[]

Informatik nedir?

Evet, Almanya'da yaklasik bir senedir okumakta oldugum bölümün tam olarak ne oldugu konusunda kafamda hala soru isaretleri var.. Söyle basliyayim.. Okudugum bölüme bilgisayar mühendisligi diye girdim.. Cünkü bildigim kadari ile Almanya'da ve Avrupa genelinde, Türkiye'de oldugu gibi "Bilg. Müh." ya da Computer Engineering diye bir bölüm yok.. Ayrica ögrenci dosyamda okudugum alan Türkce'ye gene "Bilg. Müh." diye cevirildi ve bildigim kadari ile YÖK informatik diplomasina bilgisayar mühendisligi denkligi veriyor.. Gene ODTÜ ve ITU nün bilgisayar müh. dersleri ile su anda aldiklarimi ve alacaklarimi karsilastirdigim zaman, cok kücük farkliliklarla beraber derslerin neredeyse tamaminin ayni oldugunu görüyorum.. Ama gelin görün ki bu bölümü bitirdiginde bir kisi Almanya sinirlari icerisinde mühendis(Dipl.-Ingenieur) degil, informatikci(Dipl-Informatiker) oluyor.. Ve mesela Informatik kelimesini Ingilizce'ye cevirdigimiz zaman da "Computer Science and Information Technology" gibi bir karsiligi oluyor üniversitelerde yanilmiyorsam.. Yani kafam karismis durumda.. Bu konuda bilgisi olan arkadaslar yardim edebilirlerse sevinirim.. Simdiden tesekkürler..




 
Dediğiniz gibi bu bölümler genelde yurt dışında Bilgisayar Mühendisliği olarak adlandırılmıyor. Sizinkilerin informatik, Amerikalının Computer Science dediği şey Wikipedia'da "Bilginin ve hesaplamanın teorik temellerini ve bunların bilgisayar sistemlerindeki uygulamalarını inceleyen dal" olarak tanımlanmış. Yani aslında bizim Türkiye'de bilgisayar mühendisliği dediğimiz şeye çok yakın. Eğitimin ve müfredatın içeriğini karşılaştırdığınızda da bu ortaya çıkıyor zaten. Bunun dışında, yurt dışında Bilgisayar Mühendisliği denince bilgisayarın nasıl çalıştığı, parçalarının nasıl yapıldığı, donanımın nasıl işlediği vb. konuları inceleyen, elektronik ağırlığı da olan bir bölüm kastediliyor.

Yani olay eğitimin farklılığından çok bir isimlendirme farkından ibaret, ki bu tip farklılıklar başka bölümlerde de var. Örneğin bizim "Makine Mühendisliği" dediğimiz şey "Mechanical Engineering", yani mekanik mühendislik olarak geçiyor.

Sonuç olarak, sizi endişelendirecek bir durum söz konusu değil. Yurt içinde çalışmayı düşünüyorsanız zaten bilgisayar mühendisiyim deyip geçer, illa soran olursa da YÖK denkliğini gösterirsiniz. Yurt dışında ise zaten kimsenin bu tip nüansları umursadığı yok. Örneğin ABD'de herhangi bir işe girerken diploma yerine transcript istendiği söylenir, yani bölümün adından ziyade eğitimin içeriği ve notlar dikkate alınıyor. Ya da Örneğin ben Bilkent'in "Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri" bölümünden mezun olduğum halde dünyaca tanınan büyük bir şirkette işe girebildim, şu an Prag'da çalışıyorum. Türkiye'deki işverenler ise bu konularda biraz daha şekilci/şüpheci/cahil/kıl vs. olabiliyor duruma göre.
  • 386 dx  (20.06.07 12:30:30) 
bahsettiğiniz bölüm , işletme + iktisat + bilgisayar mühendisliğinin karışımıdır. iş sahası çok geniştir içiniz rahat olsun..


  • cagkan  (21.06.07 00:01:44) 
yaniliyorsunuz.. sizin bahsettiginiz isletme+iktisat+bilg. müh., mesela marmara üniversitesinde enformatik diye geciyor, fakat burada ve genel olarak avrupa da informatik ile ayni sey degil, sizin bahsettiginiz, türkiye de de son zamanlarda popüler olmus bölümün almancasi wirtschaftsinformatik, türkceye yanlis cevirimi ise enformatiktir.. misal benim okudugum alanda hic bir isletme ve iktisat dersi yok, sadece cesitli matematik ve bilgisayar ile alakali dersleri görüyoruz..


  • raizti  (21.06.07 10:20:28) 
Wirtschaftsinformatik Türkçe'ye ne yazık ki enformatik olarak geçmiştir. Marmara'daki bölüm kendi içinde bölümün adını İşletme Enformatiği olarak düzeltmiş fakat ne Marmara Üniveritesinin geneline ne de YÖK'e kabul ettirememiştir.(En son öyleydi sonra ne oldu bilmiyorum)

Informatik söylendiği üzere direk Bilgisayar Mühendisliği'dir.
  • wahrsager  (21.06.07 11:05:22) 
evet, ben de böyle biliyorum.. cevaplariniz icin tek tek tesekürler..


  • raizti  (21.06.07 16:21:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.