniversitesi anadolu hisarı kampüsü hakkında bilgisi olan var mı? ya da buranın bir resmi,cismi.yaşanır mı ki oralarda?nedir ne değildir?
  • i am 6 do you wanna be 9  (14.07.09 10:23:54 ~ 10:26:08) 
ben çok kararsız kaldım şehir konusunda.. bölüm tamam okul öncesi okuyacağım ama 3 şehir arasında kaldım. sizce balıkesir mi, edirne mi, çanakkale mi? hangisi daha iyidir? kampüs olsun şehir olsun eğitim olsun.. ?


  • yok öle bişi  (14.07.09 12:33:45) 
@hipogrif; matematik bölümünden mezun olduktan sonra öğretmenlik dışında bir sürü alanda çalışabilirsin, kendini hangi alanda geliştirirsen o yöne kayarsın, bu yazılımcı da olur, bankacı da olur, ya da herhangi bir yerde işletmecinin yaptığı tarz bişey de olabilir, tamamen senin kendini geliştirmene bağlı.

@özemm; sorunu cevaplayanlar olmuş, her profilden insan var ama özellikle ib'nin işletme öğrencileri maddi olarak evet birazcık ortalamanın üstündedirler. ama bu herhangi bir sıkıntıya yol açmaz.
  • light beam  (14.07.09 14:32:29) 
@yok öle bişi

çanakkale diger şehirlerden daha iyi konumda bu zamanlarda. hem kampüsü hem de gelen ögrenci kişiliklerindeki çeşitlilik senin de kişisel gelişimine yararlı olabilir. bu arada hangi şehirden diger 3 şehre gitmeyi planlıyorsun? kimi bulundugu şehirden farklı bir ortamı oldugu için tercih eder, kimi aynı insan kalitesi potansiyeli bulundugu için. senin kafanda ne var?
  • sakabilmemneyi  (14.07.09 16:49:03) 
@yok öle bişi; ben de çanakkale'li bir arkadasıma sordum o da bu 3 şehir içinden çanakkale daha iyi dedi ama eğitimi konusunda o da pek bilgiye sahip değil. çanakkale için de "ucuz, eğlenceli, denizi olan bir şehir işte" dedi.


  • light beam  (14.07.09 17:07:07) 
@sakabilmemneyi istanbul'danım. çanakkale'de eğitim fakültesi anafartalar yerleşkesindeymiş. merkezde mi bilmiyorum. bir de tesisi varmış okulun otel benzeri. o çok hoşuma gitti. ama daha uzak istanbul'a diğer seçeneklere göre. o kafamı karıştırıyor. trakya'da ise ayşekadın kampüsünde eğitim fakültesi ve de tam merkezdeymiş. şehir olarak edirneyi övüyorlar ve istanbul'a çok yakın. balıkesir bu şehirlere oranla daha küçük. hem de eğitim fakültesi kampüste değil. bu benim için bi eksi puan. ama kalitesi çok iyiymiş eğitim fakültesinin. ve de tanıdıklarımız var balıkesirde. teşekkür ederim ilgilendiğiniz için..

@light beam teşekkür ederim :)
  • yok öle bişi  (14.07.09 17:50:33) 
arel ünv.'ne %50 burs ile girdiğimiz takdirde, bu burs yurtlardaki ücretler içinde geçerli oluyor mu acaba? varmıdır bi' bilen?!


  • dnk3r  (14.07.09 23:16:13) 
450. olan arkadaş git boğaziçi blg mühendisliğine. o kadar. hem üni oku hem selamun aleyküm 3000 lira mayış.


