[]

Case, Cover, Sleeve - Kap, Kapak, Kılıf vb. (Dil meseleleri)

az önce bir duyuruda sık yapılan bir türkçe yanlışını gördüm. oraya yazdım ama içime sinmedi, hususi bir başlık açayım dedim. şimdi bu e-okuyucular, tabletler, telefonların koruyucuları vb. ile ilgili kullanılan bazı kavramlar var. case, cover, sleeve vb. bizde bunların hepsine ne hikmetse kılıf denmeye başladı. kılıf dediğimiz şey sleeve'in karşılığı. mesela aşağıdakiler sleeve/kılıf:

cdn.shopify.com

www.gearzap.com

cdn.gottabemobile.com

mesela bu da cover/kapak/kapaklı koruyucu/kapaklı kap:

www.maximumpc.com

case ise genel olarak kap. kapaklı olabilir de olmayabilir de. şunlar case/kap:

www.apple.com


kısacası yanlış sözcük kullanmakla kalmıyor, sözcük dağarcığınızı da daraltıyorsunuz. elin amerikalısı, ingilizinin dil konusundaki üstünlüklerinden birisi sözcük dağarcıklarının geniş, kavramlar arasındaki nüanslarının zengin olmasıdır. ne kadar farklı sözcükle düşünür/konuşursanız o kadar geniş bir düşünme alanınız olur. (bkz: wittgenstein)

şimdi ekşi duyuru'nun formatını anlamamış birileri çıkıp da bu duyuruyu ekşibition'da falan paylaşabilir, umurumda değil.

duyuruyu da soru formatında açıyorum. belki diyeceği, eleştireceği olanlar olur diye. eyyorlamam bu kadar.

 
amerikalilar kilif'a 40 tane isim koydu diye biz de mi koyacaz?

bana gore su, bu, tdk, kitaplarin ne dedigi umurumda olmaz. sokakta yaygin olan neyse o dogrudur. cunku onu degistiremezsin. o'da soyledir.

kumas, deri vs..tekstil urunleri kiliftir.
plastik, metal vs..sert urunler de kapaktir.


koruyuculu, citcitli, fermuarli vs..farketmez.
  • mayeskuel  (15.09.14 21:26:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.