[]

İnsan şınav çekerken kolları ile ağırlığının kaçta kaçını kaldırıyor?Capsli

Basit bir fizik matematik üçgen sorusu aslında ama kağıt kalem olmadığından kafadan çözemedim. (evet yazmadan soru çözemiyorum)

Şimdi 170 boyunda 70 kilo birisi kolları yere koyup şınav pozisyonu aldığında kollara düşen ağırlığı hesaplamak istiyorum.

şöyle bir durum:
prntscr.com

rakamlarla gelelim
açı şu olur cos alfa x 70 kg benzeri şekilde.

 
Tamam da vücudun ağırlığı her noktada aynı değil. Gövdeden yirmi santim kesit ile bacaklardan yirmi santim kesit farklı olur.

Ayrıca kosinüsle işin yok. Senin işini "kuvvet çarpı kuvvet kolu" görür.
  • alperz  (16.08.14 19:07:16) 
o zaman aşağı yukarı 35 kg diyorsun?

edit:Bense o açının önemli olduğunu açıyı değiştirerek kuvvetin farklı çıkacağını düşünüyorum.
  • basond  (16.08.14 19:12:19 ~ 19:13:15) 
Hayır.

Yere paralel yattığında, vücudu, ağırlığı olan bir çubuk gibi düşün. Bu çubuk homojen değil. Yani her noktasında ağırlığı farklı. Dolayısıyla önce ağırlık merkezini bulman gerek.

Ağırlık merkezi, kütlenin yoğun olduğu tarafa yakın olacaktır. Örneğin, bacaklar ve gövde 30'ar kilo ve bacaklar ile gövde 80'er santim olsaydı, ağırlık merkezi tam belde olurdu. Ama bacaklar gövdeden daha uzun olduğundan, ağırlık merkezi bacak tarafına kayar.

Biraz daha gerçekleme yaparsak; bacaklar gövdeden daha hafif olduğunda ise, bu sefer yine ağırlık merkezi yer değiştirecektir. En kolay hesap, iki kısmın ağırlık merkezini bulup sonra bu iki noktanın ağırlık merkezini hesaplamak.

Bu hesapta yine "yük çarpı uzaklık" devreye girer. Bir tahterevalli düşün, iki ucunda 40 ve 50 kilo ağırlık var. Bunu dengede tutmak için tahterevalliyi 50 kiloluk ağırlığa daha yakın asmak gerek. Onun hesabı da şöyle; ağırlıklar arasındaki mesafe 100 santim ise, 40*(100-x) = 50*x. Bu hesabı vücuda da uygulayabilirsin. Gövde ve bacakların ağırlık merkezleri arasındaki mesafeyi ölçersin. Sonra da falan filan.

Daha sonra vücudun ağırlık merkezini bulunca, bu sefer omuzlardan bu ağırlık merkezine olan mesafeyi bulman gerek. Daha sonra ayaktan ağırlık merkezine olan mesafeyi bulacaksın. Bu ikisinin oranı, senin vücut kütleni ne oranda kaldırdığını verecek sana.
  • alperz  (16.08.14 19:24:53) 
%50 - %56 arası.

(Dalge geçmiyorum)

edit: @alperz sen uçmuşsun. moment hesaplamıyorsun burada, dönme ekseninde rotasyon için kuvvet uygulamıyorsun.
  • hiko seijuro  (16.08.14 19:25:39 ~ 19:27:17) 
Bilimsel çalışmaları referans göstererek anlatmış şurada: todayiwill.com


  • humblebirth  (16.08.14 19:31:57) 
Benim söylediğim kesin bilgi. Kaç kaynaktan bakarsanız bakın; farklı kaynaklarda farklı veriler görebilirsiniz, ama dönüp dolaşıp benim dediğime gelirsiniz.


  • hiko seijuro  (16.08.14 19:37:25) 
@Hiko, sen kimsin aq, hangi yetilerle benim dediğime gelirsiniz diyosun?


  • humblebirth  (16.08.14 20:08:22) 
Bana göre sinav cekerken taşınacak ağırlık govdedir,ugrasicam tam sayı bulucam diyorsan uğraşta,uğraşmak istemiyorsan sinav pozisyonuna geç tartida gövde ağırlığını olc,ortalama bir sayı verecektir diye düşünüyorum.


  • jools leno  (16.08.14 20:18:08) 
Bu işten iyi anlayan birisiyim "aq", oldu mu?

Senin gibi internetten arama yaparak söylemiyorum. İspat etme amacı bile gütmüyorum. Git istediğin kadar araştır. Derdin varsa da özel mesaj atabilirsin.
  • hiko seijuro  (16.08.14 20:18:44) 
%65 civarı oluyordu sanırım.


  • vendorth  (16.08.14 21:01:45) 
@hiko: İşten anlayan insanlar söylediklerini verilerle destekler. Senin gibi 'öyle, çünkü ben diyorum' triplerine girmez.


  • humblebirth  (16.08.14 21:13:55) 
Sana görselli geldim hiko aga;

Şınav hesabıyla şu tip kaldıraçların hesabı aynı. (bkz: ortaokul fen bilgisi)

(git: www.nenedir.net )
  • alperz  (17.08.14 11:00:33 ~ 11:51:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.