  • numan aga  (15.07.09 00:02:31) 
@bananebundan
Ben endüstri mühendisliği mezunu bir şahıs olarak endüstri ile elektronik arasında en ufak bir benzerlik omadığını söyleyebilirim. En başta alınan temel dersler haricinde tabi. Bunun dışında endüstri mühendisleri gerçekten fizik öğrenmez, fiziksel herhangi bir şeyin yanından geçmez. Aslında endüstri mühendisleri bir şeyi elindeki kaynaklarla veya başka kısıtlamalarla en verimli nasıl yaparsını matematiksel modellerle arar durur. Bir kısmı finansa kayar, bir kısmı bilgisayar kodu yazar, üretim en iyi nasıl planlanır gibi işlerle uğraşır. Elektronikçilerse devrelerle oynar, kontrol mekanizmalarını öğrenir, bazısı yapay zekayla filan da uğraşır, genel olarak daha çok çalışır ve zorlanır, kendini ilerleyen sınıflarda dahi lablardan kurtaramaz, endüstri mühendisinin temel dersler haricinde labla işi olmaz.
İtü konusuna gelince, endüstri mühendisliğinde odtü ve boğaziçine kıyasla daha zayıf kalabiliyorlar (bunu boğaziçinde endüstri mühendisliğinde yüksek lisans yapmaya gelen itülülerden gördüm genel olarak) ancak elektronik konusunda pek bilmiyorum.
Yani ben hardcore mühendis olmak istiyorum dersen elektronik oku, ama yok ben matematik seviyorum, masa başını seviyorum, kimse beni fiziksel işerle uğraştıramaz dersen endüstri oku. Hea elektronikte de matematiğe çok ihtiyacın olacak gerçi. Bir elektronikçi daha güzel anlatır buralarını belki.
  • skryer  (15.07.09 00:20:35) 
merhabalar. istanbul kültür üniversitesi burslu moleküler biyoloji ve genetik yazmayı düşünüyorum yüksek ihtimal yerleşirim gibime geliyor lakin ben bu tercihten pek emin değilim. yani bölümümden eminim ama istanbul kültür üniversitesi hakkında pek bir bilgim yok. nasıldır, kampüsü ne haldedir merak içerisindeyim, yardımcı olabilir misiniz?


  • hayatboktan  (15.07.09 00:35:47) 
SAY2 343.657 puan alıp 14123. oldum.Diş hekimliği veya eczacılık yazmayı düşünüyorum.Kararsızım.İkiside artıları eksileri bakımından yakın,benzer bölümler diye biliyorum.Kulaktan dolma birçok bilgi var ortalalıkta.Bizim komşunun kaynının oğlu,daireden arkadaşın ebesinin evlatlığı vardı şey .... derdi gibisinden uyduruk beyanatlara maruz kalmamak için direkt bu iki meslekten olanlar, bu işin içinde olanlar varsa irtibata geçebilirler mi?


  • liewec  (15.07.09 00:41:34) 
@hayatboktan; istanbul kültür üniversitesi'nin eğitimi nasıldır pek bir fikrim yok ama, kampüs beklentinizi karşılayacağını zannetmiyorum, ben içine girmedim ama bir seminer için giden arkadasım bildiğin alışveriş merkezi demişti kültür üni. için. dışardan da pek farklı görünmüyor.


  • light beam  (15.07.09 01:15:10) 
@hayatboktan

kültür üniversitesi'nin şuan en çok yatırım yapılan bölümüne başvurmayı düşünüyorsun, bence olur.

üniversite'den ne beklediğine bağlı evet bir boğaziçi, itü gibi kampüsü yok ama müthiş bir akademik kadrosu var. bir de uluslararası olanakları acaip çok. bu konuda her türlü şeye açıklar. öğrenci işleri devlet üniversiteleri gibi devlet dairesi gibi işlemez 1 dk da her şeyinizi bedavaya halleder. her hafta bir konser, bale veya tiyatro gösterisi vardır büyük oditoryumda. spor olanakları yeteri kadar var. tek sorun kütüphanesinin büyümesindeki yavaşlık. evet kütüphane her geçen sürede büyüyor ama bu büyüme yavaş bir büyüme.
  • alkolikfedai  (15.07.09 02:26:31) 
@dnk3r, sanmıyorum. bi de arel üniversitesi yeni bir üniversie ve biraz dandik. ev arkadaşım orda okuyor, en ucuz özel üni. aynı zamanda. devlet yurduna girmeye çalış.
bir de arel üni. not ortalamasına dikkat ediyor bursun devamı için.
en sağlıklı bilgi için üni. yi ara sor derim.
  • aithra  (15.07.09 10:30:55) 
@aithra
teşekkürler cevaplar için, arel'in sitesinde "ÖSS Bursları, lisans ve önlisans öğrencileri için normal öğrenimleri süresince geçerli olup, bu burslar kesilmemektedir." diye bi' ibare var ama okuldan öğrenmek en iyisi tab.Bu arada dandik dedin icime bi' sürü kurt düşürdün :)

  • dnk3r  (15.07.09 11:47:51) 
Üniversitelerde tiyatro bölümü neye göre alıyo?


