[]

süt ve süt ürünlerinin tüketimi (fitness)

kendi çapımda fitness yapıyorum ve artık dengeli beslenmeye daha dikkat ediyorum. mesela günlük almamız gereken bir protein miktarı var ya hani. yemekleri vs cıkaracağımız vakit; süt ve süt ürünlerinin tüketimini nasıl ayarlamalıyım? fazlası cidden zararlı olur mu? ben ofiste saat 10 gibi bir adet süt, öğlen yemekte bir adet yoğurt ve aksam yatarken yogurt ile yulaf ezmesini karıştırıp yiyorum.
abartı bir sey söz konusu mu sizce?



 
fazla değil, az bile bu miktar. Yulaf ezmesine gerek yok ama.


  • varoluscusanri  (01.09.14 23:34:25) 
uzmanları yanıtlarsa daha sağlıklı olur tabii ancak ben de yakın miktarda süt ürünü tüketen biri olarak abartılı bulmadım.


  • knight of cydonia  (01.09.14 23:35:37) 
sade süte kakao dök? shakerda vs. çalkala iyice tatlı oması için şeker şart, belki biraz tarçın dökebilirsin seviyosan. ya da çok az bal


  • mula  (01.09.14 23:36:01) 
protein miktarını arttırsın diye katıyorum. 2 aydır fitness yapıyorum cunku. ağırlık calışmalı filan..


  • usul usul  (01.09.14 23:36:48) 
fiziğine, yaptığın sporun içeriğine, gündelik yaşamına ve en önemlisi günlük makro besin anlamında protein-karb-yağ alımını nasıl gerçekleştirdiğine falan bağlı olmakla birlikte ortalama konuşmak gerekirse aldığın süt ve süt ürünü çok durmuyor. farklı saatlerde de olabilir ama ben gece yatmadan 0,5-1 saat önce lor peyniri ve kefir tüketmeni de öneririm. pastörize ve homojenize işlemleri, UHt gibi faktörler sebebiyle süt ve süt ürünleri tüketimi konusunda okuduklarım kadarıyla çelişkiler olduğunu söyleyebilirim. ikinci bir çelişkili konu ise tam yağlı/yarım yağlı/light... süt konusu. tavsiyem pastörize ve homojenize işlemleri dışında başka bir işleme uğramamış ürünleri tüketmen. piyasada çeşitli markalar var, isim vermeyeyim, ayrıca güvendiğin/bildiğin yöresel ürünler satan yerlerden de alabilirsin. son dikkat çekmek istediğim bir konu da devamlı surette inek sütü ve ürünlerine yönelmek yerine imkanın oldukça keçi sütü ve ürünlerini de değerlendirmektir.

EK: imkanın varsa yine bildiğin/güvendiğin bir lokman hekim gibi bir yerden keten tohumu al, yoğurdun üstüne öğütücü yardımıyla biraz at, kaliteli yağ elde etmiş olursun. ikinci olarak lor peynirini yumurta ve yulaf ezmesi ile karıştırarak tavada az bir z.yağı ya da tereyağı ile yaparsan -az miktarda süt de olabilir- sağlam bir kahvaltıya demirbaşı koymuş olursun.
  • candanag  (01.09.14 23:52:18 ~ 23:56:32) 
laktoz yuzunden sütü kefire çevirip gunde yaarım litre içiyorum. akşamdan koyuyorum ertesi akşama mayalanmış oluyor. yatarken bir bardak kalkınca bir bardak içiyorum. döngü bu sekil.


  • slalom  (02.09.14 01:29:50) 
Mayalanmamış süt ürünleri insan sindirimine pek uygun değil. Gereğinden fazla da şeker içeriyor. Market yoğurdunu ise hiç önermiyorum. Yulaf ezmesi de gayet gereksiz bir ürün bu arada.


  • arnold schwarzeneger  (02.09.14 09:10:43) 
peki ne öneriyorsun hocam?


  • usul usul  (02.09.14 11:57:01) 
Sütü güvendiğin bir yerden alıp, kendi yoğurdunu yapmıyorsan hiç tüketme daha iyi. Peynir için de güvendiğin bir satıcı bulmalısın. Protein tüketimini çok fazla süt ürünlerine kaydırmak bazı bünyelerde aşırı şişkinliğe de sebep olabiliyor. Ona da dikkat et.


  • arnold schwarzeneger  (02.09.14 11:59:17) 
hem kendim hem de bilgilenmek isteyen arkadaşlar için soruyorum;
yulaf ezmesini fitness yapan herkese önerildiğini gördüm. duyuruda da bunla ilgili pek çok şey yazılmış edilmiş. sizin gereksiz görme sebebiniz nedir ki?

  • usul usul  (02.09.14 12:02:24) 
Sebebi, ketojenik diyeti daha doğru bulmam.

Backloading için kullanılabilir belki ama ben onun için glisemik indeksi biraz yüksek tutmayı uygun buluyorum. Geç saatte yapılacağından patates, bakliyat gibi ürünlerle mideyi çok meşgul etmeden işi bitirmek daha makul.
  • arnold schwarzeneger  (02.09.14 12:08:14) 
ben sabah yarım litre süt gün içinde 500 gr. yoğurt yatmadan 100 gr. light beyaz peynir. benim listem bu. birde gün içinde canım istedikçe süt içerim. bence fazla bir miktar değil.


  • lathspell  (02.09.14 12:16:08) 
@Arnold'un söyledikleri bence de en doğru cevap, ancak pratikte, çoğu kişi için uygulanabilirliği yok. Eğer imkanınız varsa aynen söylediği gibi yapın, yoksa, market yoğurdunu/ ayranını, kefirini artırıp, sütü, yulafı vs. azaltın.


  • varoluscusanri  (02.09.14 21:36:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.