  • archery  (15.07.09 12:56:09) 
@archery
özel yetenek sınavlarıyla alıyorlar.

  • dnk3r  (15.07.09 13:08:46) 
Tesekkurler.Peki nasıl olduğu hakkında bilgisi olan var mı?Yani hocaların söylediği şeyler mi yapılıyor,yoksa doğaçlama falan mı?


  • archery  (15.07.09 13:37:50) 
Ziraat mühendisliği, Türkiye'deki geleceği,gelişimi ve iş olanakları nelerdir? Uludağ ve Çukurova Üniversiteleri bu dalda iyi midir? Duyuru halkı olarak siz olsanız hangisini tercih edersiniz? Aydınlatırsanız sevinirim.


  • gecetarifesi  (15.07.09 14:30:10) 
@dnk3r
Yeni açılmış bir üniversiteye gitmeni tavsiye etmem doğrusu; çünkü sistemi oturmamıştır, zaman alır, her türlü denemeyi ilklerin üzerinde yapmış olurlar, eğer tutuyorsa diğer özel üniversiteleri seç derim. Şahsen özellerde Bilkent, Koç, Sabancı, Bahçeşehir, Yeditepe, İzmir Ekonomi, Tobb, Bilgi dışındakiler biraz yalan gibi geliyor. Gerçi bölümden bölüme de değişir tabi üniversitenin iyi olması.

  • loralynn  (15.07.09 16:03:55) 
uluslararası ilişkiler kadar atıl bir bölüm yok şu iibf lerde. aldığı dersler sadece dışişleri sınavlarında işe yarar. bu da öyle menem birşeydir ki, yılda 10-15 kişi alırlar yarısından fazlası diğer iibf bölümlerinden kazanılır. eğer gelecekte kamu sektöründe çalışırım a grubu olarak bilinen nitelikli bir yerde çalışacağım diyorsa bir insan işletme iktisat veya maliye yazmalı. hacettepe uluslar nedir ya, dış ticaretle de alakası yok diplomat olması içinde şansı binde 1.


  • modesttiago  (15.07.09 19:48:50) 
puanım istanbul üni ingilizce işletme ve hacettepe ingilizce işletmeye yetiyor. bu bölümde sizce hangi okul daha iyidir? şehir olarak istanbul mu ankara mı??


  • gulcea  (15.07.09 21:14:39) 
koç üniversitesi düşünen adaylar şurayı bir okuyacakmış, belki işlerine yararmış. (bkz: #16480515 )


  • thomas j  (15.07.09 21:30:03) 
@moses; çok iyi rastlaştık valla arkadaşım:D ben sana olayı şu kısa cümlemle açıklıyayım. Ben bir uolp öğrencisi olarak bu yıl bölümümü değiştirmek için sınava girdim:D Hatta 2 sene önce puanım kırılıyor olmasına rağmen değiştirmek istedim, o kadar ki yani, sen düşün gerisini. sebeplerini açıklamak gerekirse seni aşşağıya alayım.

1. Çok çok pahalı. genel bir kanı var ki ben de buraya öyle yönlendirildim, bu işin vakıf üniversitelerinden ucuz olduğu ve daha kolay olduğu yönündeydi. Ama gel beraber bakalım pahalı mı ucuz mu. Ben itü uolp öğrencisiyim, bir dönem amerika için okul ücreti sağlık sigortası ve yurt bedeli 13.000$ veriyorum. Bunun içinde ulaşım yeme içme ve yaşama bedelleri dahil değil. Onları da koyup harçlık da alınca 16.000$la kapatıyorsun minimum. Yani ailemin bu fiyatlar karşısındaki yüz ifadesini ve düşünceli hallerini göreceğime gidip tesisatçı olaydım dediğimi, düşüne düşüne kafayı yiyecek gibi olup paket sigara kavramını bir köşeye atıp kartonla içtiğimi bilirim. Totale vurursak (ki ben şimdi neresinden dönersem kardır modundayım) 3 dönem yurt dışı geriye kalanla türkiyede. buna göre 48.000$küsür amerika işlerinin kabası tutuyor. Hazırlık 7.000küsür lira, 1. yıl 7.900 oldu, geriye kalan 3 yarı dönem de her dönem başına 3.950. toplamda 26.000tl tutuyor. Ki bunun içinde eğer istanbuldan değilsen, yurt olmayacak. itüde bir puan sıralaması yapıldığından bırak uolpu normal bölmlere giren adamlara çıkmıyor yurtlar. kendini en az aylık 350 400 tlden kira vermeye hazırla. Zaten bulman da çok zor oluyor yarım dönemlik, tam bir işkence. Sonuç olarak 48.000$+26.000tl artı diğer yaşam bedellerin oluyor total rakam.
Bunun yanında üniversteye aidiyet denilen şey 0. yani hem üniversitede hem dışarda it muamelesi görmeye alışacaksın resmen. sanki orda okumuyor da başka bir şey yapıyormuş gibi davranacaklar. en nefret ettiğim kısmı bu. benim şimdiki planım da o zaten. mis gibi vakıf üniversiteme gideceğim, en azından it muamelesi görmem, en azından aidiyetim olur. hem bunu kime açıklasam, direk salakmışım da lütuf etmişler gibi bir duruma düştüm ne yalan söyleyeyim. Düşününce bile kaçıp kurtulmalıyım diyorum içimden bu dönem yerleşemezsem gerçekten artık dayanamayacağım.
Ayrılmak istememin en baş 2. sebebi de diploma düzenlemesinden sonra bize 'sertifika' gibi 'bilmemne ortak programını gereğini yerine getirip tamamlayan x kişisi almaya hak kazanmıştır' filan gibi bir ekleme yaptılar. hatta arkadaşımın taratılmış bir diploması var istersen msn verip atabilirim de. şaka gibi resmen, sanki bilge adama gidip exel öğrendik. Kafayı yedirirler adama ya. neyse.
Bunca 'ulan sizden alınanı diğerlerine harcıyorlar desene ehaehahe' muhabbetini çekip, amele muamelesi görüp, bir üniversitede okuyormuş gibi hissetmeden, bir sabancı üniversitesi ücreti kadar para verip, sonunda bir bok elde edemeyip sertifika gibi diplomayı elime alıp tüm şirketlere durumumu açıklayarak gezindem ve boktan bir iş yapmak istemiyorum. ki burada (ekşiduyuruda) bir kişi bir problemini yazmıştı iktisat filan okuyup yüksek not ortalamasıyla bilkenti bitirip boktan bir iş yaptığını anlatmıştı, eğer o öyleyse bizi adamlar kıçına takmazlar. yazarken ter bastı ya:)

Neyse sonuç olarak GEL-ME! sana da yazık ailene de yazık, emeklerine de yazık. bu durum sadece bana değil, tüm uolplar için geçerli. hatta odtü daha pahalı diye biliyorum onlar 2 tam yıl gidiyorlar. uzadıkça uzuyor bu arada damarıma bastın, tam rast geldi:D
  • oi  (15.07.09 22:18:51) 
boğaziçi veya galatasaray üniversitelerinden birinde felsefe okumayı düşünüyorum. boğaziçinin analitik felsefe yoğunluklu bir bölüm olması beni rahatsız ediyor. galatasaray ise fransızca ve fransızca tek kelime dahi bilmiyorum. sanırım galatasaray üniversitesinde ts kalkmış ve hazırlık bir yıla inmiş. bir yıllık hazırlığın ne derece yeterli olacağı konusunda hiç emin değilim. bir diğer merak ettiğim şey ise bu iki bölümün yurtdışındaki prestijleri. iki yıl önce saçma sapan bir tercih yapıp aslında hiç de istemediğim bir bölüme girip bıraktığımdan bu sefer doğru düzgün ya da en azından daha sonra pişman olmayacağım bir tercih yapmak istiyorum. Bu iki bölüm hakkında bilgi verirseniz sevinirim.


  • dionysos68  (16.07.09 00:41:32) 
@ dionysos68

sosyal bilimler konusunda şu sıra galatasaray üniv. ile aşık atacak herhangi bir yer bilmiyorum, tanımıyorum. fransızca olayını biraz kasıyorlar evet ama her sene okul aracılığıyla fransa gezmesine gitmek de mümkün, zamanla çok kolay aşılacak bir sorun o. prestij meselesi hakkında çok bir şey bilmiyorum ama boğaziçi'nden daha kötü durumda olmadığı ve hatta birçok konuda daha ileri durumda olduğu kesin. anlaşmalı birçok okul var galatasaray ile. galatasaray felsefe'de bir yüksek lisans öğrencisi tanıyorum ve düşündüklerimin tersine bir beyanatı olmadı hiç.

ve diyorum ki, boğaziçi rüyası eskide kaldı artık. öğretmenliğe kapak atmak gibiydi bir aralar, şimdi daha iyi yerler fazlasıyla var. ve felsefe konusunda galatasaray'ın ilerisine geçebilecek herhangi bir okul yok. odtü de dahil(ahmet inam'a rağmen).
  • lylaa  (16.07.09 02:04:52) 
"FORMATA DAİR"
bu başlık altında sorulan sorulara yanıt verilince ya da belli bir zaman aşımı süresinden sonra sorulan sorular ve cevapları silinirse az zamanda daha çok işler başarılabilir gibi geldi bana.

  • babatema  (16.07.09 02:35:09) 
matematik okumak için bilgi, yeditepe ve istanbul üniversitesine girebiliyorum, eğitim kadroları, eğitim sistemleri hakkında bilgisi olan var mı? bi de bunların yanına bilgisayar yazmayı düşünüyorum bilgiyle yeditepe, ama yeditepenin bilgisayar bölümü çok zor demişler başlığında korktum biraz.


  • hipogrif  (16.07.09 04:17:23) 
bilkent destek burslu ve tam burslular aynı sınıfta mı okuyor?


  • black wings gray eyes  (16.07.09 11:07:15) 
marmara üniversitesi anadolu hisarı kampüsü hakkında bilgisi olan? gidilir mi oralara?


  • i am 6 do you wanna be 9  (16.07.09 12:10:35) 
say2 den tercih yapacağım. hacettepe tıp ile cerrahpaşa ingilizce arasında kalmış durumdayım. ha bir de o kadar uzun okunur mu deyip mühendisliği de düşünüyorum. kısacası çok kafası karışık bir durumdayım. yardımlarınızı bekliyorum


  • saclarimdaki papatyalar  (16.07.09 13:31:32 ~ 14:19:55) 
arkadaşlar bu fizik bölümü mezunları nerede iş bulabiliyorlar? kimya dan mezun olan ilaç firmalarında, biyolojiden mezun olanlara laborant olabilirken fizik ten mezun olan ne iş yapıyor. fen bölümlerinden en az puan isteyen fizik fakat kardeşim en çok kimyayı istiyor. fiziğe kesin gözüyle bakılıyor ama ne iş yaparlar bunlar hiç bilmiyorum..
tşkler

örtmenlik hariç cvp alırsam sevinirim..
  • copy paste  (16.07.09 20:16:30) 
kocali üniversitesi ingilizce öğretmenliği - kocaeli mi yoksa akdeniz üniversitesi - antalya yine ingilizce öğretmenliğimi ?


  • 73727  (16.07.09 23:04:13) 
@copy paste; fizikçilerden akademik devam edenler var, bankada çalışanları var, şirketlerde çeşitli pozisyonlarda çalışanlar var, hatta insan kaynaklarında çalışanını bile biliyorum.

yalnız sırf en az puanı fizik istiyor diye fizik yazmasın derim. sonra bölüm değiştircem diye uğraşmasın, bölüm değiştirmek için istenilen ortalamayı yapmak için pek uygun bi bölüm değil fizik.
  • light beam  (16.07.09 23:13:24 ~ 23:15:08) 
@saclarımdaki papatyalar: tavsiyem kesinlikle tıp yaz. istanbulluysan cerrahpaşa değilsen hacettepe yaz. mühendislik falan düşünme şimdi çoğu iş bulamayıp master yapmak zorunda kalıyor onların da 6 sene oluyor sonuçta.


  • ozmania  (17.07.09 00:06:10) 
@ 73727 ..kasma hiç. antalya yaz..kocaeli şehir olarak kötü...gerrek yok. zate öğretmen olcan. üni haytaı yasa..izmit kötü


  • raki masasinin degismez adami  (17.07.09 02:04:35) 
Eğitim fakultesi mi fen-edebiyat fakultesi mi? bio/fen okumayı dusunuyorum fakat olanaklar hakkında pek bilgim yok egede okumak istiyorum ama egede egitim yok beni bilgilendirirseniz sevinirim.


  • jack of shades  (18.07.09 11:17:37) 
@jack of shades;
biyoloji okuyacaksan fen edebiyat oku bence formasyon alırsın bir şekilde, ama öğretmen olarak bitirdiğinde sadece öğretmenlik yaparsın bunu dikkate al :) sadece kimya öğretmenliği şansım olmaması için kimya bölümünü tercih ettim çok çok çok memnunum aynı şekilde sende bir çok değişik iş yapabilirsin öğretmenlik haricinde.

  • rubiks cube  (18.07.09 13:04:46) 
şimdi şöyle bir sorumuz var:

Bölüm: AB İlişkileri

Üniversite: Bilgi Üniversitesi vs Bahçeşehir Üniversitesi



Hem bu bölüme özel hem de genel olarak değerlendirdiğinizde bu üniversitelerden hangisi daha iyi olur öğrenci için?

Ayrıca bölüm nasıldır?
  • ZaugnaKhaldun  (18.07.09 20:29:51) 
kocaeli mi uludağ mı acıba ?

şehir , kampüs, üniversitesi , hocaları kıyaslandığında ?
  • achtundsiebzug  (18.07.09 20:30:09) 
2 yıllık elektrik çok mu zor bölüm? kocaeli myo için ders programına baktım. ilk sene rahat, fakat ikinci sene damardan damardan veriyorlar sanki dersleri. ikinci sene, ilk dönem 11 ikinci dönem 14 ders var. bu biraz korkuttu gözümü. sizin görüşünüz nedir? günü gününe çalışılırsa sorun olmaz mı? dikey geçiş sınavını da düşünüyorum..


  • eternal_soul  (18.07.09 22:45:41) 
@achtundsiebzug; uludağ..


  • rubiks cube  (18.07.09 23:11:00) 
abant izzet baysal,trakya,dumlupınar ,muğla,ktü üniversitelerinin iktisat bölümü hakkında bilgiler ve fakülteler hakkında(barınma,yol,sosyal çevre vs.)bilgilerinizi paylaşabilir misiniz?


  • osursamağlarmısın  (18.07.09 23:51:36) 
@osursamağlarmısın

ktü'nün kampüsü çok güzel.. şehir merkezinden tek dolmuşla veya otobüsle ulaşılıyo zaten trabzon pek büyük bi şehir değil ama eğitimi fena değilmiş işletmesi için en azından iktisat da benziyodur herhalde az çok..
  • achtundsiebzug  (19.07.09 00:18:23) 
@manalinik

sakın ama sakın kıbrıs ukü'ye gitme kafanı vuracak taş bulamassın. zira üniversite bildiğin çöllük alan üzerine kurulu. illa ki kıbrıs diyorsan;

odtü kkk
daü

kıbrısa gelince;

evlerin kirası yıllık ödenir ve fiyatları ortalamanın baya üzerindedir. ton balığı ile ne kadar çeşitli yemek yapabildiğini öğrenebilirsin orada. ya da noodle yiyip amerikan film fantazisi yaşıyabilirsin. 2005 yılında 1 liraya ekmek aldığımı biliyorum. 2008 yılında 25 liraya anıtta iskender yediğimi. şehiriçi ulaşım taksiyle ve ücret fix biriyle paylaşmassan 6 lira ödersin. otobüs vs. yok. zaten gerekte yok ufacık şehir/ülke.

yine de kıbrısı özlüyorum:)=
  • hayvan gibi yazar  (19.07.09 04:10:08 ~ 04:14:33) 
deniz işletmeleri yöneticiliği bölümüyle ilgili olarak; bolum dokuz eylul zonguldak ve kocaelinde varmıs... iyi hos da bolumle ilgili pek bilgi yok etrafta... cevreasinde tam olarak bu bolumu okumus -EA1 ile ogrenci alıyor-, okumakta olan bitirmis calısmakta olan birileri varsa iyi olur... yalnız bu bolume yakın bir kac bolum daha var kılavuzda... guverte ya da deniz isl. muh. gibi bolumlerden farkı nedir... mezunların is ortamları nerelerdir ve calısma sartlarıyla ilgili de bilgi olursa super olur...
sagolun..

  • olmaz boyle nick  (19.07.09 18:36:37) 
Endüstriyel tasarım veya endüstri ürünleri tasarımı bölümü hangi üniversitelerde mevcut?


  • archery  (19.07.09 19:56:46) 
@edgenabby: kamu, uluslar gibi bölümlerin hepsini okuduktan sonra aynı işlere girebiliyorsun malesef ve iş bulman hiç kolay değil. iktisat ve işletmecilerle aynı işleri yapıyor bu bölümler. okuduğun bölümün bi ismi olsun. yoksa sonra iş iş diye sürünürsün. hukukun da sorunları var tabiki. zor bi bölüm vs. ama çıktıktan sonra avukat veya hakim savcı oluyosun. işin hazır oluyo. şehirlere göre değerlendirmek bence yanlış. 4, 5 yıl o şehirde kalacaksın ama sonra hayatını mesleğinle geçireceksin. ayrıca uludağ hukuk ana kampüste olmasa da yakın yerlerde kendini eğlendirebileceğin bir sürü şey bulursun. bursa sonuçta. ben yeni mezun bi hukukçuyum. yılların iktisadi idari bölümler mezunlarından daha iyi bi durumdayım iş açısından. gerçi çok da seviyorum mesleği, sevmeyene zor olabilir tabi.


  • faredenkorkankedi  (19.07.09 21:34:56) 
@archery, endüstriyel tasarım anadolu ünv, mimar sinan, odtü'de var idi... başka üniversitelerde de olduğunu hatırlıyorum. ekler birileri...


  • kobuzchu kiz  (20.07.09 01:21:26) 
marmara tde, mimar sinan tde,ytü tde. burlarda okuyan var ise okuduğu üniversiteyi, kampüs hayatını, insanlarını, hocalarını bi güzel anlatsa? üstüne de diğer saydığım üniversiteler ile karşılaştırsa. ne güzel olur dimi?

2. sıraya ne yazcağımı bilemedim lan. ühüühü
  • 41  (20.07.09 12:58:15) 
itü endüstri mühendisliği,odtü makine mühendisliği ve boğaziçi kimya mühendisliği arasında kaldım(cok alakasız bolumler farkındayım :)hangisi iyidir ozellikle bu bolumlerde okuyan arkadaslar varsa cok memnun olurum.acıkcası aklımda endüstri mühendisliği vardı ama hakkında ya çok iyi ya da çok kötü yorumlar duydum bir ortası yok gibi o yüzden kafam çok karışık :(


  • kryptonite  (20.07.09 15:25:09) 
kuzenim say 2 de 3651. oldu.
geçen yıl odtü bilgisayar muhendisliği 2900 lerde kapamış. 2007'de bu rakam 1500lerde. yani acaip bir düşüş olmuş. kontenjan artışı vs. odtü bilgisayar olabilir mi?

2. sorum ise, odtü'den sonraki tercihlerle ilgili. tobb elektrik elektronik burslu yazıp yazmama konusunda kararsız. bundan sonra da itü elektronik var.

itü'nün sadece elektronik mühendisliği olması bir dezavantaj olabilir mi. ayrıca tobb'un öğretim süresi 11 ay ve burada okuyanlardan pek olumlu şeyler duymadık.

kuzen ankarada okumak istiyor. hacettepe tobb ve itüden sonra çok mu kötü bir tercih olur. arada yaklaşık 6 binlik fark var.
  • aliscan  (20.07.09 19:58:42) 
okan üniversitesi hakkında bilgisi olan var mı ??

ulaşım konusunda bilhassa ? kadıköyden filan ?
  • achtundsiebzug  (20.07.09 21:37:50) 
şimdi ben malzeme muhendisliği okuyordum birinci sınıfı bitirip öss ye yenıden girmeye kara verdım ve girdim de yanı 2. sınıfı okuyacağıma dersaneye gittim ama bi sikim yapamadım öss de şu bı sene sınıfta kaldığım içinde yatay geçiş hakkım olmuyor ben yenıden kendı bölümümü yazsam (puanı tutuyor) dersleri de birinci sınıf derlerini de muaf ettirsem hem 2.sınıftan başlayıp hem de yatay geçiş hakkı elde edebilir miyim (1 sınıftan sadece temel bilgi tek. dersim kaldı)


  • demre  (20.07.09 21:40:39) 
@kryptonite

boğaziçini tek geçerim, buradan alacağın diploma her kapıyı rahatça açıyor, bölüm ne olursa olsun.
  • torque  (21.07.09 21:46:38) 
achtundsiebzug;
uludağ diyorum.

  • öseleköselek  (23.07.09 21:38:12) 
istanbul ekonometri nasıl ? yazılır mı ?


  • drdr  (31.07.09 16:23:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.